Με μία αίτηση
Μέσω του άρθρου 15, προβλέπεται το ξεμπλοκάρισμα των ακινήτων που είχαν αρχικώς χαρακτηριστεί «δασικά», αλλά στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό τους μέσω των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων. Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πολίτες να μπορέσουν με μία μόνο αίτηση να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιουσίας τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ο.κ.).
Προϋποθέσεις
Συγκεκριμένα, για τη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, προβλέπεται πως πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
* Να υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
* Να υφίσταται απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη και έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων κατά αυτής ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη.
* Να προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών από δημόσιο έγγραφο που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτήν, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρισθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση, και
* η κτηματολογική εγγραφή να ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας Δημοσίου επί δασικών εκτάσεων.
Διαδικασία
Εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δικαιοπάροχος αυτών των οποίων το εμπράγματο δικαίωμα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο μπορεί να αιτηθεί τη διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής. «Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προβαίνει στην καταχώριση της σχετικής μεταβολής κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων επιτρεπόμενης μόνο της αιτιολογημένης απόρριψης της αίτησης λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών», αναφέρει το σχέδιο νόμου.
Ποια είναι η διαδικασία όμως που θα ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης; Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή του, θα μπορεί μέσω μίας αίτησης να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασής του. Μόλις το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα υπάρξει ειδική ενότητα στο site του Κτηματολογίου, μέσω της οποίας θα μπορεί να αιτηθεί διόρθωση.
Μάλιστα, η διαδικασία θα θυμίζει αυτήν της αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Ο πολίτης, αφού μπει στο ktimatologio.gr και στην ειδική ενότητα που θα σχεδιαστεί, θα επισυνάπτει τα απαραίτητα έγγραφα που θα του ζητηθούν και θα αιτείται τον αποχαρακτηρισμό.
Διόρθωση συμβολαίων
Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες φέρνει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, καθώς προβλέπει τη διόρθωση στην ασυμφωνία πραγματικών τετραγωνικών με αυτά που καταγράφονται στους τίτλους.
Μέσω της ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των αποκλίσεων του εμβαδού των οικοπέδων/γηπέδων με πράξεις σύστασης οριζόντιων/κάθετων ιδιοκτησιών εντός του γενικά αποδεκτού ορίου ανοχής του 2%, που στην πράξη είχε ως συνέπεια την ανάγκη τροποποιήσεων οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη λόγω της μη ανεύρεσης ή της άρνησης προσέλευσης των συνιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός συναλλαγής. Το ίδιο πρόβλημα επιλύεται και στις οριζόντιες ιδιοκτησίες, καθώς και στα τμήματα αποκλειστικής χρήσης κάθετων ιδιοκτησιών, εφόσον οι αποκλίσεις δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του 2%.
Με την εν λόγω ρύθμιση, πλέον, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος θα μπορεί να διορθώνει μονομερώς τα εκατοστά του διαμερίσματός του και να τακτοποιεί την ιδιοκτησία του μέσω ηλεκτρονικών μέσων, βγάζοντας εύκολα και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
Δηλώσεις ακινήτων μέχρι 30 Νοεμβρίου
Στο μεταξύ, χωρίς παράταση αναμένεται να εκπνεύσει στις 30 Νοεμβρίου η υποχρέωση των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.
Η δήλωση αφορά και σε όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη», τα οποία μπορούν να δηλωθούν με τη βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και να το πράξουν μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.