Με κάποια πρώτα δείγματα για τη θετική πορεία των φορολογικών εσόδων και για το 2024, το οικονομικό επιτελείο βάζει ξανά στο τραπέζι νέα θετικά μόνιμα μέτρα, όπως π.χ. η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή μεγαλύτερες μειώσεις εισφορών που μπορούν να υλοποιηθούν ακόμη και από φέτος, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο.
Προς το παρόν, το υπ. Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε στάση αναμονής. Τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού δείχνουν ανοδική πορεία, με το σύνολο των φορολογικών εσόδων να καταγράφει «καθαρή» υπέρβαση 373 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης αφορά έσοδα του 2023 τα οποία εισπράχθηκαν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο έχουμε υπέρβαση και στα έσοδα του ΦΠΑ κατά 127 εκατ. ευρώ και στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 40 εκατ. ευρώ.
Για φέτος
Στο πλάνο του 2024 υπάρχουν επίσης τα πρόσθετα έσοδα ύψους 532 εκατ. ευρώ από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μη μισθωτών και ένα απροσδιόριστο ακόμη ποσό από τη σύλληψη μέρους της φοροδιαφυγής μέσα από τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο.
Επίσης, με την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης ανάλογα με την κλάση των καταλυμάτων το Δημόσιο θα έχει επιπλέον έσοδα 625 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν ένα τέλος αποκατάστασης φυσικών καταστροφών που θα διατεθεί ανάλογα με την αποκατάσταση ζημιών παλαιότερων καταστροφών (π.χ. από τις καταιγίδες ΙΑΝΟΣ και Daniel) ή ενδεχόμενες ζημιές νέων φυσικών καταστροφών. Η δημοσιονομική βοήθεια που δίνει αυτός ο νέος πόρος γίνεται φανερή από το γεγονός ότι για την καταβολή των βοηθημάτων του Daniel χρειάστηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι απαραίτητο για φέτος.
Με δεδομένα όλα αυτά, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα διοχετευτεί σε μέτρα τα οποία έχουν από λίγο έως πολύ συζητηθεί ή μπορεί να προκύψουν ως… έκπληξη επειδή θα υπάρξει το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο.
» Ως πρώτο μέτρο θα μπορούσε να αναφέρει κανείς το σχέδιο για την επέκταση του μπόνους του 15% στο Δημόσιο ως κίνητρο επίδοσης για θέσεις και αρμοδιότητες όπου μπορούν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, όπως είναι οι δημόσιες προμήθειες, η εκκαθάριση δαπανών ή η υλοποίηση έργων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο από το υπ. Εσωτερικών και πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Η βασική ιδέα είναι να τεθούν στόχοι σε όσους περισσότερους χώρους της δημόσιας διοίκησης είναι δυνατό, η επίτευξη των οποίων να έχει όφελος στα εισοδήματα των υπαλλήλων που τους επιτυγχάνουν ή τους ξεπερνούν. Σε αυτό έχει συνδράμει το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο έχει θέσει τις υπηρεσίες οι οποίες θα είναι υποκείμενα των κινήτρων καθώς και τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν. Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει την πιλοτική εφαρμογή του μπόνους απόδοσης που ξεκίνησε το 2022 για ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου με αρχικό κόστος 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση τα κίνητρα που θα δοθούν δεν θα γίνουν οριζόντια, αφού σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν στόχοι και διαδικασίες αξιολόγησης για την επιβράβευση των υπαλλήλων και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει οριζόντια ενίσχυση.
» Το δεύτερο μέτρο που έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζεται για τον Μάιο είναι το σχέδιο για τη στήριξη της οικογένειας το οποίο στον πυρήνα του θα έχει την επέκταση του σχεδίου «Το Σπίτι μου» για τη συγχρηματοδότηση κατοικιών σε νέα ζευγάρια μέχρι και 39 ετών.
Στοίχημα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Το μεγάλο στοίχημα για φέτος, αν και δεν ομολογείται προς το παρόν, είναι το τέλος επιτηδεύματος και η διαδικασία για την κατάργησή του, η οποία συνεπάγεται κόστος της τάξης 620 εκατ. ευρώ, όχι μόνο για μία χρονιά αλλά στο διηνεκές.
Με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα καλυφθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ από την τεκμαρτή φορολόγηση των μη μισθωτών. Με βάση τις αποφάσεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η μείωση αυτή του τέλους επιτηδεύματος θα είναι 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό και 25% για όσους δηλώσουν εισόδημα κάτω από το τεκμαρτό.
Το στοίχημα για τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 100% από φέτος θα είναι να εξασφαλιστούν τουλάχιστον άλλα 320 εκατ. ευρώ μέχρι και τα μέσα του χρόνου. Τα επιπλέον αυτά έσοδα θα πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι μόνιμα. Μόνο έτσι θα γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες η κατάργηση ενός μέτρου το οποίο ξεκίνησε ως έκτακτο αλλά στη συνέχεια «μονιμοποιήθηκε».
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του τελευταίου από τις «μνημονιακές» υποχρεώσεις της χώρας, είναι ένα μέτρο που έχουν κρίνει και οι Βρυξέλλες ως «αντιαναπτυξιακό», αφού αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, είναι ένα φόρος οριζόντιος, μη αναλογικός, ο οποίος πλήττει κυρίως τις νέες και τις μικρές επιχειρήσεις. Συνεπώς, αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη επιλογή στα μέτρα που μπορούν να καταργηθούν.
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ακόμη ένα αναπτυξιακό μέτρο το οποίο έχει στο πλάνο του το οικονομικό επιτελείο. Την περασμένη τετραετία είχαμε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά 4,4%, ωστόσο η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών παραμένει από τις υψηλότερες στα μέλη του ΟΟΣΑ, αφού παραμένει πάνω από 40%. Το πλάνο που υπάρχει είναι να γίνει επιπλέον μείωση κατά 1% από το οποίο 0,5% να γίνει το 2025 και 0,5% το 2027.
Εδώ όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για εκκίνηση της μείωσης των εισφορών από φέτος (ίσως από τα μέσα του χρόνου) ή ίσως μεγαλύτερη μείωση. Η πρώτη μείωση κατά 0,5% θα έχει κόστος περίπου 354 εκατ. ευρώ άρα και σε αυτή την περίπτωση οδηγός θα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Πάντως και η μείωση των εισφορών είναι ένα από τα μέτρα που θα υποστηρίξει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Ειδήσεις σήμερα
Πύργος Βασιλίσσης στο Iλιον: Βιβλίο-«παράθυρο» στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους
Βόλος: Διακινητής κοκαΐνης έκρυβε στο σπίτι του ουσίες αξίας 30.000 ευρώ – Συνελήφθη ο 28χρονος