Σχεδόν το μισό του χρόνου των συναντήσεων που έγιναν και χθες αναλώθηκε στα τεχνικά κλιμάκια με στόχο να υπάρξει συμφωνία στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.
Ως πρώτο απτό δείγμα της βούλησης για μια πρώτη νίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κλείσιμο του θέματος του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το θέμα λύθηκε με τη δέσμευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για τον επανυπολογισμό προστίμων και προσαυξήσεων για τους παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ), κάτι όμως που θα μπορούσε να γίνει πολλούς μήνες νωρίτερα αλλά δεν έγινε.
Πηγές που παρακολούθησαν τη διαπραγμάτευση έλεγαν ότι η λύση δεν ήρθε από το τι θα κουρέψει το Δημόσιο αλλά με ποια σειρά θα το κουρέψει. Με βάση τις αρχικές θέσεις που διατύπωνε το υπουργείο Οικονομίας, σε μια αναδιάρθρωση οφειλών θα έπρεπε πρώτα οι τράπεζες να προχωρούσαν σε κούρεμα των τόκων υπερημερίας, των συμβατικών τόκων και του κεφαλαίου και στη συνέχεια το Δημόσιο θα προχωρούσε σε κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων και κεφαλαίου για οφειλές σε φόρο εισοδήματος ενώ δεν ήθελαν να ακούσουν για κούρεμα κεφαλαίου στους λεγόμενους παρακρατούμενους φόρους.
Τότε οι τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν πρώτες σε μειώσεις των δικών τους οφειλών χωρίς να ακολουθεί άμεσα και το Δημόσιο σε κούρεμα των δικών του οφειλών. Η λύση που βρέθηκε είναι μαζί με την απομείωση των πανωτοκίων και των συμβατικών τόκων στις οφειλές προς τις τράπεζες να κουρεύονται και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησής τους.
Το εργασιακό
Αντικείμενο των χθεσινών πολύωρων διαπραγματεύσεων ήταν και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις οποίες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προσπαθούν να αναβάλουν με ένα τέχνασμα που «εκμεταλλεύεται» τη σκληρή στάση του ΔΝΤ για το θέμα.
Οπως επιμένουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το αν το εργασιακό είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι αντικείμενο συζήτησης. Τούτο διότι με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουνίου οι λύσεις που θα έπρεπε να επιλεγούν αφορούσαν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Με την είσοδο του ΔΝΤ ως βασικού διαπραγματευτή και με δεδομένες τις αυξημένες απαιτήσεις του πάνω στο θέμα, το πράγμα αλλάζει.
Η επαναφορά της ανταπεργίας και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα μπορούν να προκηρύσσονται απεργίες δεν είναι μέρος των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, άρα δεν μπορούν να συζητηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά κατά τη διμερή διαπραγμάτευση που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα με το ΔΝΤ για να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα με τη χώρα μας.
Μέτρα -αντίμετρα
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Στο θέμα τω πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχει επιβάλει το ΔΝΤ και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να λάβει η ελληνική πλευρά υπάρχουν και συγκλίσεις αλλά και σοβαρές διαφωνίες.
Το ΔΝΤ δέχεται ένα μέρος των αντίμετρων της ελληνικής πλευράς για μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις αλλά απορρίπτει σχεδόν το σύνολο των υπόλοιπων μέτρων ως επιδοματικά και μέτρα που δεν θα έχουν καμία σοβαρή θετική επίδραση στην ανάπτυξη.
Επιμένει ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια λήψης μέτρων τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση του αφορολογήτου όσο και σε ό,τι αφορά τις περικοπές συντάξεων ώστε αφενός να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για να ληφθούν και τα «θετικά» μέτρα και αφετέρου να είναι διατηρήσιμη και η δημοσιονομική πορεία της χώρας για αρκετά χρόνια. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ επιμένει σε σκληρά μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να μη χρειαστεί να πάρει και νέα μέτρα μετά το 2019.
Ενα σοβαρό θέμα που αφορά και τις δύο πλευρές από το οποίο θα εξαρτηθεί και η ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων είναι ο μηχανισμός έγκαιρης πρόβλεψης. Ο νέος αξιόπιστος μηχανισμός πρόβλεψης, με βάση τον οποίο στην αρχή του χρόνου οι θεσμοί θα μπορούν να επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τέλος του έτους και έτσι θα εφαρμόζονται ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά μέτρα.
Το θέμα αυτό βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς που θα πρέπει να κάνει τη σχετική πρόταση πάνω στην οποία θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς.
Σήμερα το EWG
Το πόσο έχει πείσει η προσπάθεια των ελληνικών αρχών τις τελευταίες ημέρες θα φανεί και από τη σημερινή επισκόπηση των συναντήσεων που θα κάνει η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα.
Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα δώσουν την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, θα εκφράσουν γνώμη για το αν και κατά πόσο είναι πιθανό να έχουμε τεχνική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup που θα γίνει μετά από 10 ημέρες.
Πάντως διπλωματικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες δεν συμμερίζονταν χθες τόσο πολύ την αισιοδοξία των ελληνικών αρχών τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς επίλυση και ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευστούν.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου