Σκοπός της επίσκεψης ήταν «…η εμβάθυνση της συνεργασίας μας, οι επενδύσεις, η ανταλλαγή ιδεών και η μελέτη βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των οικοσυστημάτων καινοτομίας και της ερευνητικής δραστηριότητας», δήλωσε, σχετικά, ο επικεφαλής της αποστολής, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.
Στα ΗΑΕ τον συνόδεψαν 15 startups διαφόρων κλάδων (Υγεία, ενέργεια-περιβάλλον, ναυτιλία, χρηματοοικονομικά, τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας κ.λπ.), μέλη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece), οι οποίες απασχολούν, αθροιστικά, περισσότερους από 200 εργαζομένους. Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, 7 ερευνητικά κέντρα και εκπρόσωποι του τεχνολογικού πάρκου «Thess Intec».
Ο υφυπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, ανέφερε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πως στο Αμπου Ντάμπι ενδιαφέρονται πολύ για ζητήματα ενεργειακά, αφαλάτωσης, κλιματικής κρίσης, καθώς και για βιοεπιστήμες, τομείς που καλύπτονταν από την ελληνική αποστολή. Ο ίδιος επισήμανε πως κάποιες από τις ελληνικές startups έκλεισαν συμφωνίες κατά την επίσκεψη στα ΗΑΕ και πως στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) είναι να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Συναντήσεις
Στο πλαίσιο του ταξιδιού, ο κ. Δήμας συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Dr. Ahmad Belhoul Al Falasi, και τον υφυπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένων Τεχνολογιών, Omar Al Suwaidi.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και σε θεματικούς τομείς αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, και ο πρέσβης της Ελλάδας στα ΗΑΕ, Διονύσης Ζώης.
Θέση του ΥΠΑΝ είναι πως η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στη γνώση και την αξιοποίησή της, μέσα από την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται πως οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για Ερευνα & Ανάπτυξη το 2020 (τελευταία επίσημα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) ανέχονται σε 1,46 δισ. ευρώ – το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται την περίοδο 2008-2020.
BROWN HOTELS GREECE: Διπλή υποψηφιότητα στα βραβεία World’s Best Awards 2025 του Travel + Leisure
Από εκεί και πέρα, στην «Expo 2020 Dubai» ο υφυπουργός ήταν οικοδεσπότης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης, με θέμα: «Elevating Science, Technology & Innovation». Η Ελλάδα συμμετείχε στην έκθεση με σύνθημα: «Greece Tomorrow, Today», προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, που την επανατοποθετούν στον επενδυτικό χάρτη.
Επιπλέον, η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Dubai Silicon Oasis και επισκέφθηκε τα γραφεία της startup ελληνικών συμφερόντων InstaShop.
Από τη Masdar City, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχειρηματική – ελεύθερη ζώνη του Αμπου Ντάμπι, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δήμας σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το πώς ένας φυσικός χώρος συντελεί σε έναν κόμβο καινοτομίας, που συνδέει την επιστήμη με την έρευνα και την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις με τις επενδύσεις. Ενα εξαιρετικό παράδειγμα γι’ αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα (σ.σ.: την Πολιτεία Καινοτομίας, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ)».
Τέλος, σε δύο από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ, το Mubadala και τον επενδυτικό φορέα ADQ, αλλά και στον επιχειρηματικό επιταχυντή – Hub71, τα μέλη της ελληνικής αποστολής συζήτησαν με Venture Capital Funds, ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία συνεργείων ή και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
» Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece που συμμετείχαν στην αποστολή στα ΗΑΕ: Deep Med Greek Branch • Emphasis Digi World SA • Bibe Coffee Limited • DIGISEC S.A. • EV Loader • HLECTRON • Medoid AI PC • METIS Cyberspace Technology SA • ORamaVR SA • Payment Components • [i2.d] technologies • IONOS • ACROMOVE • PARKINGSTREAM IKE • IDNA GENOMICS.
» Στα ερευνητικά κέντρα, αντίστοιχα, συμπεριλαμβάνονταν τα παρακάτω: Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» • Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ • Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών • Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας • Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης • Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» • Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών/ΕΛΚΕΘΕ.
Δυναμώνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας
Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι ελληνικές startups κερδίζουν… όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με τη μελέτη του εγχώριου επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, «Startups Ελλήνων ιδρυτών: Επενδύσεις και Εξαγορές 2021»:
- Οι startups με Ελληνες ιδρυτές προσείλκυσαν το 2021 κεφάλαια συνολικού ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 239%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- Ο συνολικός αριθμός επενδύσεων το 2021 ανήλθε σε 177, ενισχυμένος κατά 14%, συγκριτικά με τις 155 επενδύσεις που έγιναν το 2020.
- Το 2021 οι επενδύσεις σε startups Ελλήνων ιδρυτών, με παρουσία στη χώρα, έφτασαν τα 972 εκατ. δολάρια. Αυξήθηκαν κατά 124%, σε σχέση με το 2020, και κατά 289%, συγκριτικά με το 2019.
- Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε εταιρίες Ελλήνων ιδρυτών χωρίς παρουσία στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 296%. Διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνολικού επενδυμένου ποσού.
Εκθεση
Στην έκθεση «Startups in Greece 2021-2022», όπου παρουσιάζονται στοιχεία για το ελληνικό οικοσύστημα, τα επιτεύγματα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, σημειώνεται -μεταξύ άλλων- πως οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2021 συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιριών ανέβηκε στο 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για αυξημένη εξωστρέφεια.
Ωθηση σε καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) σχεδιάζει χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στον «πυρήνα» τους την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο «τρίπτυχο» συμβάλλει στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.
Στην ανάλυση συνεπειών του αναπτυξιακού νόμου (4887/2022) -ψηφίστηκε προσφάτως και φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, σημειώνεται πως: «Ο περιορισμένος βαθμός ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην οικονομία και ο χαμηλός βαθμός αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγική διαδικασία, παρά τις αξιόλογες επιδόσεις εγχώριων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, συντελούν στη μικρή συμμετοχή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στο σύνολο των παραγόμενων προϊόντων».
Ως μία πρωτοβουλία, με σκοπό να αλλάξει η συγκεκριμένη συνθήκη, θεσπίστηκε το καθεστώς «Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία» (1 από τα 13 συνολικά του αναπτυξιακού νόμου). Σ’ αυτό υπάγονται επενδυτικά σχέδια, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας ή στη διά της τεχνολογικής ανάπτυξης παροχή υπηρεσιών, στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή στην εισαγωγή διαδικαστικών ή οργανωτικών καινοτομιών, στην αξιοποίηση αποτελεσμάτων της έρευνας, στην αύξηση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τα σχέδια ενισχύονται με τα εξής κίνητρα: επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κίνητρα, πλην της επιχορήγησης.
Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται: Η κατασκευή, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τα συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας κ.λπ.
Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του ΥΠΑΝ.
» Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
Από εκεί και πέρα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, με πεδίο εστίασης την έρευνα και την καινοτομία. Βάσει εκτιμήσεων αναμένεται να μοχλευθούν κεφάλαια άνω των 120 εκατ. ευρώ.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) θα έχει τη διαχείριση του Ταμείου, ενώ η σχετική πρόκληση υπολογίζεται να βγει στον «αέρα», περίπου σε έναν μήνα. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας και σε συνεργασία με τις τράπεζες θα χορηγούνται δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως και 400.000 ευρώ, για επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία, απαραίτητα για την ολοκλήρωση του σχεδίου της επιχείρησης. Μάλιστα, θα δύναται να γίνει χρήση μέρους του δανείου ως κεφαλαίου κίνησης.
Το ΥΠΑΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο, που αφορά, αποκλειστικά, καινοτόμες επιχειρήσεις και έρχεται να καλύψει το κενό χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, εν όψει και της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ».
» ΕΣΠΑ
Το υπουργείο στοχεύει στην άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», ύψους 3,9 δισ. ευρώ, του ΕΣΠΑ 2021-2027. Απευθυνόμενο στους μικρομεσαίους, το εν λόγω πρόγραμμα συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων. Ταυτόχρονα, ένας από τους βασικότερους στόχους στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), προϋπολογισμού 8,1 δισ. ευρώ (από τα 26,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ), είναι η ενίσχυση και η διαφοροποίηση της περιφερειακής οικονομίας, μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr