Ειδικότερα, το θέμα αφορά τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου και οι οποίοι τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο με ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας ο κάθε ένας, ύστερα από την πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου να προσφύγει στον εισαγγελέα.
Η πρώτη ανακοίνωση ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου. Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών, που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη». Και συνέχιζε λέγοντας ότι «ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε πέρυσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιωνύμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις. Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών σχολείων, των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».
Από τη δεύτερη ανακοίνωση, είχαν αφαιρεθεί η αναφορά περί «υπερβολικής απόφασης των δικαστικών αρχών» καθώς και όλη η παράγραφος περί αιτήματος προς τον κ. Κοντονή να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, και περί κατάργησης του «μαθητικού ιδιωνύμου».
Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.
Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές.»
Γαβρόγλου: Υπερβολικοί οι δικαστές
Ο Κώστας Γαβρόγλου στράφηκε κατά των δικαστών, που τιμώρησαν τρεις μαθητές που μετείχαν σε καταλήψεις στο Ρέθυμνο πέρυσι, αλλά και του διευθυντή του σχολείου τους που τους παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κίνηση του διευθυντή και υπερβολική την απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τους μαθητές σε κοινωνική εργασία, προσθέτοντας ότι στιγματίζει 14χρονα παιδιά. Επιπλέον, ο κ. Γαβρόγλου προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης την επανεξέταση των σχετικών άρθρων του ποινικού κώδικα, ώστε να αποτραπούν ανάλογες καταδίκες.