Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αφού θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικές πληροφορίες διαρρέονται και από τις Βρυξέλλες.
Από εκεί και πέρα το Μάξιμου επιτέθηκε και στα «Μέσα Ενημέρωσης που έσπευσαν για άλλη μια φόρα να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή», υποστηρίζοντας ότι «απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».
Επίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών ότι η εμπλοκή στο Euroworking Group της Πέμπτης που οδήγησε στο να μην υπάρξει απόφαση για επιστροφή από Δευτέρα της Τρόικας οφείλεται σε διαφωνία Τσακαλώτου-Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά «τα περί προσυμφώνου Τσακαλώτου-Θεσμών και τα περί «μπλόκου» του Τσίπρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».
Παραμένει το αδιέξοδο
Παρόλα αυτά το αδιέξοδο και τα ανοιχτά θέματα σε εργασιακό και ασφαλιστικό παραμένουν, μεγαλώνοντας και τον φόβο να χαθεί και το ορόσημο της 7ης Απριλίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί τον όρκο σιωπής του προς τον Τύπο ενημερώνοντας όμως τους κυβερνητικούς βουλευτές (χθες ήταν η σειρά των ΑΝΕΛ) για τη λαίλαπα των νέων μέτρων που έρχονται και πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και τις τελικές αποφάσεις για το διάστημα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Χθες πηγή από τις Βρυξέλλες «άνοιξε» και πάλι το εργασιακό στο οποίο φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά της ανταπεργίας. Τούτο τη στιγμή που και εντός και εκτός Ελλάδας μιλούσαν για συμφωνία και για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Μέχρι και χθες έλεγαν ότι στις ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ δέχθηκε (μαζί με την ΕΕ) να διατηρηθεί το όριο των απολύσεων στο 5% και να αρθεί πλήρως η -απαραίτητη σήμερα- έγκρισή τους από το εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
Σε αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αποσύρει για τώρα το αίτημα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να το ξανανοίξει μετά τη λήξη του προγράμματος.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Το δεύτερο θέμα, το ασφαλιστικό βρίσκεται επίσης σε μια δημιουργική ασάφεια. Μέχρι χθες οι φήμες έλεγαν ότι οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των παλαιών συντάξεων συμφωνήθηκε να μειωθεί ή να μηδενιστεί σε μια δόση το 2020 για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Χθες ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ότι παλεύει οι μειώσεις να γίνουν το 2020. Συνεπώς η αρχική διαπραγμάτευση ήταν οι μειώσεις και των συντάξεων και του αφορολογήτου με στόχο συνολική εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από το 2019.
Η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η περικοπή στις συντάξεις να είναι σε ύψος τέτοιο ώστε να υπάρχει περίπου 0,7% του ΑΕΠ (1,3 δισ. ευρώ) για το 2019 και 0,3% του ΑΕΠ (550 εκατ. ευρώ) το 2020 χωρίς όμως να έχει ακόμη την τελική υπογραφή των δανειστών.
Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο συμφωνήθηκε η μείωση στα 5.900 ευρώ σε μέσα επίπεδα λαμβάνοντας μέριμνα για λίγο μεγαλύτερο για οικογένειες με παιδιά. Με πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία έχει γίνει αποδεκτή τα εισοδήματα από τα 5.901 έως και τα 8.636 ευρώ (από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί να ισχύει ο συντελεστής του 22%) θα φορολογούνται με συντελεστή 20%. Η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να οδηγήσει σε μια καθαρή δημοσιονομική απόδοση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Στην τελευταία πρόταση από το υπουργείο είναι να μειωθεί και το αφορολόγητο σε δύο δόσεις με στόχο την εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ το 2019 και 0,7% του ΑΕΠ το 2020.
Τα αντισταθμιστικά
Τα αντισταθμιστικά μέτρα φαίνεται ότι τελικά θα είναι σημαντικά λιγότερα από τα αρχικά ανακοινωθέντα και ακόμη και αν γενικά μπορεί να εμφανίζονται ισόποσα με τα περιοριστικά μέτρα αλλά σίγουρα η επιβάρυνση που θα υπάρχει σε κάθε φορολογούμενο (ειδικά αν είναι συνταξιούχος) μόνο ισόποσα δεν θα είναι.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν σε μια μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Αντίστοιχα στα φυσικά πρόσωπα φαίνεται να έχει συμφωνηθεί η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας που ισχύει για εισοδήματα μέχρι και 22.000 ευρώ από το 22% στο 20%.
Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τους δικαιούχους μιας τέτοιας μείωσης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί συνεχίζουν να διαφωνούν με τους δανειστές να επιμένουν ότι τη μείωση δικαιούνται μόνο αυτοί που πληρώνουν σήμερα συμπληρωματικό φόρο και για ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 15% και για ένα συνολικό ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία να καλυφθούν 120.000 παιδιά χωρίς κοινωνικά κριτήρια με επιδόματα με στόχο να μπορούν να φοιτούν χωρίς πρόβλημα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα επιδόματα αυτά δεν θα δίνονται μόνο σε πολύτεκνες οικογένειες αλλά ακόμη και σε οικογένειες με ένα παιδί.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για να προστεθούν και άλλες παρεμβάσεις στα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.
Σκοντάφτουν στον χρόνο πώλησης των μονάδων
Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι το θέμα θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες.
Ως γνωστόν το αρμόδιο υπουργείο έχει δεχθεί κατ’ αρχήν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και οι δανειστές έχουν δεχθεί στις προς πώληση μονάδες να μην περιλαμβάνονται οι υδροηλεκτρικές.
Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπραγματεύεται ακόμη τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι πωλήσεις αυτές σε ιδιώτες με τους θεσμούς να θέτουν ως όριο τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και την ελληνική πλευρά να θέλει παράταση του χρόνου μέχρι και το 2020.
Ενα δεύτερο θέμα διαπραγμάτευσης είναι στη μικρή ΔΕΗ που θα πωληθεί σε ιδιώτες να περιλαμβάνονται μόνο οι λιγνιτικές μονάδες που χρειάζονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους και όχι αυτές που θεωρούνται σύγχρονες.
Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε τόσο τους συνδικαλιστές όσο και τους βουλευτές των λιγνιτικών περιοχών με τους οποίους συναντήθηκε ότι δικαίωμα στους διαγωνισμούς για τη διεκδίκηση μονάδων της ΔΕΗ θα έχουν και δημόσιοι φορείς.
Οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι στο θέμα της ενέργειας συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και ότι τελικά θα κλείσει τόσο το ενεργειακό όσο και τα υπόλοιπα θέματα μέχρι και τις 7 Απριλίου.
Δεν καθορίστηκε ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΕWG, γιατί δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη όλα τα εμπόδια, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει τις επόμενες λίγες μέρες, ίσως και σήμερα.
Τι έγινε στο χθεσινό Εurogroup
Οι τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης απασχόλησαν χθες τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, όπου οι επικεφαλής των θεσμών ενημέρωσαν του εκπροσώπους των κρατών μελών για την πορεία των συζητήσεων και τα ανοικτά ζητήματα.
Κοντά σε συμφωνία
Οπως ανέφερε κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, βασική διαπίστωση ήταν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον παρά πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Πάντως, το ΕWG κάλεσε τις δύο πλευρές να προσεγγίσουν τη θέση τους, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι επικεφαλής και να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο χθες τους διαπραγματευτές ήταν το σκέλος των συντάξεων στα δημοσιονομικά μέτρα. Η διαφωνία δεν είναι να κάνει επί του μεγέθους των περικοπών, που θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, αλλά στο πώς αυτά θα κατανεμηθούν τη διετία 2019-2020. Η κυβέρνηση ζητάει το μεγαλύτερο μέρος να μεταφερθεί στο 2020 για ευνόητους λόγους, ενώ το ΔΝΤ πάλι για τους δικούς του ευνόητους λόγους ζητούσε το 2019.
Στο σκέλος των δημοσιονομικών που αφορά το αφορολόγητο, στα εργασιακά και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η προσέγγιση είναι τέτοια που μπορεί σχετικά εύκολα να υπάρξει πλήρης συμφωνία στην Αθήνα.
Η εκτίμηση που επικρατούσε χθες το βράδυ είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία και οι επικεφαλής θα βρίσκονται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Με δεδομένο ότι όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι σε γενικές γραμμές συμφωνημένα, θα χρειαστεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 2-3 μέρες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία.
Επόμενα βήματα
Οσο τα μέτρα δεν έχουν νομοθετηθεί στη Βουλή η συμφωνία αυτή θα είναι καταρχήν, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η καταρχήν συμφωνία θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και να τις ολοκληρώσουν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.
Στις 22 Μαΐου και εφόσον προηγουμένως θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, θα υπάρξει η λεγόμενη συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε σχέση με το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ μετά τη συνολική συμφωνία, πιθανότατα στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου.