Γράφουν οι: ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ, ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΜΑΡΤΖΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
Ειδήσεις και αποκαλύψεις που συντάραξαν τη χώρα μας
1 «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ» ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Το 2016 δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει ιδιαιτέρως για να διαψεύσει τις αυταπάτες του 2015 ούτε και στο προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα μετετράπη από χαρούμενο τροχονόμο σε αδαή αποθηκάριο ανθρώπινων ψυχών που εγκλωβίστηκαν στο έδαφός της ξυπνώντας κάθε μορφής φόβους στις τοπικές κοινωνίες.
Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο, ο «βαλκανικός διάδρομος» που λειτουργούσε από το 2014 άρχισε να κλείνει σταδιακά. Οι άνθρωποι που έφθαναν θαλασσοδαρμένοι κατά πολλές χιλιάδες καθημερινώς στα ελληνικά νησιά, στη συνέχεια περνούσαν από τον Πειραιά και συνέχιζαν προς την Ειδομένη, άρχισαν να συναντούν εμπόδια από τον Νοέμβριο του 2015. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη δεχθεί να εφαρμόσει ένα ακόμη Μνημόνιο αναλαμβάνοντας να κάνει σωστότερους ελέγχους ταυτοποίησης και να χτίσει δομές φιλοξενίας για 50.000 ανθρώπους, οι ευρωπαϊκοί φράχτες άρχισαν να υψώνονται. Τον Φεβρουάριο του 2016, τα σύνορα στην Ειδομένη έχουν ήδη πρακτικά σφραγισθεί, δέκα χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονται στους φράχτες και τρεις πνίγονται όταν ανήμερα Καθαρά Δευτέρα προσπαθούν να περάσουν σε σκοπιανό έδαφος μέσα από ένα φουσκωμένο χείμαρρο.
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 20 Μαρτίου 2016, τίθεται σε ισχύ η αποκαλούμενη «συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας». Με τη συμφωνία η Ελλάδα δέχθηκε να κρατά όλο τον κόσμο στο έδαφός της και η Τουρκία δέχθηκε να εμποδίζει (με ποιους τρόπους άραγε;) τις εκροές από τα δικά της σύνορα. Η νηνεμία κράτησε μέχρι τον Ιούλιο. Οχι γιατί ενέσκηψαν θυελλώδη μελτέμια αλλά διότι στην Τουρκία προέκυψε το αποτυχημένο πραξικόπημα και στην Ελλάδα άρχισαν να αναδεικνύονται οι αστοχίες σύμπαντος του αποκαλούμενου πολιτικού προσωπικού.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που θα έπρεπε να λειτουργεί με φουλ τις μηχανές για να ετοιμάσει δομές εν όψει του χειμώνα, χάνει και τους δύο γενικούς του γραμματείς μέσα σε δύο μήνες. Ο Οδυσσέας Βουδούρης καταγγέλλει δημόσια και σε όλους τους τόνους τον προϊστάμενό του, υπουργό Γιάννη Μουζάλα, για φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις που μεθοδεύονται μέσω μιας ομάδας προσωπικών του συμβούλων την ώρα που οι δομές φιλοξενίας συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς επίσημους συντονιστές λόγω της μεταξύ τους διαμάχης.
Η έλλειψη συντονισμού αναδεικνύεται και λίγο αργότερα, όταν ξεσπούν επεισόδια στους καταυλισμούς των νησιών, όπου ο εγκλωβισμός οδηγεί σε ασφυξία και ενίσχυση κάθε ξενοφοβικού αισθήματος. Συντονιστές δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, ενώ ακολουθεί και η παραίτηση λόγω διαφωνίας με την ασκούμενη πολιτική και ενός ακόμη γενικού γραμματέα του υπουργείου, του Βασίλη Παπαδόπουλου. Η θέση του παραμένει ακόμη κενή όπως άγνωστα παραμένουν τα ακριβή σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση των δομών.
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
2 Ο ΒΕΛΙΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ «ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ»
Τον Ιούνιο του 2016, ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος σοκάρει και διχάζει την κοινή γνώμη, δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ευθανασία, θέλοντας να δώσει μόνος του τέλος στην άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. «Νομίζω ότι θα πετύχω να φύγω με τους δικούς μου όρους και στο δικό μου πλαίσιο αξιοπρέπειας. Εφόσον είναι ανώδυνοι και αξιοπρεπείς, υπάρχουν πάντα τρόποι ευθανασίας…», έλεγε σε συνεντεύξεις του.
Ο 63χρονος δημοσιογράφος βρίσκεται νεκρός στις 4 Σεπτεμβρίου μέσα στο σπίτι του. Δύο ημέρες αργότερα κηδεύεται. Ο σάλος που ξέσπασε είχε προκαλέσει τη διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, η οποία ανατέθηκε σε αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο δικαστικός λειτουργός ζητούσε τη διερεύνηση της υπόθεσης και να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, συναποφασίστηκε από τον εισαγγελέα και τους αρμόδιους αξιωματικούς η εκταφή της σορού προκειμένου να ληφθούν δείγματα για τη διενέργεια τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, για να διαπιστωθεί αν του είχε χορηγηθεί ειδική ένεση που προκάλεσε ή επέσπευσε το θάνατό του.
Στις 16 Δεκεμβρίου, ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, που επιβεβαιώνουν τον «ανώδυνο» τρόπο που επέλεξε να φύγει ο Αλέξανδρος Βέλιος. Ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική δόση ισχυρών ηρεμιστικών και παυσίπονων σκευασμάτων.
3 ΦΙΛΗΣ VS ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Οκτώβριος 2015. Πριν καλά καλά εγκατασταθεί στο υπουργικό του γραφείο στο Μαρούσι, ο (τότε) υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δίνει το προσωπικό του πολιτικό στίγμα εκφράζοντας την άποψη ότι «για ιστορικούς λόγους το μάθημα των Θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό συνιστά αναχρονισμό…».
Οι δηλώσεις του για στροφή σε θρησκειολογικό μάθημα και όχι σε ομολογιακό «άναψαν» και τις πρώτες σπίθες μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας. Η οριστική ρήξη επήλθε με τη δημοσιοποίηση των νέων προγραμμάτων σπουδών, τον Σεπτέμβριο του 2016. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος, και για πρώτη φορά σε τόσο σκληρή γλώσσα, αφού χαρακτηρίζει «προβληματικό» τον Νίκο Φίλη, τονίζει ότι τα νέα προγράμματα σπουδών είναι «απαράδεκτα και επικίνδυνα» και πως «δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας».
Με όλα αυτά ο πρώην υπουργός είχε δημιουργήσει ένα «εύφλεκτο» περιβάλλον. Και συνέχιζε να πυροδοτεί εκρήξεις. Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, κατηγόρησε την Εκκλησία ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, αμφισβητώντας μάλιστα το ρόλο της στην Κατοχή και τη Χούντα και πως «έπαιζε» επικοινωνιακά παιχνίδια με την πρωινή προσευχή στα σχολεία.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός, φοβούμενος τις πολιτικές συνέπειες, ανέλαβε ρόλο «πυροσβέστη» και σε συνάντησή του με τον κ. Ιερώνυμο και τον Νίκο Φίλη στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει τέλος στη διαμάχη. Αρχές Νοεμβρίου, ο ανασχηματισμός έδειξε την πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Παιδείας στον Νίκο Φίλη. Σήμερα, ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προσπαθεί να ξαναχτίσει γέφυρες επικοινωνίας με την Εκκλησία.
4 ΠΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ… ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
Στα πρόσωπα της χρονιάς ανήκει, αναμφισβήτητα, ο Παύλος Πολάκης. Τα… αποκαλυπτήρια του χαρακτήρα του έγιναν τον Δεκέμβριο του 2015, όταν σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε λεκτικό επεισόδιο μεταξύ δημοσιογράφου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με τον τελευταίο να «εκτοξεύει» απίστευτες εκφράσεις: «Λοιπόν, τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάνε». Σε μετέπειτα δηλώσεις του ο Παύλος Πολάκης, πραγματικά εκτός ελέγχου, ανέφερε για το συγκεκριμένο δημοσιογράφο: «Επρεπε να τον είχα χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη». Η «διαπλοκή» και οι εκπρόσωποί της, τα ΜΜΕ δηλαδή, κατά τον ίδιο, ή αλλιώς «βοθροκάναλα», έγιναν… καραμέλα στο στόμα του Παύλου Πολάκη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν έχει διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τη Δικαιοσύνη, μιλώντας για παραδικαστικό κύκλωμα και ξεκινώντας κόντρα με τους δικαστές. Τους έχει αποκαλέσει «τρωκτικά» και «τυφλοπόντικες» και έχει απειλήσει πως «τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη». Την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι πάνω απ’ όλους και όλα την εξέφρασε ξεκάθαρα μέσα από την ιστορία των 500 προσλήψεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Προκλήθηκε μεγάλος σάλος, καθώς ο κ. Πολάκης φέρεται να πείραξε τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να «σπρώξει» κάποιους δικούς του ανθρώπους. Την κίνησή του αυτή κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος και παύθηκε εν μια νυκτί.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ήταν πριν από λίγες ημέρες που συμμετείχε σε άγριο καβγά με τον Αδωνι Γεωργιάδη. «Είσαι το πιο πιστό σκυλί του Σόιμπλε από αυτά που έχει στην αυλή του», είπε ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη και τον κατηγόρησε ότι δημιούργησε χρέη ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στα νοσοκομεία.
5 Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Λίγα μέτρα είχαν μείνει για να φτάσουν και οι 24 επιβάτες στο νησί Μονή απέναντι από το χωριό Πέρδικα στην Αίγινα, μία μέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τέσσερις νεκροί και πέντε σοβαρά τραυματισμένοι ήταν ο βαρύς απολογισμός ενός πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα ναυτικού ατυχήματος. Η τουριστική λάντζα του καπετάν Στέλιου στις 16 Αυγούστου πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πέρδικα-Μονή. Οταν άρχισαν να βλέπουν το ταχύπλοο «Ντουέντε» να έρχεται καταπάνω τους, οι κόρνες της λάντζας ήχησαν, όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα. Το 8μετρο ταχύπλοο έκοψε στα δύο και πέρασε πάνω από το πλοιάριο, βυθίζοντας τρεις οικογένειες στο πένθος και προκαλώντας την κοινή γνώμη για την παντελή αδιαφορία που έδειξαν τα 4 άτομα που επέβαιναν στο ταχύπλοο, εγκαταλείποντας τους ναυαγούς!
Τέσσερις μήνες μετά και τα ερωτήματα, αντί σιγά σιγά να απαντιούνται μέσα από την έρευνα των Αρχών, πληθαίνουν…
6 ΧΡΥΣΑ DEALS ΓΙΑ «HILTON» ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΑ
Με δύο εμβληματικού χαρακτήρα επιχειρηματικά deals στον κλάδο του τουρισμού σφραγίστηκε το 2016. Η αλλαγή ιδιοκτησίας του ιστορικού «Hilton» της Αθήνας και το πέρασμα του Αστέρα της Βουλιαγμένης σε ιδιώτες υποδηλώνουν τη δυναμική του χώρου.
Στις 16 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και τυπικά η αγορά του 97,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας εταιρίας του «Hitlon» της Αθήνας από την Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε. Εντός των επόμενων μηνών η Home Holdings φέρεται ότι θα οριστικοποιήσει σχέδιο αναβάθμισης του ακινήτου ως προς τις υπάρχουσες υποδομές, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Δεδομένου ότι η σύμβαση με την υφιστάμενη εταιρία διαχείρισης λήγει τον Μάρτιο του 2018, η Home Holdings βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τη Hilton Worldwide, καθώς και με άλλους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, αναφορικά με τη διαχείριση του ξενοδοχείου.
Τον Απρίλιο του 2018 θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες του ο νέος Αστέρας μετά το πέρας της επένδυσης που στο σύνολό της θα υπερβεί το κατώφλι των 600 εκατ. ευρώ, την οποία δρομολογεί η τουρκοαραβική ομάδα της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP.
7 ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ: ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ
Ολα αυτά που δεν μπορούσαν να περιγραφούν με λέξεις αποκαλύφθηκαν στο κοινό με ένα βίντεο. Πρόκειται για το οπτικοακουστικό υλικό με τους τραμπουκισμούς εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που ήρθε στο φως τον περασμένο Ιούνιο από τον Ελεύθερο Τύπο.
Το βίντεο έγινε αφορμή για να ανοίξει ξανά ο δημόσιος διάλογος για το φαινόμενο του bullying, που ανέκαθεν ήταν ένα θέμα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Στο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο γυρίστηκε το 2014 και συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, απεικονίζεται ο Βαγγέλης πάνω στο κρεβάτι του δωματίου του στην Εστία της σχολής να παρακαλεί τους συμφοιτητές του από την Κρήτη να σταματήσουν να τον κρατάνε «όμηρο». Κανείς, όμως, δεν τον άκουγε. Αντιθέτως, ξεσπούσαν σε γέλια την ώρα που εκείνος φώναζε. Ο Βαγγέλης δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα πόδια ούτε τα χέρια του.
Εξι μήνες αργότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησε η δίκη στα Γιάννενα για τις ευθύνες της διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής στην υπόθεση. Ο πρώην διευθυντής της σχολής καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η δίκη για τις ευθύνες των οκτώ φοιτητών που κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες εις βάρος του Βαγγέλη αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.
8 «ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ»Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενα από τα πλέον… άγρια για το θεσμό της Δικαιοσύνης ήταν το απερχόμενο έτος. Με το… καλημέρα, το 2016 συντάραξε συθέμελα το χώρο της Δικαιοσύνης, με μια πρωτοφανή στα χρονικά καταγγελία: Η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για ευθεία παρέμβαση στο έργο της (δικογραφία για δραστηριότητες του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου), ο οποίος, από την πλευρά του, άφησε αιχμές περί δικαστικής προσπάθειας «κουκουλώματος» της υπόθεσης. Η αντιπαράθεση οδηγήθηκε και εκκρεμεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ πυροδότησε και ενδοδικαστική βεντέτα της εισαγγελέως με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Η επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου «πρωταγωνίστησε» και στην πειθαρχική διαδικασία που τελικά -με τη… βοήθεια και του τέως υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου- οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη διεύθυνση του Εφετείου Αθηνών. Το κακό ήρθε να συμπληρώσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που αποτέλεσε αφορμή να γραφτούν οι πλέον μαύρες σελίδες στο… βιβλίο της Δικαιοσύνης: Από τη θυελλώδη κόντρα εντός του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη βίαιη διακοπή της πρώτης διάσκεψης, τις αιχμές περί αρνησιδικίας κατά του προέδρου Ν. Σακελλαρίου, την περιβόητη διαρροή προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου που καταγγέλθηκε από τους λειτουργούς ως απόπειρα εκβιασμού μέχρι την πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης κατά του δικαστηρίου μετά τη μη αρεστή ετυμηγορία περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, η υπόθεση άνοιξε πληγές στην καρδιά του κράτους δικαίου που θα χρειαστεί καιρός για να επουλωθούν. Κι όσο η επίμαχη υπόθεση ήταν εκκρεμής, η περιβόητη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας έδωσε το έναυσμα για να… ανάψουν νέες φωτιές στους κόλπους των λειτουργών της Θέμιδος. Οι υποσχέσεις Τσίπρα για μισθολογικές αυξήσεις στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας, αλλά και το εκ μέρους της κ. Θάνου αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των λειτουργών προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των δικαστικών ενώσεων. Και τελικά, έγιναν… έδαφος για να «πατήσει» μόλις προ μηνός η σύσταση μιας νέας Ενωσης με… πρωτεργάτες την πρόεδρο και μέλη του Αρείου Πάγου, με στόχο τη στήριξη των επίμαχων αιτημάτων που απορρίπτονται ως αντισυνταγματικά από τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος. Κίνηση που πυροδότησε νέα σφοδρή αναταραχή στους κόλπους των λειτουργών της Θέμιδος, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να καταγγέλλει το νέο συνδικαλιστικό φορέα ως διασπαστικό της ενότητας του κλάδου. Ο «πόλεμος» μόλις άρχισε κι όλα δείχνουν ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα ηρεμίας το οποίο θα έπρεπε να επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.
9 ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Το… χορό μιας σειράς λουκέτων, που σημάδεψαν το 2016, έμελλε να σύρει πρώτη η Ηλεκτρονική Αθηνών. Η πτώχευση της εταιρίας, συμφερόντων του κ. Γιάννη Στρούτση, αν και ξάφνιασε τους περίπου 450 εργαζομένους της, δεν φάνηκε να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Τα προβλήματα ρευστότητας, άλλωστε, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια και τα οποία γιγαντώθηκαν μετά τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού ήταν γνωστά στους… παροικούντες την αγορά ηλεκτρονικών. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τους… Γολιάθ των ηλεκτρονικών, που είχαν τη δυνατότητα να στραφούν στη «μαμά» από το εξωτερικό για κάλυψη τυχόν ζημιών, η Ηλεκτρονική έπρεπε να αντιμετωπίσει με ίδιες δυνάμεις τις συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων.
«Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες», σημείωνε χαρακτηριστικά ανακοίνωση της εταιρίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης, που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της Ηλεκτρονικής περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους τριών εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της άγγιζαν τα 88 εκατ. ευρώ.
10 ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ
Ο άδικος θάνατος του Παντελή Παντελίδη σημάδεψε το 2016. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο δυστύχημα καλύφθηκαν από ένα πέπλο μυστηρίου, ενώ χρειάστηκαν αρκετές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για να χυθεί φως στα όσα συνέβησαν το μοιραίο πρωινό της 18ης Φεβρουαρίου 2016.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου ο Παντελής Παντελίδης βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο «Teatro» και έκανε πρόβες εν όψει της πρεμιέρας που θα έκανε μαζί με τη Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη. Από εκεί τελείωσε στις 02.00 τα ξημερώματα και στη συνέχεια πήγε να πιει ποτό στο κλαμπ «Απλά Ελληνικά» στη Γλυφάδα, που ήταν το στέκι του. Ο Παντελίδης τηλεφώνησε στις δύο κοπέλες, στη Φρόσω Κυριακού και στη Μίνα Αρναούτη, και κανόνισε να πάει να τις πάρει με το αυτοκίνητο από νυχτερινό μαγαζί στο οποίο βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα. Ο τραγουδιστής κάθισε με τις κοπέλες σε μαγαζί στη Νέα Σμύρνη και στη συνέχεια πρότεινε να πάνε όλοι μαζί σε διαμέρισμα στη Γλυφάδα, στο οποίο συχνά συγκεντρώνονταν γνωστοί του και έπαιζαν χαρτιά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες κατανάλωναν αλκοόλ, το οποίο επιβάρυνε την κατάσταση του τραγουδιστή που είχε ήδη πιει πριν φτάσει στο διαμέρισμα.
Φεύγοντας από εκεί στις 08.00 το πρωί ο Παντελίδης είχε στο αίμα του -όπως έδειξε η τοξικολογική εξέταση- 2,72 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο (το όριο είναι 0,5 γραμμάρια). Σε έναν παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό το τζιπ ανετράπη πάνω στη στροφή. Ο ίδιος δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, όπως και η Φρόσω Κυριακού, ενώ η Μίνα Αρναούτη, που καθόταν το πίσω κάθισμα, φορούσε κανονικά τη ζώνη της.
Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, το τζιπ εκινείτο την ώρα που εξετράπη της πορείας του με 118 χιλιόμετρα την ώρα. Η εξέταση DNA της Τροχαίας έδειξε ότι οδηγός ήταν ο Παντελίδης. Ο δικηγόρος της οικογένειας, ωστόσο, επιμένει μέχρι σήμερα ότι το ποιος ήταν οδηγός την ώρα της σύγκρουσης παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.
11 Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Το μεγαλύτερο deal στον κλάδο του λιανεμπορίου ξεκίνησε το 2016 και αφορά στη διάσωση της μέχρι πρότινος κραταιάς αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης. Είχε προηγηθεί προσφυγή της Μαρινόπουλος στη Δικαιοσύνη για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αν και ακόμα εκκρεμεί η θετική γνωμοδότηση της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρείται ότι σύντομα η μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί και η Σκλαβενίτης θα γίνει ο leader στον κλάδο των σούπερ μάρκετ με δίκτυο 900 καταστημάτων και τζίρο που θα αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Η περίφημη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών προς τους ανέγγυους προμηθευτές και η εξόφληση του υπόλοιπου 50% θα γίνει εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Πάντως, οι συνέπειες από ενδεχόμενο κανόνι της Μαρινόπουλος θα ήταν ανυπολόγιστες για την ελληνική οικονομία, καθώς τα ανοίγματά της και ο τζίρος της αντιπροσωπεύουν το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, 12.500 εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους, 1.500 μικρότερες εταιρίες, στις οποίες χρωστά η Μαρινόπουλος, θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ επιπτώσεις θα είχε και στο τραπεζικό σύστημα, με τα δάνεια τόσο της Μαρινόπουλος όσο και των προμηθευτών της να «κοκκινίζουν».
Ειδήσεις και αποκαλύψεις που συντάραξαν τον πλανήτη
1 ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η υποχώρηση του επονομαζόμενου Iσλαμικού Κράτους στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας το 2016 έκανε το χαλιφάτο να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων. Οι δύο πρώτοι μήνες της χρονιάς που φεύγει σημαδεύτηκαν από μια σειρά μικρών επιθέσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία με την υπογραφή «μοναχικών λύκων» και τις μυστικές υπηρεσίες να προειδοποιούν για την επιστροφή χιλιάδων μελών του ISIS στην Ευρώπη.
Ο Μάρτιος βύθισε στο πένθος το Βέλγιο, την πρωτεύουσα πλέον για κάποιους της ευρωπαϊκής τζιχάντ. Το πρωινό της 22ας Μαρτίου, τρεις συντονισμένες επιθέσεις, δύο στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και μία τρίτη στο σταθμό μετρό του Mάαλμπεκ, άφησαν πίσω τους 35 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες.
Το επόμενο μακελειό του 2016 σε ευρωπαϊκό έδαφος συνέβη για μία ακόμη φορά στη Γαλλία, και μάλιστα την Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική επέτειο της χώρας. Στις 14 Ιουλίου ένα φορτηγό βάρους 19 τόνων έπεσε πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στην κατάμεστη λεωφόρο Promenade des Anglais της Νίκαιας, παρασύροντας στο θάνατο 86 ανθρώπους από 19 συνολικά χώρες. Δράστης ήταν ο Γαλλοτυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ. Το επόμενο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους σημειώθηκε και πάλι στη Γαλλία σε στόχο επίσης συμβολικό, αυτή τη φορά σε μία εκκλησία της Νορμανδίας. Δύο τζιχαντιστές εισέβαλαν στο Ναό της πόλης Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ και αποκεφάλισαν τον ιερέα, προκαλώντας παγκόσμιο αποτροπιασμό.
Στο στόχαστρο των φονταμενταλιστών του Ισλάμ βρέθηκε, τέλος, και η Γερμανία, με χτυπήματα ωστόσο λιγότερο οργανωμένα, επιθέσεις με μαχαίρια και «μοναχικούς λύκους» που καταλαμβάνονται από αμόκ, όπως συνέβη λόγου χάρη στις 10 Μαΐου, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε επιβάτες σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Μόναχο, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν άνθρωπο.
2 ΒREXIT: Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Ηταν ένα καπρίτσιο του Ντέιβιντ Κάμερον, που του στοίχισε την πρωθυπουργία ή μια ιστορική αναγκαιότητα που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς; Οπως κι αν δει κανείς την πρώτη αποχώρηση κράτους-μέλους από συστάσεως της Ε.Ε./ΕΟΚ, το βέβαιο είναι ότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές της συνέπειες θα απλωθούν σε βάθος χρόνου.
Η σελίδα στην ευρωπαϊκή Ιστορία γύρισε στις 23 Ιουνίου, όταν το 52% των Βρετανών (κυρίως των Αγγλων) ψήφισε «Leave EU», υποκύπτοντας στις σειρήνες των αντιευρωπαϊστών του Συντηρητικού Κόμματος, με αρχηγό το δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, και του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ. Σε πρώτη φάση τρόμαξαν κι οι ίδιοι από τους ανέμους που έσπειραν, υποσχόμενοι στους Βρετανούς ότι το διαζύγιο με την Ε.Ε. θα είχε μόνο οικονομικά οφέλη και ελάχιστο κόστος.
Ενα εξάμηνο μετά, τα δύο στρατόπεδα (Λονδίνο από τη μία, Βερολίνο/Βρυξέλλες από την άλλη) ζυγίζουν τις δυνάμεις τους χωρίς να τολμούν καν να ξεκινήσουν τα διαδικαστικά. Το τραγικό για την Ευρώπη είναι πως ούτε η διάδοχος του Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, Τερέζα Μέι, ούτε οι «Ευρωγερμανοί» έχουν ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς οραματίζονται τη νέα σχέση Βρετανίας-Ε.Ε.
Τα κακά σενάρια περί hard Brexit επιβεβαιώνονται από τον ορισμό του Γάλλου, Μισέλ Μπαρνιέ (ο οποίος δεν μιλά καν αγγλικά!), ως διαπραγματευτή της Ε.Ε., από τις κορόνες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Brexit «δεν θα είναι τζάμπα για τους Βρετανούς» και από τις ακριτομυθίες Ευρωπαίων ηγετών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, που μετέφερε η «Guardian», ότι το Brexit θα στοιχίσει στους Βρετανούς 50 δισ. ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει και, επομένως, αυτό το ποσό είναι ανύπαρκτο», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
3 ΝΕΟΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Οι ευρωπαϊστές στην Ε.Ε. και οι πολιτικοποιημένοι σε όλο τον κόσμο ένιωσαν «περίεργα» με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του πλανητάρχη. Το ίδιο αισθάνθηκε και η πολιτικο-οικονομική ελίτ των ΗΠΑ. Δεν επρόκειτο για απλή νίκη αλλά για θρίαμβο του Τραμπ, καθώς «σάρωσε» σε όλες τις Πολιτείες με τη βαριά βιομηχανία που κάποτε αποτελούσαν την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας. Οι καμινάδες όμως δεν βγάζουν τίποτε πια και οι άνεργοι μεγαλώνουν τη λίστα των απόρων. Ο Τραμπ βρήκε ευήκοα ώτα στους δυσαρεστημένους από το σύστημα λευκούς Αμερικανούς, τους καταχρεωμένους πρώην νοικοκυραίους και όσους δεν αντέχουν άλλους φόρους (η βασική του εξαγγελία ήταν η μείωση των φόρων).
Δεν δίστασε όμως να τοποθετήσει σε θέσεις- κλειδιά της κυβέρνησής του τη μισή Goldman Sacks, τους δισεκατομμυριούχους γνωστούς του και τα στελέχη -στρατιωτικούς και πολιτικούς- των Ρεπουμπλικανών που τον είχαν πολεμήσει προεκλογικά, ώστε να μην «ανοίξει μύτη»!
Η ήττα της Χίλαρι Κλίντον -έχασε, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους αριθμητικά- πέρασε πολύ γρήγορα στα «ψιλά», καθώς η υφήλιος εστίασε το ενδιαφέρον της στο πρόσωπο του νέου Αμερικανού προέδρου, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ έναντι της Ρωσίας και αν θα άρει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών που επέλεξε, κοιτάζουν με τρόπο φιλικό προς το Κρεμλίνο.
4 ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ο Δεκέμβριος ήταν ένας από τους πλέον κρίσιμους μήνες για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, καθώς πολλές περιοχές άλλαξαν χέρια ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που σπαράσσονται εδώ και 6 χρόνια στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής. Το Ισλαμικό Κράτος, που υπέστη σημαντικά πλήγματα και έχασε αρκετά από τα εδάφη του τους τελευταίους μήνες, ανακατέλαβε την Παλμύρα, αλλά και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ανατολικής Χομς, αφήνοντας τις συριακές Ενοπλες Δυνάμεις σε απελπιστική κατάσταση κοντά στο τελευταίο αεροδρόμιο της επαρχίας. Οι τζιχαντιστές έχασαν την ίδια ώρα την Νταμπίκ αλλά και τη Μίνμπεζ, δύο πόλεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την εδαφική συνέχεια του λεγόμενου «χαλιφάτου».
Η σημαντικότερη εξέλιξη ωστόσο -λίγο πριν εκπνεύσει το 2016- είναι η προέλαση των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ στο Χαλέπι, την ιστορική πόλη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων κάποτε, στον Βορρά της χώρας που υπήρξε βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο και μετατράπηκε στο προπύργιο της εξέγερσης των αντικαθεστωτικών. Στα μέσα Νοέμβρη, οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν μια νέα επιχείρηση, χάρη στην οποία άρχισαν να ανακαταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες στα ανατολικά της πόλης. Η ρωσοτουρκική συμφωνία για την απομάκρυνση χιλιάδων ανταρτών και αμάχων που βρίσκονται στις συνοικίες αυτές, αφού «ανεστάλη» αρχικά, άρχισε να εφαρμόζεται την τελευταία εβδομάδα.
Το Χαλέπι έχει πλέον μετατραπεί σε μικρόκοσμο της ευρύτερης σύρραξης στη Συρία, φωτίζοντας τις αδυναμίες των δύο «στρατοπέδων» αλλά και την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό και να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
5 ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ
Ο αποθανών πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κουνιάδος του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Η σύζυγος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον. Οι γιοι των προέδρων του Πακιστάν, της Μαλαισίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο γιος της Μάργκαρετ Θάτσερ, Μαρκ. Ο γιος του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ , Κόφι Ανάν. Κι ακόμη μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA), ο πρώην εμίρης του Κατάρ, άνθρωποι του κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλά ακόμη επιφανή στελέχη του παγκόσμιου οικονομικοπολιτικού κατεστημένου είδαν το όνομά τους να κρεμιέται στο «περίπτερο» του Διαδικτύου, στο πλαίσιο της κολοσσιαίας «επιχείρησης οικονομικής διαφάνειας», με τον κωδικό Panama Papers.
Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στις 3 Απριλίου από τη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» σε συνεργασία με τη διεθνή δημοσιογραφική ένωση ICIJ, η οποία συστεγάζει 107 ΜΜΕ από 80 χώρες. Ως «βαθύ λαρύγγι» των αποκαλύψεων για τις επιχειρήσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, φορολογικής απάτης και παραβίασης διεθνών συμβάσεων με τη βοήθεια της νομικής εταιρίας του Παναμά, Μοssack Fonceca, φέρεται κάποιος Τζο Ντόου, που ισχυρίστηκε ότι δεν συνεργάστηκε με καμία μυστική υπηρεσία και ότι «κινδυνεύει η ζωή του».
Από εκατομμύρια απλούς ανθρώπους οι διαρροές έγιναν αντιληπτές ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους της παγκόσμιας ελίτ του χρήματος και της πολιτικής εξουσίας, αφού ξεμπρόστιασαν μια σειρά από κράτη-φορολογικούς παραδείσους (από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και τις Μπαχάμες έως το Λουξεμβούργο, το Μονακό και την Ελβετία) αφήνοντας εν πολλοίς στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ.
Τα Panama Papers αποτελούν ουσιαστικά ένα χρονικό για το πώς 214.500 offhore εταιρίες, ιδρύματα, καταπιστεύματα κατάφεραν από το 1977 έως τις μέρες μας, με τη βοήθεια της Μοssack Fonceca και 500 διασυνδεμένων τραπεζών, να βοηθήσουν μεγάλη μερίδα των ισχυρών της Γης να «παρκάρουν» το νόμιμο ή παράνομο πλούτο τους, να τον κρύψουν από τις εγχώριες και διεθνείς φορολογικές και δικαστικές Αρχές, να τον διασφαλίσουν ουσιαστικά για τις «δύσκολες μέρες».
Τα Panama Papers έβαλαν τέλος στην πολιτική καριέρα του Ντέβιντ Κάμερον, που έχασε το ηθικό πλεονέκτημα εν μέσω της εκστρατείας του Brexit, και του αντιευρωπαϊστή δεξιού πρωθυπουργού της Ισλανδίας, που υπέβαλε την παραίτησή του.
6 Ε.Ε.: ΑΝΟΔΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε ένα σενάριο «τρόμου», τον επόμενο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Eνωση θα μπορούσαν να συνομιλούν στις Συνόδους Κορυφής, η Λεπέν με τον Βίλντερς και ο Γκρίλο με τη Φράουκε Πέτρι – όλοι τους αρχηγοί των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων της Ευρώπης, που συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών (Γκρίλο, Βίλντερς) προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, γεγονός πολύ ανησυχητικό, καθώς οι χώρες τους είναι ένα βήμα πριν από την κάλπη.
Η Μαρίν Λεπέν πανηγύρισε για τη νίκη του Τραμπ, δηλώνοντας ότι έγινε «το αδύνατο δυνατό» και «οι λαοί νίκησαν τις ελίτ»! Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου ελπίζει πως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις γαλλικές που θα γίνουν την άνοιξη. Το ίδιο ελπίζουν και οι άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες της Ε.Ε., που συγκεντρώνουν ποσοστά από ανθρώπους οι οποίοι είναι απλώς δυσαρεστημένοι με τη λιτότητα, τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και την επίθεση των ηγεσιών στη μεσαία τάξη. Το μεγάλο στοίχημα που θα έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η Ε.Ε. θα είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ισχύος της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού εντός των δημοκρατικών πλαισίων.
Στην Αυστρία, ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ κατάφερε και πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μονομαχώντας με τον κεντροαριστερό Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Με τις ψήφους μεγάλης μερίδας του δημοκρατικού τόξου, ο Μπέλεν εξελέγη και οι Βρυξέλλες αναστέναξαν με ανακούφιση για το πρόσκαιρο πλήγμα που δέχθηκε η «ακροδεξιά ομάδα». Οι ανησυχίες ωστόσο, δεν καταλάγιασαν, καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Ανάλογη είναι και η επαγρύπνηση στην Ολλανδία, όπου οι εκλογές απέχουν μόλις δυόμισι μήνες. Ο Χερτ Βίλντερς του Κόμματος για την Ελευθερία ετοιμάζεται να κάνει ηχηρή την παρουσία του στις εκλογές του Μαρτίου. Οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Ολλανδίας δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες για τη μεταναστευτική τους πολιτική ούτε για την ορθότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος. Με φόντο το μεταναστευτικό, οι ακροδεξιές ομάδες εμφανίστηκαν ως σωτήρες της εθνικής ταυτότητας. Στη Γερμανία, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη του αντιμεταναστευτικού-λαϊκιστικού κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις τοπικές εκλογές που έγιναν σε αρκετά κρατίδια.
7 Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΡΕΝΤΣΙ
Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στην ιταλική πολιτική σκηνή, ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που προσπάθησε να ισχυροποιήσει τη θέση του μέσω του δημοψηφίσματος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά έχασε με μεγάλη πλειοψηφία. Η επόμενη μέρα βρήκε την Ιταλία με μια μεταβατική κυβέρνηση υπό το φίλο και συνεργάτη του Ρέντσι, Πάολο Τζεντιλόνι, με στόχο να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ελπίζει σε μεγάλη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης, ενάντια σε όλους τους κακούς οιωνούς που βλέπουν πολύ γρήγορα εκλογές και επικράτηση του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (προηγείται στις δημοσκοπήσεις).
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έχει να αντιμετωπίσει τη διάσωση της Μonte dei Paschi και άλλων προβληματικών τραπεζών. Το αποτυχημένο εγχείρημα του Ρέντσι προκάλεσε νέα αναστάτωση στις αγορές και δημιούργησε μεγαλύτερη ανασφάλεια στην ιταλική οικονομία. Η ήττα της κυβέρνησής του στο δημοψήφισμα θεωρείται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ε.Ε., καθώς κρίνεται εξίσου σημαντικό με το δημοψήφισμα για το Brexit. Η Ιταλία είναι ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. και οι Ιταλοί ήταν παραδοσιακά οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ενοποίησης. Ομως, όπως φάνηκε και στο δημοψήφισμα -το οποίο ο Ρέντσι συνέδεσε με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας- η στάση των Ιταλών απέναντι στην Ε.Ε. έχει αλλάξει σημαντικά, ως αντίδραση στη μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα της χώρας, την κρίση του ευρώ και τους φόβους για την παράνομη μετανάστευση. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έλαβε αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες του «όχι» στο δημοψήφισμα και να μη βυθιστεί στο χάος η Ιταλία.
8 «ΕΦΥΓΕ» Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Απέραντη θλίψη στην Αβάνα, δάκρυα χαράς στο Μαϊάμι και ανάμικτα συναισθήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη προκάλεσε ο θάνατος του Φιντέλ, όπως θα μείνει στην Ιστορία ο Κάστρο, ανοίγοντας νέα σελίδα για την Κούβα και τις σχέσεις της με τη Δύση. Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, ο ιστορικός ηγέτης που λατρεύτηκε και επικρίθηκε όσο λίγοι, έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών. «Ο φλογερός απόστολος της επανάστασης που έφερε τον Ψυχρό Πόλεμο στο δυτικό ημισφαίριο το 1959 και, στη συνέχεια, αψήφησε τις ΗΠΑ για σχεδόν μισό αιώνα ως ο ανώτατος ηγέτης της Κούβας, παρενοχλώντας 11 Αμερικανούς προέδρους και ωθώντας τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, πέθανε», έγραψαν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.
Ο «κομαντάντε» αφήνει πίσω του μία αμφιλεγόμενη κληρονομιά, με τους οπαδούς του να εμμένουν στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση που μετέτρεψαν το νησί της Καραϊβικής σε σημείο αναφοράς και τους ορκισμένους αντιπάλους του να αντιπαραθέτουν το συγκεντρωτισμό, τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και τους χιλιάδες αντιφρονούντες που φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν επί των ημερών του.
«Η Ιστορία θα με δικαιώσει» είχε πει ο ίδιος, που πλέον πέρασε στην Ιστορία, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει από 600 και πλέον κινηματογραφικές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.
9 Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡ ΚΑΙ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA
Αν δεν ήταν χρονιά αμερικανικών εκλογών, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να φιγουράρει στο περιοδικό «TIME», αναμφίβολα οι χάκερ θα κέρδιζαν μια θέση στο εξώφυλλο. Αλλωστε, σε εβδομαδιαία βάση μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον οι υποκλοπές υλικού από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια προσωπικά δεδομένα, οι παραβιάσεις κινητών τηλεφώνων και οι δημοσιεύσεις ιατρικών στοιχειών από γνωστούς αθλητές, ενώ διέρρευσαν και φωτογραφίες διασημοτήτων. Δεν δίστασαν ακόμη και να γελοιοποιήσουν τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αποκαλύπτοντας τους κωδικούς που χρησιμοποιεί.
Η κορωνίδα όλων ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν στις αμερικανικές εκλογές, καθώς οι χάκερ φρόντισαν να υποκλέψουν και να δημοσιοποιήσουν έγγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα, εγείροντας ερωτήματα ακόμη και για την ίδια την καταμέτρηση των ψήφων. Γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό εντός και εκτός των ΗΠΑ.
Τα αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος -μεταξύ αυτών της υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον και του επικεφαλής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα- δεν αποκάλυψαν κανένα σκάνδαλο μεγατόνων, όμως έδωσαν άφθονη τροφή στον Τύπο και έσπειραν αμφιβολίες σχετικά με την ακεραιότητα του συστήματος των εκλεκτόρων.
Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δύναμη της ανωνυμίας, του πληκτρολογίου και του hashtag φαίνεται πως είναι ικανή να διαταράξει ευαίσθητες ισορροπίες, που αν αφορούν στην πολιτική σκηνή, μπορεί να είναι και ολέθριες.
Τι συντάραξε τον κόσμο της τέχνης
1 ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ Ο… ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΠΟΜΠ
Ηταν η κορυφαία είδηση στις 13 Οκτωβρίου και από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς. Ενας μουσικός κατακτούσε για πρώτη φορά το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο μουσικός βέβαια δεν ήταν κάποιος τυχαίος αλλά η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς που στη συνέχεια ενέπνευσε αμέτρητους άλλους να πιάσουν μια κιθάρα και να προσπαθήσουν να ταιριάξουν στίχους με μουσική. Ούτε ο ίδιος ο δεν πίστευε αυτό που συνέβη και μάλλον αμηχανία τού προκάλεσε η ανακοίνωση παρά ικανοποίηση. Λίγες μέρες αργότερα, γινόταν γνωστό ότι ο Αμερικανός θρύλος δεν θα έδινε το παρών στην απονομή της 10ης Δεκεμβρίου και ο ίδιος θα περιοριζόταν σε μια ευχαριστήρια επιστολή προς τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας. Σε αυτή, αφού ευχαρίστησε την Ακαδημία για την τιμή, τονίζοντας: «πίστευα ότι οι πιθανότητες να κερδίσω το Νόμπελ ήταν ίδιες με αυτές να περπατήσω στο φεγγάρι», θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση σε όσους εξέφρασαν αντιρρήσεις για την επιλογή της Ακαδημίας. «Ο Σαίξπηρ προφανώς θεωρούσε τον εαυτό του δραματουργό, αφού όσα έγραφε προορίζονταν για τη σκηνή και όχι για τα βιβλία», ισχυρίσθηκε, υπογραμμίζοντας ότι η Σουηδική Ακαδημία έδωσε την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα που προέκυψε με την ανακοίνωση του ονόματος του φετινού νικητή του βραβείου.
Αν και μας έχει απογοητεύσει εδώ και πολλά χρόνια με τις αμφιλεγόμενες ζωντανές του εμφανίσεις, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο εύχονται να είναι σε θέση να κυκλοφορεί καινούργια μουσική για πολλά χρόνια ακόμα. Οσο για την κληρονομιά του; Ισως αρκεί να πούμε ότι κάθε νέα γενιά που έρχεται στο προσκήνιο σε εκείνον επιστρέφει, όταν θέλει να αντλήσει έμπνευση για να τραγουδήσει για τους «καιρούς που αλλάζουν».
2 ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
29 Μαρτίου 2016. Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος του Ελληνικού Φεστιβάλ, μετά την αποπομπή του Γιώργου Λούκου, με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον αιρετικό Φλαμανδό Γιαν Φαμπρ. Ηταν η ημέρα που ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς τη χαρακτήρισε ως… «σημαντική». Το τι εννοούσε ακριβώς ο κ. Μπαλτάς ακόμα κανείς δεν έχει καταλάβει. Μήπως το διασυρμό που ακολούθησε εις βάρος του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της χώρας, ο όποιος κινδύνευσε να ματαιωθεί; Ή μήπως για το φιάσκο Φαμπρ που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό;
Λίγες ημέρες αργότερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες συναντήθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη, προκειμένου να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο αντίδρασης στην απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή να μην συμπεριλάβει ελληνικές προτάσεις στο πρόγραμμά του. Μέσω δύο ανοιχτών επιστολών ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και την απομάκρυνση του Φαμπρ, τον οποίο χαρακτήρισαν persona non grata. Παράλληλα, εκείνη την ημέρα, σε μια προσπάθεια να μαζευτούν… τα ασυμμάζευτα, το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ με ανακοίνωσή του αναγνωρίζει «την ανάγκη εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με ελληνικές εκδηλώσεις». Με αναρτήσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαμπρ, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, τουίταρε: «Βασιζόμαστε στη συνεισφορά του για να γίνει το Φεστιβάλ Αθηνών διεθνές», πυροδοτώντας το ήδη εκρηκτικό τοπίο. Ξεχνώντας προκλητικά τη δεκαετή εξωστρεφή θητεία του Γιώργου Λούκου.
Για τον ευτελισμό του Φεστιβάλ Αθηνών έκαναν λόγο οι πάντες, το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληγές που δημιουργήθηκαν από το φαμπρικό σχέδιο δεν επουλώθηκαν. Τουναντίον, οι σπασμωδικοί χειρισμοί του υπουργείου οδήγησαν σε μεγαλύτερες συμφορές. Στις 2 Απριλίου ο Φλαμανδός, με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού, ανακοινώνει την παραίτησή του. Ο κ. Μπαλτάς παρέμεινε στο υπουργείο και με υπουργική απόφαση διορίζει τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Τη θέση του προέδρου του δ.σ. έχει ο Γιώργος Αντωνακόπουλος, ο οποίος όμως θα απομακρυνθεί από τον κ. Μπαλτά και τη θέση του αναλαμβάνει η κ. Λιάνα Θεοδωράτου.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο το Φεστιβάλ διασύρεται ξανά. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής απειλεί με παραίτηση, καθώς ισχυρίζεται πως δέχεται πόλεμο από το δ.σ. Κι όλα αυτά την ίδια μέρα που ο Αριστείδης Μπαλτάς παραδίδει τη σκυτάλη στη νέα υπουργό Πολιτισμού, τη Λύδια Κονιόρδου. Το παλιό συμβούλιο ξηλώνεται και με υπουργική απόφαση ορίστηκε το νέο δ.σ. με πρόεδρο τον πρώην επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιό, ο οποίος είχε διαφωνήσει στη συνέχεια με τις κυβερνητικές επιλογές και αποσύρθηκε για περίπου δύο χρόνια, μέχρι που τον ξαναθυμήθηκαν. Το χρονικό του «ράβε – ξήλωνε» στο Ελληνικό Φεστιβάλ, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί. Υστερα από εννέα μήνες… εγκυμονεί νέες και ευφάνταστες ιδέες για το θεσμό, αφού αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινωθεί το όνομα για τη θέση του γενικού διευθυντή.
3 «ΚΟΣΜΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Η Αθήνα απολαμβάνει ήδη το νέο δυναμικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημό της. Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα, στην Καλλιθέα, θα φουλάρει τις μηχανές του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Στις 23 Φεβρουαρίου το ΚΠΙΣΝ παραδίδεται επίσημα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού, με δωρεά 607 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλάζει άρδην το πολιτιστικό τοπίο της πρωτεύουσας, σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική και τουριστική πρόκληση, ενώ συγχρόνως αποτελεί διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μιλώντας με αριθμούς, να σημειώσουμε πως το 75% της δωρεάς του Ιδρύματος δαπανήθηκε στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας, ενώ με την έναρξη της λειτουργίας του, το έργο αναμένεται να προσφέρει 140 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ, να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει 19 εκατ. ευρώ σε ετήσια φορολογικά έσοδα.
Η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό, χαρά και συγκίνηση από χιλιάδες πολίτες. Το καταπράσινο πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων και το υδάτινο κανάλι που διατρέχει τον περιβάλλοντα χώρο του έργου αποτελούν ήδη αγαπημένο στέκι για τους κατοίκους της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή προσφέρουν μια μικρή μόνο πρόγευση της δυναμικής που αναμένεται να αναπτύξουν στο άμεσο μέλλον οι δύο πολιτιστικοί πυλώνες. Τόσο η Βιβλιοθήκη όσο και η Λυρική Σκηνή ετοιμάζονται πυρετωδώς, αυτό τον καιρό, να μετακομίσουν στη νέα τους στέγη. Στα καλά νέα προστέθηκε πρόσφατα και η διαβεβαίωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πως θα αναλάβει και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια και μέχρι το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ.
Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Πολιτισμού -μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται η αναμετάδοση μεγάλων συναυλιών από το Βερολίνο και τη Βιέννη για την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, όπως και αγώνας δρόμου για την παραμονή- προσφέρουν την ευκαιρία για νέες επισκέψεις. Να σημειώσουμε, τέλος, πως η αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο και έφερε στο φως πολυάνδριο του 7ου αι. π.Χ. με τουλάχιστον 80 νεκρούς, συμπεριελήφθη από το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology» στα δέκα πιο σημαντικά ευρήματα για το 2016.
4 ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του στο κοινό. Για την ακρίβεια, τις «μισάνοιξε», αφού λειτουργεί μόνο ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων, ενώ το κτίριο, στο σύνολό του, αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2017.
Μέχρι «να ανάψουν όλα τα φώτα», το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους χώρους των περιοδικών εκθέσεων και την πρώτη διοργάνωση που φιλοξενείται σε αυτούς. Πρόκειται για την έκθεση «Κρίσιμοι διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα», η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017 και αποτελεί συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας. Σε τμήμα του ισογείου του κτιρίου και στο -1 επίπεδο παρουσιάζονται συνολικά 70 έργα από τις συλλογές και των δύο μουσείων, σε 22 ενότητες που εμπνέονται από επίκαιρα θέματα.
Η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού, οι αναγκαίες για τη λειτουργία του Μουσείου προσλήψεις, οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και η αξιοσημείωτη ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού (όπως η μη έγκαιρη προώθηση των απαραίτητων μελετών), λειτούργησαν ανασταλτικά και δεν επέτρεψαν τη συνολική απόδοση του Μουσείου στην κοινωνία. Οταν αυτό συμβεί, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πόλους της Λεωφόρου Συγγρού, που μεταμορφώνεται σε λεωφόρο πολιτισμού. ΕΜΣΤ, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και το Μουσείο της Ακρόπολης σε απόσταση ανάσας συγκροτούν ένα πολυδύναμο πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επιμόρφωσης, αθλητισμού και ψυχαγωγίας.
Στον χώρο του αθλητισμού
1 ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ
Η Ελλάδα μπορεί να μην έδωσε το παρών στο Eυρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2016 έπειτα από την καταστροφική της πορεία στην προκριματική φάση, αλλά πολλά από τη διοργάνωση της Γαλλίας θύμισαν το μυθικό καλοκαίρι του 2004. Η Πορτογαλία, όπως τότε, ήταν στον τελικό, αλλά στο τέλος σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο κερδίζοντας 1-0 στην παράταση τη διοργανώτρια Γαλλία. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πάλι έκλαψε, όχι γιατί έχασε τον τίτλο αλλά γιατί κράτησε στα χέρια του το κύπελλο.
Μαέστρος των Πορτογάλων ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος ο οποίος όποτε του δινόταν η ευκαιρία μιλούσε με αγάπη και θαυμασμό για την Ελλάδα που είναι η δεύτερη πατρίδα του. Το μυστικό των Πορτογάλων ήταν ακριβώς το ίδιο με το δικό μας το 2004. Σκληρή άμυνα και με ισοπαλίες, που κάποια στιγμή κατάντησαν ανέκδοτο, προχωρούσαν βήμα το βήμα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις την τελευταία αγωνιστική των ομίλων κατάφεραν να πάρουν την τρίτη θέση και να προκριθούν στα νοκ άουτ ματς και όλοι μιλούσαν για αντιποδόσφαιρο. Στο τέλος όμως οι πάντες υποκλίθηκαν σε μία ομάδα που δεν μπήκε ως φαβορί, αλλά τα κατάφερε περίφημα.
Από εκεί και πέρα το Euro 2016 θα μείνει στην ιστορία για την επέλαση των Ρώσων και Αγγλων χούλιγκαν που μετέτρεψαν σε βομβαρδισμένα τοπία τις πόλεις όπου φιλοξενούνταν. Επίσης ο Μισέλ Πλατινί, εξαιτίας του σκανδάλου για χρηματισμό στο οποίο πρωταγωνιστεί με τον πρώην πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, δεν ήταν στη θέση του ως πρόεδρος της UEFA, αλλά… εξορισμένος, απ’ όπου μπορούσε να δει τα ματς ως απλός φίλαθλος.
2 OI «ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ» ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ
Το 2015 κινδύνευσε να υποβιβαστεί και την επόμενη χρονιά όχι μόνο σώθηκε αλλά ταπείνωσε τις παραδοσιακές δυνάμεις στην Αγγλία κατακτώντας την Πρέμιερ Λιγκ. Ο λόγος για τη Λέστερ, που έγινε παράδειγμα προς μίμηση για όσους θέλουν να δημιουργήσουν μία πραγματικά πολύ καλή ομάδα χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι μπορεί να έφυγε από την Ελλάδα και την Εθνική μας ομάδα ως αποτυχημένος, αλλά απέδειξε πως για συλλόγους είναι μια χαρά προπονητής. Με την ιταλική του ευστροφία πήρε τη Λέστερ από το ναδίρ για να τη φτάσει στο ζενίθ και να παραμερίσει στο διάβα της παγκόσμιες ποδοσφαιρικές δυνάμεις, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Αρσεναλ, η Τσέλσι. Η ανατολή του 2017 θα βρει τη Λέστερ να κάνει μια μέτρια χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά να έχει προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League και να ζει τον ευρωπαϊκό της μύθο.
3 ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΟΛΗ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Το ημερολόγιο έγραφε 28 Νοεμβρίου 2016 και αυτή η ημερομηνία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία καθώς θα αποτελεί τη θλιβερή επέτειο ενός από τα πιο μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα και αφορούν σε ομάδες. Η πτήση 2933 της LaMia Airlines μετέφερε 77 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παικτών και προσωπικού της βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε και συνετρίβη καθώς πλησίαζε στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Μόλις τρεις παίκτες από την αποστολή κατάφεραν να επιζήσουν. Ο μεσοπιθετικός Αλαν Ράσελ, ο τερματοφύλακας Φόλμαν, που χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν ένα από τα πόδια του λόγω τραυματισμού και ο κεντρικός αμυντικός Νέτο. Τραγική η ιστορία του τερματοφύλακα Ντανίλο, που αρχικά επέζησε της συντριβής, μίλησε με τα συγγενικά του πρόσωπα λέγοντας πως είναι καλά, αλλά πέθανε λίγο αργότερα, πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Επίσης, εννέα παίκτες δεν συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή και έτσι δεν ταξίδεψαν στη μοιραία πτήση. Ζωντανοί βγήκαν από το αεροπλάνο και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Ενζέλ, η αεροσυνοδός Τσιμένα Σουάρες και ο τεχνικός πτήσης Εργουίν Τουμίρι. Η Σαπεκοένσε, που είχε χαρακτηριστεί από όλους ως ομάδα-θαύμα των τελευταίων τριών ετών στη Βραζιλία, έμελλε να έχει αυτό το φρικτό τέλος την ώρα που ταξίδευε για να διεκδικήσει τον τίτλο του Κόπα Σουνταμερικάνα.
Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη γνωστά. Ολοι παραδέχονται πως ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης και η απειρία του ήταν μοιραία, ενώ στην τελευταία του επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου ακούστηκε να λέει πως έχει πρόβλημα με τα καύσιμα και πως θέλει άδεια για άμεση προσγείωση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής