Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή υποστηρίζει πως ανακύπτει «σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα από το δημοσίευμα της Εφημερίδας «Καρφί» της 17ης Ιουνίου, το οποίο εμφανίζει τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος».
Υπογραμμίζει, ότι «ο εν λόγω ισοβίτης σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο φύλο της Κυριακής, 28/5/2017 της Εφημερίδας “Real News”, είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον Εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο, ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι η παρέμβαση «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας σε χθεσινή του ανακοίνωση» και ρωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης εάν «είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας» και «εάν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεμβάσεις αναρμόδιων Υπουργών».
Ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Αχαϊας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ο οποίος κάνει λόγο για «αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τον κ. Πάνο Καμμένο».
«Με δημόσια δήλωσή του στις 18/6/2017, ο κ. Π. Καμμένος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζει την επικοινωνία του με κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα σχετικά με δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συνέχεια την διαμεσολάβησή του – ενημέρωση προς στην Εισαγγελία και στον Υπουργό Δικαιοσύνης για στοιχεία που αφορούσαν την εν λόγω υπόθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής για να προσθέσει «τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από Υπουργό της Κυβέρνησης – και μάλιστα αναρμόδιο- είναι απολύτως αντιθεσμικές και προσβάλλουν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «η ομολογία της παρέμβασης γίνεται από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από σχετικό δημοσίευμα σε εβδομαδιαίο έντυπο» και ρωτά «Η επικοινωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον κρατούμενο υπήρξε άμεση ή έμμεση και αν το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του Συμβουλίου της Φυλακής; Σε ποιο σημείο της διαδικασίας και με ποιο τρόπο έγινε η, κατά δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρέμβασή του στην Εισαγγελία και ποιες ήταν οι ενέργειες του Υπουργού Δικαιοσύνης;»
Κοντονής: Eνδεχόμενες «παρατυπίες» θα ελεγχθούν
Θέση για τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να συνομιλεί με φυλακισμένο λαθρέμπορο για την υπόθεση του Noor1 πήρε στην Βουλή ο κ. Σταύρος Κοντονής υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενες «παρατυπίες» θα ελεγχθούν αλλά δεν θα εμποδίσουν την ουσία της έρευνας που είναι η τιμωρία των υπευθύνων για την διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως είναι «βορβορώδης και βροντώδης η προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων να διαμορφώσουν μια κατάσταση και ένα κλίμα αποπροσανατολισμού στην κοινή γνώμη μέσω ανακοινώσεων κομμάτων και φιλικών ΜΜΕ. Αν έχει υπάρξει παρατυπία θα ελεγχθεί. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι αυτή η υπόθεση αφορά την έλευση 2,1 τόνων ηρωίνης και δεν έχει υπάρξει ακόμα απόλυτη δικαστική διερεύνηση. Τονίζω ότι θα περίμενα άλλου τύπου παρεμβάσεις. Όταν ένας – ένας οι μάρτυρες εξαφανίζονταν ή όταν ο συγκεκριμένος ισοβίτης έδωσε εκτεταμένη συνέντευξη, εκ του θαύματος ο Τύπος γι αυτή την συνέντευξη δεν είπε κουβέντα».
Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως «Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε και έδωσε την εντολή στην αρμόδια εισαγγελία για να πράξει τα δέοντα. Εχει ζητηθεί και δικαστική συνδρομή από ξένο κράτος. Την αλήθεια θα την μάθουμε. Εύχομαι να μην εμπλέκεται έλληνας πολίτης σε αυτή την αθλιότητα που θα σκορπούσε το θάνατο σε νέους και νέες και την απόγνωση σε χιλιάδες οικογένειες. Αυτή την υπόθεση με όλες τις δυνάμεις της η ελληνική κυβέρνηση θα την ψάξει και θα βρει την αλήθεια παρέχοντας συνδρομή σε ότι ζητήσει η δικαιοσύνη».
Ο υπουργός μάλιστα υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα του τελευταίου 24ωρου εντάσσονται σε «παρεμβάσεις» που στοχεύουν «στο να καμφθεί η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση».
Όταν δε ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Δημ. Συμπαράταξη) επισήμανε πως παράλληλα με την διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να ερευνηθεί και «όλο το πλέγμα παράνομων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή συνομιλιών από την φυλακή. Όπως επίσης, και παράνομων παρεμβάσεων άλλου υπουργού στο χώρο της φυλακής» ο κ. Κοντονής πρόσθεσε «Η διαδικασία κινήθηκε στο πλαίσιο της Ποινικής Δικονομίας. Αυτό το έγκλημα κατά της νεολαίας δεν θα μείνει έτσι. Να το ξέρουν καλά. Οχι μόνο δεν μας εμποδίζει κανείς αλλά συνεχίζεται η έρευνα κανονικά. Ορισμένα ανυπόγραφα άρθρα καλό θα ήταν οι εκδότες να τα υπογράφουν. Μετά από έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας κινητοποιήθηκε το σύμπαν για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δείξει ότι κάτι άλλο έχει γίνει. Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι 2,1 τόνοι ηρωίνης αλλά κάτι άλλα όπως συνομιλίες και απομαγνητοφωνήσεις που και αυτά θα ελεγχθούν».
Απαντώντας ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) στην τοποθέτηση Κοντονή, εξήγησε πως «το θέμα που θέτουμε εμείς δεν αφορά την διαλεύκανση της υπόθεσης. Μακάρι να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και “να καούν στην πυρά”. Το ζήτημα που θέτουμε είναι θεσμικής φύσεως και έχει να κάνει με την φερόμενη -από πολλά δημοσιεύματα- επικοινωνία κορυφαίου υπουργού με ισοβίτη για ναρκωτικά. Είναι κορυφαίο θεσμικό θέμα. Καταθέσαμε ερώτηση και αναμένουμε απαντήσεις. Είναι αδιανόητο για εμάς να παίρνει τηλέφωνο στις φυλακές ένας υπουργός».
Επίσης, ο γραμματέας της ΚΟ του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Αλήθεια, πόσο άνετα αισθάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο συνέταιρός τους στην κυβέρνηση και υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομιλεί με ισοβίτη; Ελπίζω να μην μας πει πάλι ο κ. Καμμένος, ότι το νούμερο το σχημάτισε κατά λάθος το παιδί».
Ερώτηση από το Ποτάμι
Παράλληλα, το Ποτάμι προχώρησε στην ενεργοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις «επαφές» Καμμένου με ποινικό κατάδικο.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που υπογράφει ο κ. Γιώργος Αμυράς, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Στο Καρφί” της 17ης Ιουνίου 2017, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με πρόσωπο καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση “Noor 1”, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος».
Και προστίθεται: «Την ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ο εν λόγω ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “RealNews”. Ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης για να τύχει ο ίδιος ευνοϊκής μεταχείρισης».
Ο κ. Αμυράς υποστηρίζει: «Η αντιθεσμική αυτή παρέμβαση επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον κ. Καμμένο, λέγοντας: “Ο κρατούμενος Γιαννουσάκης ζήτησε δια του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του “Noor 1”. Ως όφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό”».
Τέλος, ο κ. Αμυράς ρωτά: «Ποια η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την αντιθεσμική παρέμβαση στο έργο της από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Ποιες οι ενέργειές σας, αναλογιζόμενοι το θεσμικό σας ρόλο, για τη διασφάλιση και προστασία του κύρους του υπουργείου Δικαιοσύνης;».