Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος διαμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες. Η κ.Λαγκάρντ είπε ότι θα χρειασθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πως θα γίνει αυτό θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ σημείωσε ότι το περίγραμμα της αναδιάρθρωσης μπορεί να συζητηθεί πριν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ.Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016.

Συνεχιζοντας η κ.Λαγκάρντ είπε ότι βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι.

Υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Σόιμπλε, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει σε μέτρα για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Νωρίτερα, η κ.Λαγκάρντ είχε σημειώνει ότι θα ήθελε να μπορούσε να πει ότι «μιλάμε για νίκη στην Ελλάδα», αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Όλοι ξέρουμε και σκεφτόμαστε τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όλοι ξέρουμε την ανεργία και ειδικά των νέων στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».

Για την επικεφαλής του ΔΝΤ κρίσιμο είναι «να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν.»

Όπως επισήμανε η κ.Λαγκάρντ, ο μέσος όρος του δημοσίου χρέους στις προηγμένες οικονομίες βρίσκεται σε μεταπολεμικό υψηλό στο 108% του ΑΕΠ και οι λύσεις που μπορεί να δοθούν γι’ αυτό είναι τρεις:
1. Πόλεμος, κάτι που βεβαιως δεν αποτελεί επιλογή
2.Μαζική αναδιάρθρωση των χρεών, κάτι που επίσης δεν αποτελεί επιλογή και
3.Ο μακροπρόθεσμος δρόμος για την απομείωση των χρεών μέσα από επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΝΤ: «Βουτιά» 37% του ΑΕΠ των ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας: Στόχος μας η υψηλή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

Tinad

Γεγονός τα νέα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ!

Tinad

Καμπανάκι Λαγκάρντ στους «27»: Σε δραματική πτώση η οικονομία της Ευρωζώνης – «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία»

Tinad

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ – Ποιος είναι ο Μιχάλης Μασουράκης

Evanthia Karra

Αλμούνια: Πλεόνασμα λαθών από τρόικα και έλλειμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 12% το 2020

Tinad

Reuters: Έτοιμη για δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων η Ελλάδα

Tinad

Λαγκάρντ: Ύφεση ως 12% στην ευρωζώνη – Χωρίς προηγούμενο η οικονομική συρρίκνωση

Tinad