Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την συνεργασία του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα «Διάλογοι Πολιτών» του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής που στόχο έχει να αναδείξει την σημασία της ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα που άπτονται της πολύπλοκης πραγματικότητας μέσα στην οποία ζουν, εργάζονται και συναποφασίζουν, για το μέλλον το δικό τους και της χώρας τους.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα ανάφερε ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση του αιώνα μας όπως αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και πολλά κράτη τόσο για την ευημερία των πολιτών όσο και την προστασία από τον λαϊκισμό. Η πρόσφατη πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 ανέδειξε τις πολύπλοκες διαστάσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών και τις πολιτικές των κρατών. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής φιλοδοξεί να προσφέρει ερεθίσματα, γνώση και εργαλεία για την κατανόηση των σύγχρονων αυτών δεδομένων, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την αποφυγή κινδύνων που ήδη έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές σε νοικοκυριά και κράτη. Για την επιτυχία αυτού του στόχου το Ινστιτούτο επιδιώκει την συνεργασία με φορείς από την Οικονομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα γνώσης και εκπαίδευσης των πολιτών για σοβαρά οικονομικά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας, της εργασίας και των επιχειρηματικών σχεδίων του, θέμα που αποτελεί σοβαρή υπόθεση για το επιμελητήριο. Ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, εστίασε τον χαιρετισμό του στην σημασία συμμετοχής των νέων ανθρώπων στο δημόσιο διάλογο για την δημιουργία μίας κοινωνίας ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Στην συνέχεια πήραν τον λόγο οι ομιλητές. Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, παρουσίασε την επαναστατική εξέλιξη της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών προϊόντων τα οποία δημιουργούν μία πολύπλοκη πραγματικότητα με πολλές δυνατότητες αλλά και παγίδες για τους λιγότερο εκπαιδευμένους και εξοικειωμένους με την νέα οικονομία πολίτες. Τόνισε την ανάγκη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από μικρή ηλικία για την αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Ο κ. Μιχάλης Αργυρού, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff University, παρουσίασε την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον το οποίο επηρεάζει άμεσα την εθνική πολιτική και την πορεία που θα πάρει η χώρα για να είναι παραγωγική, ανταγωνιστική και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα. Στη συνέχεια ο κ. Σάκης Μουμτζής, Ιστορικός- Πολιτικός Αναλυτής, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του λαϊκισμού που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, παραθέτοντας παραδείγματα παθογενειών που σημάδεψαν την οικονομική ζωή της χώρας και εν πολλοίς οδήγησαν και στην οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Βασιλική (Βίκυ) Νάκου, Δημοσιογράφος –Πολιτισμιολόγος και Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τ. Υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή, πολιτικοί της Βορείου Ελλάδος, Βουλευτές και τ. Υπουργοί, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικών και κοινωνικών φορέων.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του τ. Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και έγινε σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα και στο έργο του από την συντονίστρια κυρία Βίκυ Νάκου.