Υλικά – Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο
500 γραμμ. γίγαντες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα σε φέτες
3 κλωνάρια σέλερι
3 λουκάνικα χωριάτικα
4 ντομάτες ή 400 γραμμ. κον κασέ
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
½ κούπα ελαιόλαδο
50 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 δάφνη
2 σκ. σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο
400ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 πιπεριά τσίλι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
Διαδικασία – Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο
Βάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα, τους στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με λίγο νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και τους γίγαντες και τους βάζουμε να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε κρεμμύδια, καρότα, σέλερι που είναι μαλακά και δεν μας κάνουν για μαγείρεμα.
Όταν μαλακώσουν στραγγίζουμε και κρατάμε 1 κούπα από το ζωμό.Τρίβουμε τις 2 ντομάτες στον τρίφτη και τις άλλες δύο τις κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το λουκάνικο σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο, την δάφνη, τις πιπεριές με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σέλερι σε κύβους, τα καρότα σε κύβους, σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ , το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τους γίγαντες, το νερό, την ζάχαρη και τον κύβο.
Η πιο εύκολη συνταγή για τραγανές, σπιτικές δίπλες είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί -όταν πάρει βράση- και ψήνουμε στους 180 για 40-50 λεπτά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το λουκάνικο σε κομμάτια. Τέλος, πασπαλίζουμε με μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο και φρέσκο ελαιόλαδο.
Ειδήσεις σήμερα