Σε συνέντευξη Tύπου, μετά το πέρας της 3ης Διάσκεψη του Βερολίνου για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση που διοργανώθηκε από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Ελληνας Επίτροπος τόνισε πως «η ΕΕ έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευσης όπου πολλές νέες πρωτοβουλίες εφαρμόστηκαν, ενώ κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική στάση όχι των Κρατών Μελών, αλλά των κυβερνήσεών τους». Ο Έλληνας Επίτροπος, στην τοποθέτησή του, δήλωσε:« Θα ήθελα να διαχωρίσω τα Κράτη Μέλη από τις κυβερνήσεις.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο μέλλον αν δεν συμμορφωθούν με όσα έχουμε αποφασίσει από κοινού» και πρόσθεσε πως «οι προσπάθειες για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τη συνεργασία με την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, αποτελούν συγκεκριμένα παραδείγματα της προόδου που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια».
Για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας Επίτροπος υποστήριξε πως «πρέπει να περάσουμε από τη διαχείριση της κρίσης σε μια ολιστική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση» . Για την Ευρώπη, αυτό αποτελεί τον μόνο τρόπο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων κατά μήκος της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου. Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων, φέτος, από την Ιταλία, και οι πολλές ζωές που χάθηκαν, καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είνα απαραίτητο, «να προχωρήσουμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις, από τις δηλώσεις στις δράσεις» και υποστήριξε ότι « η συνεργασία με σημαντικές τρίτες χώρες και στρατηγικούς εταίρους όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Ερυθρός Σταυρός έχει καθοριστική σημασία για την ΕΕ».