Ο υπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν (μετά το 2018 με μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου) θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), προσθέτοντας ότι 2% θα είναι και τα αναπτυξιακά μέτρα, καθώς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό.
Στη συνέχεια, είπε, θα υπάρξει νέα παρέμβαση στο θέμα του χρέους, που θα έρθει να προστεθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι δεν θα μείνει στο πρόγραμμα χωρίς μία τέτοια παρέμβαση. Αυτό θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές και για να αποφασίσει η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι την ένταξη της Ελλάδας στο QE (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) με όλες τις θετικές συνέπειες για τη ρευστότητα της οικονομίας.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Ο υπουργός προανήγγειλε μία νέα πρωτοβουλία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία θα παρουσιάσει, όπως είπε, μεθαύριο σε συνέντευξη τύπου και η οποία «θα εντυπωσιάσει πάρα πολλούς». Έχουμε καταφέρει, πρόσθεσε, να συνδέσουμε τις καταθέσεις με παλαιότερες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πολλά έσοδα στο δημόσιο.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ζορίσει σημαντικά τα μεσαία στρώματα και ότι έκανε λάθος για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Τώρα, όμως, πρόσθεσε, έχουμε κάνει πολλά βήματα.
Ο υπουργός είπε ότι είναι πολύ ανήσυχος για την πορεία της Ευρώπης, καθώς η Ευρωζώνη έχει πρόβλημα από την κατασκευή της και μεγάλο πολιτικό πρόβλημα από τις πολιτικές που ακολουθεί. Ειδικότερα, είπε ότι ζητά από τη Ν.Δ. τις θέσεις της για την Ευρώπη, όπως για τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις. Ο Σόιμπλε, πρόσθεσε, ακούει για δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και “παθαίνει τραλαλά”.