Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: «Φορολογική δικαιοσύνη» με παρεμβάσεις και στους συντελεστές παλαιότητας

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις, ταχυδρομικώς τα δικαιολογητικά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Ακίνητα: Παρεμβάσεις και στους συντελεστές παλαιότητας με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι αντικειμενικές-φορολογητέες αξίες των κτισμάτων που έχουν «ηλικία» μεγαλύτερη του ενός έτους εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση της κλιμάκωσης του συντελεστή παλαιότητας.

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνεται  ο συντελεστής

Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σήμερα σε 0,90 για κτίσματα παλαιότητας από 1 έως 5 έτη, σε 0,80 για κτίσματα παλαιότητας από 6 έως 10 έτη, σε 0,75 για κτίσματα «ηλικίας» από 11 έως 15 έτη, σε 0,70 για κτίσματα παλαιότητας από 16 έως 20 έτη, σε 0,65 για κτίσματα παλαιότητας από 21 έως 25 έτη και σε 0,60 για κτίσματα με παλαιότητα από 26 έτη και άνω.

Ο συντελεστής αυτός πολλαπλασιαζόμενος με το γινόμενο της τιμής ζώνης επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων του κτίσματος και επί ορισμένους ακόμη συντελεστές μειώνει την τελική αντικειμενική φορολογητέα αξία του ακινήτου ανάλογα με τον αριθμό των ετών που παρήλθαν μετά την πάροδο διετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Κατά την αξιολόγηση του ισχύοντος αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τελικών φορολογητέων αξιών για παλαιά ακίνητα, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα παλαιό κτίσμα, η παλαιότητά του προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τον αριθμό των ετών που έχουν περάσει από τότε που άρχισε αυτό να είναι διαθέσιμο για χρήση.

Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο, για ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίσμα παλαιότητας 30 ετών, να ισχύει ο ίδιος ακριβώς συντελεστής παλαιότητας με ένα άλλο κτίσμα παλαιότητας 30 ετών που είναι παραμελημένο και ετοιμόρροπο.

Συνεπώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του ιδίου κυβερνητικού παράγοντα, θα πρέπει να εξεταστεί εάν τελικά, κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, θα πρέπει να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίσμα παλαιότητας π.χ. 25 ετών ακριβώς το ίδιο με ένα πλήρως παραμελημένο που έχει όμως τα ίδια χρόνια παλαιότητας με το ανακαινισμένο.

Ακίνητα: Προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής των συντελεστών

Προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής των συντελεστών παλαιότητας έχει εντοπίσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε επισημάνει τα εξής: «Οι σημαντικές αυξήσεις τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας βασίστηκαν προφανώς σε εκτιμήσεις που έγιναν στην αμέσως προ κορονοϊού εποχή (2019 – αρχές 2020) αλλά κυρίως σε σημερινά συγκριτικά στοιχεία από συμβόλαια αγοραπωλησίας νέων ή υπό κατασκευή διαμερισμάτων νέων οικοδομών, που πρέπει να είναι υποχρεωτικά ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+, χωρίς την οποία θεωρούνται αυθαίρετες.

Η επίτευξη της κλάσης αυτής απαιτεί να διαθέτουν ατομικές αντλίες θερμότητας, ενδοδαπέδια θέρμανση, εξωτερική μόνωση με θερμοπρόσοψη, παραγωγή του 65% ζεστού νερού από ανανεώσιμες πηγές και φωτοβολταϊκά συστήματα, με τεράστιο κατασκευαστικό κόστος, που δικαιολογεί μεν τις παραπάνω τιμές ζώνης σε νεόδμητες κατοικίες, πλην όμως επιβάλλεται άμεση παρέμβαση στο συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος απομειώνει σήμερα τις αξίες όλων των υπόλοιπων οικοδομών ως εξής:

α) των κατοικιών -5% ανά πενταετία και μόνον έως -40%. Δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του 50 και του 60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του 80!
β) των επαγγελματικών ακινήτων: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -20%. Δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!
γ) των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ: +- 5% ανά πενταετία και μόνον έως -20%. Εφαρμόζεται δηλαδή «συντελεστής νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων κτισμάτων!

Επιπλέον, με διοικητική διάταξη – «παγίδα» που πρέπει να καταργηθεί άμεσα, η πολεοδομική τακτοποίηση έστω και ενός τ.μ. μηδενίζει την παλαιότητα και επαυξάνει την αξία ολόκληρου του ακινήτου, φορολογώντας το ως νεόδμητο!

Συνεπώς, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας πρέπει να διπλασιαστεί τόσο ως προς τα ποσοστά όσο και ως προς το χρόνο απομείωσης αξίας, διότι οι πραγματικές αξίες των παλαιότερων κτισμάτων ήδη απαξιώνονται συνεχώς και προγραμματισμένα μέσω του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και των νέων κάθε είδους αναγκαστικών προδιαγραφών, οδηγώντας τα παλαιότερα κτίρια στην απαξίωση και τελικά στην κατεδάφισή τους».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε με ένα κλικ τη νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κολλάει τις μεταβιβάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τροπολογία «παγώνει» τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικός οδηγός: 10 μυστικά για λιγότερους φόρους στα ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάντε κλικ και βρείτε τις τιμές ζώνης του ακίνητου σας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες αντικειμενικές αξίες, μια σημαντική μεταρρύθμιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναλυτικά ο «χάρτης» των αντικειμενικών αξιών – Πώς διαμορφώνονται οι ζώνες [Όλη η λίστα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνεται η πληρωμή το 2022 – Τι αλλάζει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom