Γράφει η Ευανθία Καρρά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τρεις στους δέκα άνδρες και επτά στις δέκα γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη. Η οικονομική κρίση που μετατράπηκε σε κρίση αξιών αύξησε ραγδαία το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η καταθλιπτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίες μπορεί να ξεκίνησαν και να παρέμειναν οικονομικές, ωστόσο έφεραν με τον καιρό και την κοινωνική απομόνωση.
Η Ελλάδα πλέον είναι μια χώρα με κατοίκους που δηλώνουν πιο δυστυχισμένοι από τους Σύρους που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία έξι χρόνια.
Και ενώ όλοι κυνηγούν τα χρήματα πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν την ευτυχία, ο συγγραφέας Dan Buettner παρουσιάζει στο βιβλίο του «The Blue Zones of Happiness» το τι κάνουν οι άνθρωποι στις χώρες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο.
Οι διαφορές είναι εμφανείς και διαφωτιστικές, δικαιολογώντας εν μέρει την καταθλιπτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και σας τις παρουσιάζει το ΕThe Magazine του EleftherosTypos.gr:
Πολίτες με κίνητρα να σπουδάσουν και μικρή φορολογία στη Δανία
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στη Δανία οι πολίτες πληρώνονται για να σπουδάσουν, το σύστημα υγείας είναι εντελώς δωρεάν για όλους, δικαιούνται δέκα μήνες άδεια μητρότητας και πατρότητας με πληρωμή ενώ όλοι ανεξαιρέτως παίρνουν σύνταξη η οποία προσμετράτε από τα όσα πλήρωναν τα χρόνια που δούλευαν.
Ο Buettner υποστηρίζει πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι Δανοί είναι ευτυχισμένοι, είναι το γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν τη δουλειά που ονειρεύονταν. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δουλεύουν για να κερδίσουν χρήματα προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και μόνο και όχι επειδή είχαν όνειρο να εργαστούν στο πόστο που βρέθηκαν.
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η υπέρογκη φορολογία στοιχίζει στους πολίτες τον τρόπο ζωής που ονειρεύονται να ζήσουν και συνιστά οι φόροι να μην είναι ιδιαιτέρως υψηλοί. Δηλαδή ο Buettner μιλά για μια αντίθετη κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα όπου η φορολογία όχι μόνο είναι δυσθεώρητα υψηλή, αλλά και το καθεστώς αλλάζει συνεχώς.
«Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και βρείτε μία φράση που θα καταλήγει στο σκοπό που έχετε στη ζωή σας. Για να την βρείτε πρέπει να περιλαμβάνει τις αξίες σας ως άνθρωπος, το τι σας αρέσει να κάνετε, τι κάνετε καλύτερα. Αν δεν έχει να κάνει με την εργασία σας, μπορείτε να γίνεται εθελοντής και να συμμετάσχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες για να βρείτε τον εαυτό σας».
Πολίτες με σαφείς στόχους στη Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη προσφέρει «καθαρά» και εναλλακτικά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να πετύχει. Αυτό κάνει τους πολίτες της να έχουν αυτοπεποίθηση και να είναι περήφανοι για τις ζωές τους.
«Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να βρουν το λεγόμενο “νόημα” της ζωής τους απλά ξέρουν: αυτό είναι το σχολείο που πρέπει να πάω, αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνω, αυτό είναι το είδος του συζύγου που πρέπει να επιλέξω, αυτή είναι η λέσχη που πρέπει να συμμετάσχω. Και όσο καιρό δουλεύει κάποιος με σκυμμένο το κεφάλι στο τέλος υπάρχει η υπόσχεση για οικονομική σταθερότητα και κατά συνέπεια το ανέβασμα του στην κοινωνία». Κάπως έτσι είναι το σύστημα στη Σιγκαπούρη σύμφωνα με τον Buettner. Επί της ουσίας οι κάτοικοι έχουν αυτοπεποίθηση και κατά συνέπεια είναι αποφασισμένοι και έχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους.
Όμως υπάρχουν και λαοί… απείθαρχοι που προτιμούν την ελευθερία από τη σταθερότητα. Ο συγγραφέας τους προτείνει να κάνουν βήματα για να νιώσουν πιο ασφαλείς και κατά συνέπεια πιο ικανοποιημένοι στη ζωή τους.
«Αν σας περισσεύουν κάποια χρήματα και θέλετε να είστε ευτυχισμένοι είναι καλύτερο να πληρώσετε την υποθήκη σας, να κάνετε μια ασφάλεια ή να κάνετε σχέδια αποταμίευσης. Είναι προτιμότερο από το να αγοράσετε ρούχα η gadget. Η ευτυχία από τη λάμψη ενός νέου gadget θα διαρκέσει ένα μήνα. Η ευτυχία της οικονομικής ασφάλειας διαρκεί χρόνια ή και δεκαετίες».
Πολίτες που επιζητούν την ανθρώπινη επαφή, στην Κόστα Ρίκα
Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού άγχους σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα είναι επικεντρωμένοι στην οικογένεια τους, στη θρησκεία και περνούν χρόνο με άλλους: «Οι άνθρωποι στη Κόστα Ρίκα επικοινωνούν έξι ώρες τη μέρα έχοντας απευθείας επαφή». Αναπτύσσουν φιλίες, βγαίνουν παρέα, πάνε σε συναυλίες κάνουν μπάρμπεκιου και κάθε εβδομάδα η οικογένεια τρώει μαζί.
Η συμβουλή που μπορεί να πάρει κανείς από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του πλανήτη είναι πως δεν χρειάζονται χρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το μότο των κατοίκων είναι «Pura Vida» που σημαίνει «Αγνή Ζωή».
«Πρέπει να σιγουρευτείς ότι κατά τη διάρκεια της μέρας υπάρχουν ευκαιρίες για να αλληλεπιδράσεις ε τους ανθρώπους, συζητώντας με όσους νοιάζονται πραγματικά για εσένα. Το να πας για πρωινό με ένα φίλο σου, να πιεις ένα καφέ, ή να φας μαζί τους, αυτά είναι από τα σημαντικότερα πράγματα για να κερδίσεις την ευτυχία».