Πιο πρόσφατο παράδειγμα η συμφωνία-μαμούθ ύψους 1 δισ. ευρώ που συνήψε με τη Microsoft για τη δημιουργία τριών Data Centers σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, που θα αποθηκεύουν και θα επεξεργάζονται δεδομένα, τοποθετώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών της.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Αλλωστε, είναι το πρώτο «σύμπλεγμα» κέντρων δεδομένων που πραγματοποιεί η εταιρία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες, και το όγδοο στην Ε.Ε.
Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Μπραντ Σμιθ, στην παρουσίαση της επένδυσης πριν από λίγες ημέρες, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα», ενώ υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρίας στην ελληνική οικονομία, και μάλιστα σε μια χρονιά δύσκολη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιπλέον, η δημιουργία των Data Centers συνεπάγεται και χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο cloud ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια των δεδομένων.
Αναλυτικά, τα κέντρα που θα δημιουργηθούν θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς τα δεδομένα θα είναι στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, και υψηλή ταχύτητα για γρηγορότερη πρόσβαση σε δεδομένα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν τα «κέντρα δεδομένων», αφορούν σε μια ευρεία γκάμα, από τις πιο απλές, όπως για παράδειγμα υποστήριξη ιστοσελίδων, αποθήκευση και επεξεργασία data, μητρώα πελατών, μέχρι και υπηρεσίες logistics (λογιστήριο και διαχείριση αποθεμάτων).
Χρήση των εν λόγω υπηρεσιών μπορούν να κάνουν πρωτίστως οι τράπεζες, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, το Δημόσιο, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που θα τους επιτρέψει να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.
Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο cloud.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί, επίσης, και η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών, καθώς η διεύρυνση της χρήσης του cloud θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη κλάδων που έχουν ταυτιστεί με την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το machine learning και τα «μεγάλα δεδομένα» (big data).
Τα data centers της Microsoft θα χωροθετηθούν στην Αττική και η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών εξαιτίας φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή για άλλο λόγο.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από την εν λόγω επένδυση, δήλωσε ότι «φτάσαμε στη γέννηση μίας καινοτομίας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασία.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο του cloud», που την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 100.000 Ελληνες εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνολογιών αναμένεται να εκπαιδευτούν μέσα από το πρόγραμμα επιμόρφωσης της εταιρίας.
Ψήφισαν Ελλάδα άλλοι δύο αμερικανικοί κολοσσοί
Είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα η συμφωνία με τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως, την Pfizer Inc., για τη δημιουργία digital hub στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των analytics, ενώ θα υπάρχει και τμήμα κυβερνοασφάλειας (cybersecurity).
Το ψηφιακό κέντρο θα αναπτύξει καινοτόμους λύσεις για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οδηγώντας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.
Η στελέχωση του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας έχει ξεκινήσει ήδη, ωστόσο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2021. Βέβαια, οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παράγονται θα προορίζονται αποκλειστικά για τον όμιλο της Pfizer και όχι για τον τελικό καταναλωτή.
Η πολυεθνική σχεδιάζει, επίσης, να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών με στόχο να ανακόψει το brain drain.
H απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού να αναπτύξει ένα από τα έξι digital hubs που διαθέτει στην Ελλάδα συνδέεται με τη στρατηγική του υπουργείου Υγείας να μειώσει τις αναγκαστικές επιστροφές σε όσες φαρμακευτικές πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.
Οπως έχει ανακοινωθεί, 50 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστούν με το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2019 (το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019), ενώ υπάρχει πρόβλεψη εφαρμογής του μέτρου για το νέο έτος με συμψηφισμό 100 εκατ. ευρώ συνολικά, 50 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσε και ο αμερικανικός κολοσσός Cisco, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί το προσεχές διάστημα.
Το κέντρο θα φιλοξενεί startups, εργαζομένους και συνεργάτες της Cisco, ενώ στον χώρο του θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, μαθήματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για εργαζομένους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων και 11 demo rooms όπου θα παρουσιάζονται projects και παραγόμενες τεχνολογικές λύσεις.
Το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες, ενώ θα φιλοξενεί και εκδηλώσεις πολιτισμού και λόγου. Σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν δύο startups που θα εργαστούν στα κομμάτια της ενέργειας και του internet of things, ενώ οι πέντε βασικοί του πυλώνες θα είναι ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η καινοτομία, η εκπαίδευση και οι startups.
Κέντρα καινοτομίας, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν σήμερα μόνο σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Οπως είχε αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, η δημιουργία του κέντρου στη Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές επιδόσεις της.
Οι νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ
Στο μεταξύ, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους άλλες 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.
Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν, ως επί το πλείστον, τους τομείς του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Αναλυτικά, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έχει εγκρίνει τα εξής 14 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 1,794 δισ. ευρώ:
- Εργο της ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ για ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.
- Εργο COSTA NOPIA της εταιρίας Cretan Sun and Sea Developments Α.Ε., μέλος του Ομίλου Εταιριών ΛΕΠΤΟΣ, με έδρα τον Κίσσαμο στον Νομό Χανίων, για ανάπτυξη τουριστικού και παραθεριστικού θερέτρου, με κόστος επένδυσης 303 εκατ. ευρώ.
- Εργο παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177 MW της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.
- Εργο της εταιρίας CONSORTIUM SOLAR POWER αφορά επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία συστάδας φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW, με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.
- Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής της εταιρίας Panita Ltd, με κόστος 93,4 εκατ. ευρώ.
- Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος – CAPE THOLOS της εταιρίας Ανώνυμος Εταιρία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε., Maris Hotels, Δήμος Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.
- Δημιουργία μαρίνας στη Θέση Βλυχός της Λευκάδας, κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, με κόστος επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.
- Ιδρυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό και ίδρυση ξενοδοχείου 5* και τουριστικών κατοικιών στις περιοχές Τζαμαριά-Φάρος της νήσου Ιου του νήσου του Νομού Κυκλάδων της εταιρίας 105 Α.Ε., με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.
- Ανέγερση Boutique Hotel 5* και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή Πικρή Νερό της νήσου Ιου του Νομού Κυκλάδων της εταιρίας ΝΕΡΟ Α.Ε., με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ
- Ιδρυση δύο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή Πάπας-Λούκας-Μανούσου-Πέτη-Χουχουμάδες στην Ιο από την εταιρία LUCAS Α.Ε., με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.
- Κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Βαρκό του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας από την εταιρία RND INVESTMENTS GREECE, με κόστος επένδυσης 107,5 εκατ. ευρώ.
- Δημιουργία τουριστικής επένδυσης τύπου resort με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα και παραθεριστική κατοικία της εταιρίας Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη, με κόστος 240 εκατ. ευρώ.
- Δημιουργία δύο ξενοδοχείων (Raffles και Fairmont), τουριστικών κατοικιών και συνεδριακού κέντρου στη Μύκονο της εταιρίας WHITE MULBERRY DEVELOPMENT, με κόστος επένδυσης 104 εκατ. ευρώ.
- Δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής χαρτιού tissue σε ιδιόκτητο οικόπεδο στα Οινόφυτα Βοιωτίας του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ ΑΒΕΕ, με κόστος επένδυσης 46,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αναμένεται η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων των εξής τριών έργων, συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ:
- Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρίας EGNATIA SA.
- Ανάπτυξη 18 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 360MW στον Δήμο Καρύστου της Εύβοιας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
- Δημιουργία πέντε αιολικών επενδύσεων ισχύος 120,3 MW της εταιρίας ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr