Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο των Θεσμών, διαπιστώθηκε «χάσμα»για το αφορολόγητο, της μείωσης των συντάξεων και των «θετικών αντίμετρων» που προτείνει η κυβέρνηση.
Στο φόντο των διαφωνιών παραπέμφθηκαν τα θέματα στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να διαφανούν τα εξής ζητήματα:
– Το πόσοι απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, δηλαδή καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο.
– Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019. Από το κενό αυτό θα εξαρτηθεί κατά ποσό θα απαιτηθούν μέτρα 2% του ΑΕΠ, δηλ. 3,6 δισεκ. που ζητά το ΔΝΤ, αλλά επιχειρεί να συμπιέσει η κυβέρνηση επικαλούμενη στοιχεία υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
– Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα μηδενιστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και άρα δε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή:
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
– Το ΔΝΤ επιμένει στη εκτίμηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ (2,6 δισ. ευρώ)
– Θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες το αφορολόγητο για να φανεί πόσοι τελικά πληρώνουν φόρους και πόσοι όχι με βάση το ισχύον αφορολόγητο
– Θα εξεταστεί τι ποσό χρηματοδότησης αντλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. «Οι εκτιμήσεις ου ΔΝΤ είναι υπερβολικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
– Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες για τα θετικά «αντίμετρα» που θα ισχύσουν από το 2019 και μετά, καθώς και το πώς θα εφαρμοστούν.
Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ έχει ήδη ζητήσει να εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων από το 2018 κιόλας – δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα – πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο με τους κκ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου μετά το μεσημέρι, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει επισκόπηση των συνομιλιών με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.
Σενάρια για πιθανό συμβιβασμό;
Την ίδια ώρα πάντως, φουντώνουν τα σενάρια για πιθανό συμβιβασμό τις επόμενες εβδομάδες. Αυτές οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σύγκλιση ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με αντάλλαγμα την ταχύτερη λήψη και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων από το 2018. Ωστόσο, οι θεσμοί διαφωνούν στα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή φοροελεφρύνσεων σε κοινωνικές ομάδες, φαίνεται να συνηγορούν, ωστόσο, υπέρ παραγωγικών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη φορολογία επιχειρήσεων.