Το «μήνυμα» που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών από θεσμούς και Eurogroup ήταν πως οι προτάσεις του δεν είναι αρκετές. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση Τσίπρα «πρέπει να το χωνέψει τώρα αυτό».
Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν κράτησε πάνω από μία ώρα. Διαφορετικές πηγές αναφέρουν πως το κύριο πρόβλημα, που οδήγησε τους θεσμούς να συνταχθούν πίσω από την ιδέα νομοθέτησης των μετά-προγραμματικών μέτρων από τώρα, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση.
Crash test στους μισθούς της Ευρώπης - Που βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]
Έτσι, εμμένουν στη θεσμοθέτηση μέτρων από τώρα. «Πριν γυρίσουν οι επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις από την ελληνική πλευρά πως είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν τα προαπαιτούμενα που απομένουν (αγορά εργασίας, εργασιακά) και να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά τις προτάσεις των θεσμών για μέτρα μετά το Μνημόνιο» λέει η ίδια πηγή.
Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά πως τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του άρθρου 4, που θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, δεν θα είναι θετικά. Μετά από αυτό, ωστόσο, δεν βλέπει άλλη τέτοια αρνητική περίσταση πάντως.
Οι θεσμοί θέλουν μία συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει όμως εκείνη την ημερομηνία, μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης μερικές ημέρες μετά, αν είναι να βρεθεί λύση
ΠΗΓΗ: protothema.gr