Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά το τέλος της συνάντησης τόνιζε ότι μετά το διήμερο των τεχνικών κλιμακίων που προηγήθηκε έχουν αρχίσει να «διορθώνονται οι αριθμοί» και οι αντιλήψεις του ΔΝΤ σχετικά με το μέγεθος της δαπάνης για το ασφαλιστικό.
Σημείωσε ακόμη ότι και στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις υπήρξε σήμερα πρόοδος, ειδικά στο θέμα του κουρέματος των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ), που οι τράπεζες ζητούσαν να κουρεύονται πριν από τα δάνεια.
Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωνε νωρίτερα τη σύγκλιση και στο θέμα των συντάξεων, χωρίς όμως να έχουν συμφωνηθεί ούτε το ύψος των συντάξεων πάνω από τις οποίες θα υπάρξουν περικοπές αλλά ούτε και η συνολική εξοικονόμηση που θα πρέπει να γίνει.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς σήμερα το μεσημέρι.
Το ΑΕΠ
Στο μεταξύ, το «αποτύπωμα» στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας έχει αρχίσει να αφήνει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με πρώτο δείγμα την ύφεση στο 1,1% σε ετήσια βάση για το 4ο τρίμηνο του 2016, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης και το 2017, με δεδομένο ότι και το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα είναι κακό.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016 είχαμε κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων κατά 30,7% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015, δείγμα ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επανέφεραν το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω μιας πολύμηνης και πλέον χρονικά πιεσμένης αξιολόγησης της οικονομίας, τη στιγμή που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να πετύχει καλύτερους όρους και τελικά λιγότερα μέτρα για το 2019 προβάλλοντας την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2016 και επιχειρώντας να πείσει ότι θα συνεχιστεί και φέτος αλλά και τα επόμενα δύο χρόνια.
Το κλίμα ήταν χθες πολύ βαρύ στις Βρυξέλλες κι αυτό οφείλεται στα πολύ αρνητικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την εξέλιξη του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, όχι γιατί δεν τα γνώριζαν, αλλά εκτιμούν ότι φέρνουν πίσω την οικονομία και στέλνουν απαισιόδοξα μηνύματα στις αγορές.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Τα στοιχεία πλήττουν και την αξιοπιστία των προβλέψεων, αλλά και των όσων λέει η Κομισιόν τον τελευταίο καιρό, όπου είχε έρθει και σε δημόσια κόντρα με το ΔΝΤ, γιατί θεωρούσε ότι οι επιφυλάξεις του διεθνούς οργανισμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν υπερβολικές.
Οι Ευρωπαίοι αποδίδουν την ύφεση του τέταρτου τριμήνου στην καθυστέρηση που καταγράφηκε σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Οπως τονίζουν, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδίων του όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την αξιολόγηση, και για αυτό οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση.
Η Κομισιόν συνέδεσε χθες την επιβεβαίωση της πρόβλεψής της για ανάπτυξη 2,7% το 2017 με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι κάθε μέρα που περνάει το αφήγημα της Αθήνας: ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδος στις αγορές ξεθωριάζει επικίνδυνα.
Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε για «μεγάλη μεταβλητότητα», προφανώς συνδέοντάς τα με την πρώτη εκτίμηση του Φεβρουαρίου. «Ελπίζουμε σε ανάπτυξη της οικονομίας φέτος», είπε, ενώ υπενθύμισε ότι «στις πρόσφατες προβλέψεις της η Επιτροπή είχε επισημάνει την ανάγκη μιας δυναμικής στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να στηριχθούν η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη».
Σε σχέση με την ουσία, παρά την πρόοδο όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης παραμένουν ανοιχτά, ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα αναφέρονται τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018.
Στις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες ότι εάν στις σημερινές συναντήσεις στην Αθήνα διαπιστωθεί απεμπλοκή που ανοίγει δρόμο για συμφωνία, τότε οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο. Αντίθετα, εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στις έδρες τους, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσουν την Ομάδα Εργασίας (ΕGW) του Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου.
Τάσος Δασόπουλος
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου