Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΦΥΠΕΚΑ, από 1.100 άτομα το 2014, ο πληθυσμός των ελαφιών έχει καταρρεύσει σε μόλις 70 άτομα σήμερα. Αυτή η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται κυρίως στην εισαγωγή λύκων στην περιοχή το 2015. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των λύκων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός οργανωμένου προγράμματος προστασίας για το ελάφι, έχει οδηγήσει το είδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες αστυνομικές πηγές του Parnesnews.gr, υπάρχουν δικογραφίες κακουργηματικού τύπου για λαθροθηρία ελαφιού στην περιοχή. Θυμίζουμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που ελάφια έχουν κάνει την εμφάνιση ενός των οικισμών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πολ΄πιτες έχουν ακούσει και πυροβολισμούς.
Ρεπορτάζ Parnesnews.gr: Στα πρόθυρα της εξαφάνισης το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας
Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας, απομονωμένο και ευάλωτο, αναζητά απεγνωσμένα ασφαλές καταφύγιο. Κατεβαίνοντας σε χαμηλότερα υψόμετρα, στις περιοχές των Αχαρνών, τα ελάφια εκτίθενται σε νέους κινδύνους, όπως η λαθροθηρία και τα τροχαία ατυχήματα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεση παρέμβαση. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διατήρησης, που θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας των ελαφιών από τους λύκους, την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την ενίσχυση των οικοτόπων τους.
Η εξαφάνιση του κόκκινου ελαφιού από την Πάρνηθα θα αποτελέσει μια ανεπανόρθωτη απώλεια για την ελληνική φύση. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το εμβληματικό είδος και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του για τις επόμενες γενιές.
Μελέτη εντοπίζει περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες»
Το κόκκινο ελάφι στην Ελλάδα
Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus hippelaphus) είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας που η παρουσία του είναι επιβεβαιωμένη από τους ιστορικούς χρόνους. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται. Το κόκκινο ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες όμως δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε ανησυχητικό βαθμό.
Ο πιο ακμαίος πληθυσμός βρισκόταν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν απομονωμένο πληθυσμό που δεν έχει δυνατότητες μετακίνησης εκτός του ορεινού όγκου. Μικρός πληθυσμός βρίσκεται στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία που όμως δεν είναι βιώσιμος βραχυπρόθεσμα.
Ρεπορτάζ Parnesnews.gr: Στα πρόθυρα της εξαφάνισης το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας
Το κόκκινο ελάφι και συγκεκριμένα το Cervus elaphus hippelaphus, που συναντάται στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), δεν ανήκει σε κανένα από τα παραρτήματα της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, με αποτέλεσμα να θεωρείται είδος μειωμένου κοινοτικού ενδιαφέροντος και να μην συμπεριλαμβάνεται στα είδη που έχουν προτεραιότητα στην παρακολούθηση και τη διαχείριση, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι για τη διατήρηση του υφιστάμενου πληθυσμού αλλά και την εξάπλωση του είδους σε νέους βιότοπους, πέρα από την Πάρνηθα, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η βελτίωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά κυρίως στη θήρα αλλά και την εμπορία, τη διακίνηση, τη διατήρηση σε αιχμαλωσία, καθώς και την απελευθέρωση των ζώων.
Πηγή: parnesnews.gr
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Παραπέμπονται στο πειθαρχικό Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Γκλέτσος για «ακραίες τοποθετήσεις»
Σουηδία: Ανήλικοι «τρομοκράτες» προς ενοικίαση
Η συνταγή της ημέρας: Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο
Φορολογική δήλωση: Αλλάζει το τοπίο – Κίνητρα αλλά και κυρώσεις σε συνεπείς και…ξεχασιάρηδες
Αύξηση στον κατώτατο μισθό – Στα 950 ευρώ έως το 2027
Γιώργος Λιάγκας: Ψυχολογία στα τάρταρα! Οργιάζουν οι φήμες για την νέα εκπομπή – Αποκλειστικό