Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Ξηλώνουν τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου

Ξηλώνουν το δείκτη αναπροσαρμογής μισθών που προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των νέων και τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων.

Ο δείκτης αυτός αποτελούσε την «καρδιά» του νόμου 4387/2016 και θα τον έβγαζε η Στατιστική Αρχή, ώστε όσοι αποχωρούν με σύνταξη να έχουν μια αυτόματη αναπροσαρμογή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω στις συντάξιμες αποδοχές τους, ανάλογη με το μέσο όρο της εξέλιξης των μισθών στο σύνολο της οικονομίας. Με αυτόν τον δείκτη θα έβγαινε ο μέσος όρος των αποδοχών τους από το 2002 και μετά και με αυτές τις αποδοχές θα υπολογιζόταν οι συντάξεις.

Ο δείκτης αυτός κρίθηκε ανεφάρμοστος και, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το υπουργείο Εργασίας προωθεί σε συμπληρωματικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο την απόσυρσή του και την αντικατάστασή του από την αναπροσαρμογή αποδοχών με ρήτρα τιμαρίθμου (κάτι σαν την ΑΤΑ του ‘80) που άλλους τους ευνοεί, άλλους τους χαντακώνει και άλλους τους αφήνει ουδέτερους.

Η ουσία είναι ότι 10 μήνες μετά την ψήφισή του ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (4387/2016) αλλάζει στην πιο βασική του ρύθμιση και μάλιστα από την αντικαταστάτριά του υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ως διευθύντρια του γραφείου του χτένισε και επεξεργάστηκε τις διατάξεις του ν. 4387 που τώρα ανακαλύπτει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν και τις ξηλώνει.

Αυτή η βασική αλλαγή, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί με την τρόικα και είναι άγνωστο αν τελικώς θα περάσει η σχετική διάταξη που είναι θέμα ημερών για να προωθηθεί στη Βουλή μαζί με άλλες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει η έκδοση συντάξεων.

Η εξεύρεση αυτού του δείκτη, έτσι όπως τον ζητά ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή ειδικά και μόνο για την επικαιροποίηση των αποδοχών των εργαζομένων από το 2002 και μετά που θα μετρούν για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατέστη αδύνατη και ανέφικτη.

Ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ το επισήμαναν μάλιστα με επιστολές τους στο υπουργείο Εργασίας, προτείνοντας, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολογραφίας τους που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, να επανέλθει το παλιό σύστημα, που εφάρμοσε το ΙΚΑ και έλεγε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων επικαιροποιούνται κατά τον υπολογισμό σύνταξης, με δείκτες εξέλιξης του ΑΕΠ. Η διαφορά τώρα είναι ότι πρότειναν να επικαιροποιούνται με το δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ – Χατζηδάκης: Στο πειθαρχικό υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom