Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Παράλληλα, το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το βαρέλι του βρετανικού αργού να πέφτει οριακά στα 96,1 δολάρια και του τεξανικού πετρελαίου να υποχωρεί επίσης ελάχιστα, στα 91,5 δολάρια.
Οι χρηματαγορές, εξάλλου, δείχνουν να άγονται από τις ανακοινώσεις της στιγμής. Ενώ, π.χ., τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με μικρά κέρδη λόγω του ανοίγματος Πούτιν στη «διπλωματία», η Γουόλ Στριτ τα μιμήθηκε αρχικά, για να «βουτήξει» όμως 2,3% στη συνέχεια, μόλις ο Ζελένσκι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πέρα, όμως, από τον καθημερινό καρδιογράφο της συγκυρίας, μια νέα κλιμάκωση Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να δημιουργήσει παρατεταμένο σοκ στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και πρώτων υλών.
Οπως επισημαίνει ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNBC, από το σιτάρι ως το κριθάρι και από το χαλκό ως το νικέλιο, οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν όσο η κρίση επιδεινώνεται. Η Ουκρανία θεωρείται «σιτοβολώνας της Ευρώπης» και μια ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη θα είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αναφέρει ο Αλαν Χόλαντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας τεχνολογίας Keelvar. Αλλωστε, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι προμηθευτές μετάλλων και άλλων βασικών εμπορευμάτων.
Η Ουκρανία παράγει μεγάλες ποσότητες δημητριακών και καλαμποκιού που τροφοδοτούν την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη), με συνέπεια αν οι συγκρούσεις παραταθούν ως τη θερινή περίοδο της συγκομιδής να διαταραχθεί η διατροφική ασφάλεια πολυπληθών περιοχών του πλανήτη – το λιγότερο με άνοδο των τιμών το φθινόπωρο.
Αλώβητη δεν θα μείνει ούτε η Κίνα, που ξεκίνησε από πέρυσι να προμηθεύεται τις μεγαλύτερες ποσότητες καλαμποκιού από την Ουκρανία αντί για τις ΗΠΑ. Ηδη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο έχουν αυξηθεί 12% από την αρχή του τρέχοντος έτους και τα αντίστοιχα του καλαμποκιού κατά 14,5% την ίδια περίοδο. «Οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα θα επιδεινωθούν, ειδικά εάν οι βασικές γεωργικές περιοχές στην Ουκρανία καταληφθούν από φιλικές προς τη Ρωσία δυνάμεις», δήλωσε ο Περ Χονγκ, της εταιρίας συμβούλων Kearney. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και, μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι δύο «εμπόλεμες» χώρες κυριαρχούν επίσης στην αγορά πρώτων υλών, χημικών προϊόντων, ορυκτών, ακόμη και μηχανημάτων. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας. Το νικέλιο αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός -που θεωρείται ευρέως ως οικονομικό βαρόμετρο- χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών και κατοικιών. Η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νέον που προέρχεται από την Ουκρανία και η Ρωσία εξάγει επίσης μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών, κινητήρων αεροσκαφών, αυτοκινήτων και φαρμάκων. Ιδιαίτερα σκληρά αναμένεται να πληγούν οι κλάδοι της γερμανικής βιομηχανίας, μιας χώρας βαριά εξαρτημένης από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες και με οικονομία με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δείτε live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις σε Κίεβο, Οδησσό και αρκετές πόλεις στα ανατολικά
- Ουκρανία: Δραματικές στιγμές στο Κίεβο – Σειρήνες πολέμου ηχούν στην πόλη
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρά δύο παιδιά και η μητέρα τους από φωτιά σε σπίτι
- Κορονοϊός: Με μάσκες τις Αποκριές… αλλά χειρουργικές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr