Τη σύνοδο οργάνωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί η παρουσία και του Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), ο οποίος όμως δεν παρέστη. Ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο και η καταγωγή του από την Πολωνία, καθώς η συγκεκριμένη χώρα μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχία είναι εκείνες για τις οποίες ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Το κλίμα στο Κοινοβούλιο αλλά και γενικότερα τις Βρυξέλλες είχε σαφώς επηρεαστεί από την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό το προηγούμενο βράδυ. Η παρουσία των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων στους δρόμους είχε πολλαπλασιαστεί και μαζί με τις θερμοκρασίες που ξεπέρασαν χθες τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτιαχναν ένα κλίμα πολύ μακριά από τα κλισέ της ευρωπαϊκής ψυχρότητας. Περιμένοντας να μιλήσει στο κεντρικό πάνελ ο κ. Γιούνκερ, κατέβασε ένα μπουκαλάκι νερό χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτήρι και στη συνέχεια επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν έχει κανένα προηγούμενο με καμία χώρα, αλλά το ζητούμενο είναι να εφαρμόζονται οι κανόνες ισότιμα από όλα τα κράτη-μέλη. Ο κ. Ταγιάνι μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη της Αφρικής για να μείνουν εκεί εκατομμύρια ανθρώπων που μπορεί να επιδιώξουν πέρασμα στην Ευρώπη και ειδικά με τη Λιβύη. Η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς μεγάλης πολιτικής αστάθειας με εμφύλια διαμάχη, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται πως έχει κάνει την επιλογή της να στηρίξει ως συνομιλητή της τον Αλ Σαράι που εμφανίζεται ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης. Μάλιστα ο κ. Αλ Σαράι εμφανίστηκε αυτοπροσώπως και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που παρέχεται στον ίδιο και τη χώρα του.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ελληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συμμετείχαν στο κεντρικό πάνελ της μίας από τις τρεις συζητήσεις που οργανώθηκαν με εμφανή την προσπάθεια να μιλήσουν όσο γίνεται περισσότεροι. Ο συγκεκριμένος κύκλος είχε 39 ομιλητές με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο κ. Μουζάλας να αποχωρήσει για να βρεθεί σε εκδήλωση που γινόταν σε άλλο σημείο των Βρυξελλών με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Αβραμόπουλος και Μουζάλας τάχθηκαν υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, καθώς τώρα κάθε χώρα λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια και μπορεί κάποιος πρόσφυγας να περιφέρεται επί μήνες κάνοντας αιτήσεις ασύλου που αλλού απορρίπτονται εκ προοιμίου, αλλού εξετάζονται και αλλού χορηγούνται.
«Χρειάζεται όχι απλά μια ευρωπαϊκή, αλλά μια παγκόσμια προσέγγιση στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Εχει αποδειχθεί ότι αμιγώς εθνικά μέτρα δεν αρκούν», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος. Στη δική του ομιλία ο κ. Μουζάλας αναρωτήθηκε αρχικώς γιατί αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη από την προσφυγική κρίση όταν κράτη-μέλη της συμμετείχαν σε πολέμους που την προκάλεσαν. Σε άλλο σημείο, όμως, τόνισε πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλουμε να διαχειριστούμε αυτά τα ζητήματα». Αναφερόμενος στο Δουβλίνο, ο κ. Μουζάλας είπε ότι όπως κατέπεσε το ισχύον σύστημα, έτσι θα καταπέσει και το επόμενο αν δεν συνοδευτεί η βοήθεια που πηγαίνει στις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία) με μοιρασμένη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ανταπόκριση
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου