ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς υπολογίζονται αποζημίωση και εισφορές για αναστολές συμβάσεων- Ποιοι άνεργοι παίρνουν τα 400 ευρώ

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ποσό ύψους 1,3 δισ. διατίθεται από το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες για τη στήριξη εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε «κόκκινες» περιοχές, είτε αυτές αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους είτε όχι, ενώ λαμβάνεται μέριμνα και για τους εποχικούς υπαλλήλους και για τους μακροχρόνια ανέργους.

Ειδικότερα, τα μέτρα για εργαζομένους και ανέργους είναι:

1 Αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζομένους μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για μέρος ή το σύνολο των ημερών από τις 7 του μήνα που ξεκινά το lockdown μέχρι και το τέλος του μήνα. Το ύψος της αυξάνεται εφάπαξ, δηλ. μόνο για τον Νοέμβριο, από τα 534 στα 800 ευρώ και θα δοθεί αναλογικά.

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος που θα δηλωθεί από τον εργοδότη του ότι βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης από τις 7 του μήνα θα δικαιούται να πάρει αποζημίωση ειδικού σκοπού τα ¾ των 800 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ. Για την πληρωμή της πρώτη εβδομάδα του μήνα ο υπεύθυνος για την καταβολή του μισθού είναι ο εργοδότης.

Αναλογικά μοιράζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, με το ¼ να πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη και τα ¾ από το κράτος. Αντιστοίχως, το μέτρο θα ισχύσει από τις 3 Νοεμβρίου και για τους εργαζομένους σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε lockdown.

2 Αναστολή δόσεων του Νοεμβρίου για παλαιότερες ρυθμισμένες οφειλές. Η αποπληρωμή της δόσης αυτής μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Η αναστολή δίνεται για ρυθμισμένες παλαιότερες οφειλές και δεν ισχύει για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

3 Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων για όλους τους εργαζομένους σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ.

4 Οι εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας αλλά και τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη ευεργετούνται από το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40%.

5 Επέκταση επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες.

6 Εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε 130.000 μη επιδοτούμενους ανέργους, που κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καλύτερη η τουριστική περίοδος με αστερίσκο τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ»

Kon

Αύξηση βίας μετά το τέλος του lockdown – Τι λέει στον ΕΤ ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση lockdown: Μέσα Ιουνίου «ξεκλειδώνουν» μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας – Από τι θα απαλλαχθούν οι εμβολιασμένοι – Τι συζητείται σήμερα στην Επιτροπή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας, άνοιγμα μπαρ και μουσική στο τραπέζι της Επιτροπής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΟΑΕΔ: Μια εβδομάδα ακόμα για το πρόγραμμα «έξυπνης εξειδίκευσης» – Ποιους αφορά

Κορονοϊός – Αυστραλία: 7ήμερο lockdown για εκατομμύρια κατοίκους της Μελβούρνης λόγω έξαρσης κρουσμάτων

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας – Ποιους αφορά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lockdown: Ο Έλληνας θέλει την Porsche του – 210 αυτοκίνητα αγοράστηκαν την περίοδο της καραντίνας [βίντεο]

Αναστολή συμβάσεων: Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εργαζομένων για τον Μάιο [Πίνακας]