Κάθε μέρα που περνάει, ο Κώστας Γαβρόγλου αυτοακυρώνεται σχετικά με τις εξαγγελίες του για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δεν έδειξε καμία αυτοσυγκράτηση στο να εξαγγείλει αυτό το μέτρο εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά στις πιέσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος για κατάθεση σαφούς σχεδιασμού, δεν έπεισε τους δασκάλους.
Στο τι θα γίνει με τα κτίρια απάντησε ότι… τα επόμενα δύο χρόνια θα εξετάσει λύσεις για την υλικοτεχνική υποδομή, στο πότε θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του μέτρου, αν και προοριζόταν για τον Σεπτέμβρη του 2018, τώρα κάνει λόγο για τέλος της επόμενης τριετίας. Αφού λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει όλη τη διάθεση και το χρόνο να μελετήσει τις προϋποθέσεις για μια τέτοια πρωτοβουλία, γιατί προχώρησε σε μια εξαγγελία που βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργού Παιδείας θα την υλοποιήσει μια νέα κυβέρνηση;
Μπάχαλο με τα νούμερα
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Οπως όλα δείχνουν, το πόσες θα είναι οι πραγματικές ανάγκες με την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία θα το μάθουμε με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Οι αριθμοί που δίνονται από τις δύο «αντίπαλες» πλευρές (δήμοι-υπουργείο Παιδείας) παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις.
Για 45.000 παιδιά ηλικίας 4 με 5 ετών που φοιτούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κάνει λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία διαμαρτυρήθηκε χθες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, σε αντίθεση με το υπουργείο Παιδείας που καταγράφει μόλις 18.000 παιδιά στους δημοτικούς σταθμούς. Μάλιστα, στην επιχειρηματολογία συνεργατών του υπουργού Παιδείας είναι ότι με την υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση ανοίγει ο χώρος για εγγραφές σε δομές του δήμου περισσότερων παιδιών ηλικίας 3 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας φέτος εγγράφηκαν 89.752 παιδιά ηλικίας 5-6 ετών και 48.444 (από το σύνολο των 95.000 που γεννήθηκαν το 2012) παιδιά ηλικίας 4-5 ετών στα νηπιαγωγεία. Αρα, η υποχρεωτικότητα του μέτρου θα επιβαρύνει μόλις(!) με 40.000 παιδιά επιπλέον τις σχολικές δομές, με το υπουργείο Παιδείας να ποντάρει τόσο στις μειώσεις γεννήσεων των επόμενων χρόνων όσο και στο ποσοστό 10-15% που καταγράφεται ότι απορροφάται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σημειώνοντας ότι θα είναι μικρότερο το νούμερο. Πρόβλημα υποδομών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, υπάρχει μόνο στην Αττική και ειδικότερα σε Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη και σε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αττικής και παραπέμπει στους δήμους για την εξεύρεση χώρων ως σχολικές μονάδες για να φιλοξενήσουν τα επιπλέον παιδιά.
Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδης (σ.σ.: χθεσινό ρεπορτάζ «Ε.Τ.») ανέφερε ότι «εάν καταστεί η παρακολούθηση των παιδιών υποχρεωτική, θα πρέπει τα νηπιαγωγεία να έχουν περίπου 95.000 θέσεις στα νήπια και άλλες τόσες στα προνήπια, δηλαδή συνολικά 190.000 θέσεις». Ομως, όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, «οι θέσεις στα νηπιαγωγεία του υπουργείου Παιδείας είναι με το ζόρι 80.000» και κανείς δεν μπορεί να τις πολλαπλασιάσει αυτομάτως.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου