Πλην όμως των ελαφρύνσεων σε φόρους, θα υπάρξουν και ενισχύσεις όπως το ύψος του προαναφερόμενου έκτακτου επιδόματος το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. O πρωθυπουργός ανέφερε πως το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι με αποδοχές έως 1.600 ευρώ που διατηρούν προσωπική διαφορά, λόγω της οποίας δεν μπορούν να αυξηθούν οι συντάξεις τους, αποτελούν μεγάλη μερίδα των δικαιούχων του επιδόματος. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς.
Δηλαδή θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ σε όσους έχουν άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ, επίδομα 150 ευρώ σε όσους έχουν 701 έως 1.100 ευρώ σύνταξη και επίδομα 100 ευρώ για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Έκτακτο βοήθημα: Οι 12 νέες μειώσεις φόρων στον Προϋπολογισμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο νέο προϋπολογισμό υπάρχουν δώδεκα επιπρόσθετες μειώσεις φόρων.
«Λοιπόν, πάμε να δούμε, καταρχάς, τι κάνουμε το 2025, πριν δούμε τι θέλουμε να κάνουμε πέρα από αυτά τα οποία έχουμε ήδη πει. Διότι νομίζω ότι οι πολίτες μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά στον Προϋπολογισμό ο οποίος θα ψηφιστεί σε λίγο υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων, με σημαντικότερη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και όχι μισή, όπως είχαμε καταρχάς προγραμματίσει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εργοδότες και εργαζόμενους, διότι πάντα μας έλεγαν και οι εργοδότες ότι το μεγαλύτερο βάρος, ο μεγαλύτερος βραχνάς, είναι το μη μισθολογικό κόστος. Ερχόμαστε πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Εφημερίες του ΕΣΥ, πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση για τους γιατρούς μας οι οποίοι μας ακούν, στους οποίους έχουμε ήδη αυξήσει τους μισθούς: αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ με 22%. Πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ, ερχόμαστε και το ικανοποιούμε.
Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος, οριστική, το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικά για εκείνες τις κοινότητες, τις κωμοπόλεις, οι οποίες έχουν πληθυσμό μέχρι 1.500 κατοίκους. Και πολλές ακόμα, δεν θέλω να τις διατρέξω, κάποιες εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τη φορολόγηση των ακινήτων: κατάργηση του φόρου εισοδήματος αν μετατρέψεις τη μίσθωσή σου από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια.
Αυτά, λοιπόν, είναι ένα πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά και τα δημόσια οικονομικά είναι σταθερά, έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους.
Γιατί το λέω αυτό; Δείτε λίγο τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία: ξέφυγαν τα δημόσια οικονομικά, μεγάλα ελλείμματα, έρχεται ο νέος Πρωθυπουργός, τι λέει; Αυξήσεις φόρων. Μεγάλη Βρετανία: 40 δισ. λίρες, 50 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο σε αυξήσεις φόρων. Γιατί; Γιατί ξέφυγαν τα δημόσια οικονομικά.
Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη θέση. Εμείς μπορούμε και να μεγαλώνουμε την πίτα και να μειώνουμε τους φόρους», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα «βόμβα» στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κασσελάκης καταγγέλλει λίστες με «κομμένα» μέλη στις εκλογές