Κατά την παρουσία του σε συνέδριο του Economist για το ασφαλιστικό ο υφυπουργός υποστήριξε ότι αντί για έλλειμμα ό ΕΦΚΑ εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2017 ενώ κάλεσε τις παρατάξεις σε συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ασφαλιστικού στο μέλλον.
Αναφερόμενος στην αποκάλυψη ότι ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας έλαβε τη 13η σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι το σύστημα είχε μειονεκτήματα αλλά «είχαμε πει εξ αρχής ότι η ενίσχυση θα δινόταν από την ΗΔΙΚΑ χωρίς κριτήρια».
Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Στο ίδιο συνέδριο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 10 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, περισσότερο και από τα μνημόνια. Εξηγώντας τόνισε ότι 3,5 δισ. στοίχισε η μείωση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ ενώ άλλα 6,5 δισ. θα «κάνουν φτερά» όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων. Εκτίμησε ότι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, για την κατάργηση της οποίας έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κυμαίνεται από 7% έως 38% (20% κατά μέσο όρο). Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ το σύστημα είναι δαπανηρό καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία απορρόφησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 154 δισ. από το 2010 έως το 2015. Ο κ.Βρούτσης πρότεινε τη μείωση των εισφορών ενώ για τα εργασιακά τόνισε πως η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων – την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς – προβλεπόταν στο β΄ μνημόνιο.
Η πρόεδρος του «Δικτύου», Άννα Διαμαντοπούλου, συμμερίστηκε την άποψη ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί με πολιτική συναίνεση. Πρότεινε τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 27% στο 16% ενώ τόνισε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 55%.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος επεσήμανε ότι οι νέες συντάξεις είναι δραματικά μικρές καθώς η αναπλήρωση δεν ξεπερνά το 42% για τις κύριες και το 16% για τις επικουρικές. Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν 4%-6% καθώς τα επόμενα χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί η γενιά του ’60 στην οποία είχε σημειωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Δημήτρης Μαζαράκης, τόνισε ότι «θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας “κρυφό, επαχθές και επονείδιστο” χρέος 760 δισ. από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες», καυτηρίασε την πολιτεία που απαξίωσε τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα – φορολογικά και άλλα – για ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης