«Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Today is another milestone in our long effort to shield our citizens and businesses from excessive gas prices caused by Russia’s invasion in Ukraine. The market correction mechanism -a GR proposal submitted 9 months ago- has finally been adopted by Europe's energy ministers.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2022
«Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου» επισημαίνεται ακόμη στην ανάρτηση του πρωθυπουργού.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Τι σημαίνει πλαφόν στα 180 ευρώ
Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις βγήκε λευκός καπνός από τους υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες για πλαφόν στα 180 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την τσεχική προεδρία, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.
Υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συμφώνησαν στην ΕΕ για ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ/Kwh
Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ. Κ. Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση για πλαφόν του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.