Για τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα η Teracloud, αλλά και για τους στόχους που θέτει για… την επόμενη ημέρα, μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο R&D Manager της εταιρίας, Αθανάσιος Ανδριόπουλος.
Ποιο είναι το προφίλ της Teracloud; Ποιες υπηρεσίες παρέχει και σε ποιους απευθύνεται;
Η Teracloud είναι μια πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας, που παράγει λύσεις λογισμικού, κρίσιμες για τη λειτουργία μεγάλων εταιριών-κολοσσών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στο πελατολόγιό της είναι εταιρίες όλων των κλάδων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500.
Ποια τα οφέλη για όσους επιλέξουν την εταιρία σας;
Το γεγονός ότι προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις, από την παραγωγή του λογισμικού μέχρι την υποστήριξη των πελατών ως προς τη λειτουργία και την αναβάθμιση των προγραμμάτων που τους παρέχουμε.
Πόσα παραρτήματα έχει η εταιρία και σε ποιες χώρες;
Η Teracloud έχει έδρα στη Δανία και διατηρεί γραφεία σε ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Αρμενία, Αίγυπτο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και εδώ και λίγους μήνες επέλεξε να επεκταθεί και στη χώρα μας.
Πόσους εργαζομένους έχει το ελληνικό γραφείο και πόσους έχει, συνολικά, η εταιρία σε όλα τα παραρτήματά της;
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Το ελληνικό παράρτημα, προς το παρόν, απασχολεί 11 άτομα, με πολλές προοπτικές και σχέδια ανάπτυξης, ενώ συνολικά η εταιρία, σε όλο τον κόσμο, απασχολεί περίπου 400 άτομα. Μάλιστα, ακολουθώντας τις νέες τάσεις που ισχύουν στον χώρο μας, εφαρμόζουμε «υβριδικό» μοντέλο εργασίας (δηλαδή, φυσική παρουσία και τηλεργασία).
Ποιοι είναι οι στόχοι της Teracloud Greece;
Ανάπτυξη και ανέλιξη. Αυτήν τη στιγμή το ελληνικό γραφείο δραστηριοποιείται σε δύο προϊόντα. Ενα λειτουργικό σύστημα, στο οποίο οι πελάτες «τρέχουν» κρίσιμες εφαρμογές, με αξιοπιστία και ασφάλεια, και ένα προϊόν για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, το οποίο βοηθάει τους πελάτες μας να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις άμεσα.
Παράλληλα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να αναλάβουμε περισσότερα projects, που θα σημάνουν και την αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να φτάσουν τις 50, με προοπτικές για πολύ περισσότερες.
Ακόμη, στόχος της εταιρίας είναι, μεταξύ άλλων, η παρουσία της σε νέες αγορές, με τη διεύρυνση των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες.
Η Teracloud έχει έδρα στο εξωτερικό. Ποια κίνητρα οδήγησαν στο να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει αφήσει στο παρελθόν το «brain drain» και έχει ξεκινήσει, πλέον, το «brain gain»;
Είναι σημαντικό ότι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία επενδύει στους Ελληνες μηχανικούς, δηλαδή στα ελληνικά «μυαλά». Η χώρα μας έχει να επιδείξει μεγάλη πρόοδο στην τεχνογνωσία.
Αυτό, σε συνδυασμό με το ταλέντο των Ελλήνων μηχανικών στην τεχνολογία, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους ξένους συναδέλφους τους, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε μία χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αποτελούν σημαντικό κίνητρο για όσους θέλουν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας.
Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι το «brain drain» -αν και με μειωμένο ρυθμό- εξακολουθεί να υφίσταται. Οσο για το «brain gain», η παρουσία μεγάλων εταιριών, όπως η Teracloud, μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει.
«Υπομονή, επιμονή και συνεχής επιμόρφωση»
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο σας; Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία σας στον χώρο;
Υπομονή, επιμονή και συνεχής επιμόρφωση. Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς.
Καθημερινά παράγονται νέες τεχνολογίες, προκύπτουν νέοι όροι. Επομένως, αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο, πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις όποιες αλλαγές και να προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ακόμη και σήμερα, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σας και την ανάπτυξη της εταιρίας;
Η Teracloud δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και λίγους μήνες, όμως για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα του σήμερα και να ξεκινήσει τη λειτουργία της, χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και να γλιτώσει από τις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας.
Δυστυχώς, οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται ακόμη στους κρατικούς φορείς αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για όποιον θέλει να επενδύσει στη χώρα μας.