Οπως έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ενώ προϋπόθεση για να πάρουν το… πράσινο φως οι εν λόγω αιτήσεις θα είναι ο ενδελεχής έλεγχός τους.
Οπως εξήγησε ο κ. Ταγαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τους προσεχείς μήνες το υπουργείο θα έχει έτοιμη τη ρύθμιση μέσω της οποίας θα διευκρινίζονται οι όροι και η διαδικασία υπαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε, διατηρείται η «κόκκινη γραμμή» των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 – όπου και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.
Ακτινογραφία
Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος; Πάνω από 4 δισ. ευρώ έχουν υπολογιστεί τα έσοδα του Δημοσίου από τα πρόστιμα που προέρχονται από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 με τους ν. 4178/13 και τον ν. 4495/17. Αναλυτικότερα:
* Τα τετραγωνικά μέτρα των χώρων κύριας χρήσης που δηλώθηκαν στην κατηγορία 5 αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των συνολικά δηλωθέντων.
* Για τους βοηθητικούς χώρους που δηλώθηκαν και ανήκουν στην ίδια κατηγορία το ποσοστό ανέρχεται σε πάνω από το 45%.
* Πάνω από το 62% των συνολικών προστίμων από τις υπαγωγές και δηλώσεις αυθαιρέτων αφορούν την κατηγορία 5 και τα τετραγωνικά αυτής της κατηγορίας.
* Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα πρόστιμα της κατηγορίας 5.
Από… κόσκινο
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Παράλληλα, ο υφυπουργός ΠΕΝ έκανε γνωστό πως ξεκινούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 5% των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων. Ειδικότερα, αναμένεται να γίνεται έλεγχος σε όλες τις υπαγωγές δηλώσεων για την κατηγορία 5. Ο έλεγχος στην περίπτωση των εν λόγω δηλώσεων δεν θα είναι δειγματοληπτικός στο 5% του συνόλου, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία, αλλά οι υπαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ελέγχονται αυστηρά μία προς μία, ολοκληρωτικά και προς κάθε κατεύθυνση, ενώ καμία υπαγωγή δεν θα εισέρχεται στην πλατφόρμα άνευ ελέγχου και παρατηρήσεων.
«Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τις υπαγωγές θα κατευθύνονται στην κάλυψη αποζημιώσεων για οικόπεδα που έχουν δεσμευτεί με ρυμοτομική απαλλοτρίωση με στόχο τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία κοινόχρηστων κοινωφελών χώρων ή την υλοποίηση παλαιότερων σχεδίων πόλης ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκε «δεύτερη ευκαιρία» σε ιδιοκτήτες πληττόμενων περιοχών κ.ά. να εντάξουν τα ακίνητά τους σε διαδικασία ρύθμισης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κτίσματα που έχουν μεγάλες παραβάσεις και είχαν σταματήσει να τακτοποιούνται μετά τις 30/9/2020, οπότε και είχε λήξει η σχετική προθεσμία. Οι κατηγορίες πολιτών που έχουν μία ακόμη ευκαιρία αφορούν σε περιπτώσεις όπως κατοικίες που αποκτήθηκαν από πλειστηριασμό, από κληρονομιά, που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κ.ά.
Απολογισμός…
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ταγαράς, έως το τέλος Μαΐου οι υπαγωγές για τις κατ’ εξαίρεση τακτοποιήσεις της κατηγορίας 5 ανέρχονταν σε:
* 85 ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού,
* 159 ακίνητα που αποκτήθηκαν κατόπιν κληρονομικής διαδοχής,
* 5 ακίνητα που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing,
* 2 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.),
* 1.105 ακίνητα περιοχών κηρυγμένων το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προστασίας.
Τρέχει…
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία τακτοποίησης για τις υπόλοιπες τέσσερις κατηγορίες αυθαιρέτων τρέχει κανονικά και πραγματοποιείται επίσης, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (ΗΤΚ).
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατηγορίας 1-4 που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση ΗΤΚ.
Η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων που θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα πέσει στις 31 Μαρτίου 2026. Ωστόσο, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον χρόνο το ποσοστό αυξάνεται κατά 5%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter