Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για νοθεία φέτας ΠΟΠ – Τι απαντά η εταιρεία – 8 νέα μέτρα προανήγγειλε ο Λιβανός

Γωγώ Κατσέλη

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το περιστατικό νοθείας που καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες σε ελληνική εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία παρήγαγε και διακίνησε στο εξωτερικό φέτα ΠΟΠ που περιείχε αγελαδινό γάλα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε σε προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ της συγκεκριμένης εταιρίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, να δοθούν εξηγήσεις και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες από την πλευρά της επιχείρησης. Σημειώνεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός προβαίνει σε προσωρινή -έστω- ανάκληση της πιστοποίησης.

Οι έλεγχοι

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, διεμήνυσε ότι η Πολιτεία δεν θα δείξει «καμία ανοχή στις περιπτώσεις νόθευσης των προϊόντων μας», προαναγγέλλοντας αυστηρές κυρώσεις, αλλά και δέσμη μέτρων για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων.

«Αν μετά τον έλεγχό μας η καταγγελία αποδειχτεί βάσιμη, να είστε βέβαιοι ότι οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές. Με απαρέγκλιτη τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις καταγγελίες για την εταιρία που εξήγαγε νοθευμένη φέτα ΠΟΠ, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «το ΥπΑΑΤ άμεσα τις διαβίβασε στον αρμόδιο φορέα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τον ΕΛΓΟ.

Ο ΕΛΓΟ αμέσως ξεκίνησε τον σχετικό έλεγχο, προβαίνοντας σε επιτόπιους ελέγχους στην έδρα της εταιρίας.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, και δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ο ΕΛΓΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή ΦΕΤΑ ΠΟΠ της συγκεκριμένης εταιρίας λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η ανάκληση έχει χρονική ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης. Ως προς τις ποινές που προτίθεται να επιβάλει το υπουργείο, επειδή ο έλεγχος παραμένει ακόμα σε εξέλιξη, το μόνο που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο το γράμμα του νόμου».

Σε ό,τι αφορά στην προστασία των ΠΟΠ προϊόντων συνολικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

Οπως είπε, ως προς τα μέτρα για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, το υπουργείο ήδη κινείται προς την ενίσχυσή τους και ανακοίνωσε οχτώ νέα μέτρα:

  1. Αναδιάρθρωση των ελέγχων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
  2. Συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο.
  3. Συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος.
  4. Τέλος η ενίσχυση για τους παραβάτες.
  5. Ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος.
  6. Θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου με τους φορείς της αγοράς.
  7. Αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.
  8. Διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής τέτοιων πρακτικών που εκθέτουν τη χώρα και τα εμβληματικά προϊόντα της.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε, αλλά και να προβάλουμε την ελληνική διατροφή και τις αξίες της. Για το καλό των Ελλήνων παραγωγών, των καταναλωτών, της εθνικής μας οικονομίας», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Η απάντηση της εταιρίας

Σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η εταιρία για τα μη επιτρεπτά ποσοστά αγελαδινού γάλακτος που ανιχνεύτηκαν στο προϊόν της, διευκρινίζει ότι ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα.

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και τη σημερινή συνάντηση του Φορέα αναφορικά με νοθεία φέτας από ελληνική εταιρία εξαγωγών στη Γερμανία και προκειμένου να μειώσουμε την αγωνία πολλών για το αν θα “δοθούν ονόματα στα μανταλάκια”, είμαστε εδώ, απαντάμε και ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε καλύτερα:

Πρόκειται για τη δις βραβευμένη εταιρία μας, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουν αλλά προσποιούνται το αντίθετο, εξάγει τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 20 χώρες ανώτερης ποιότητας προϊόντα, τηρώντας πάντοτε όλους τους κανόνες της διεθνούς νομοθεσίας σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή έως και τη διανομή τους.

Με την εφαρμογή συστημάτων οργάνωσης και διαχείρισης ποιότητας και με συνεχείς αυστηρούς ελέγχους αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες γαλακτοβιομηχανίες εντός και εκτός συνόρων.

Η εταιρία συνεργαζόμενη με πάνω από 450 πιστοποιημένες φάρμες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και προσφάτως και της Αιτωλοακαρνανίας και 1.800 κτηνοτρόφους συλλέγει καθημερινά φρέσκο γάλα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, οι οποίες μάλιστα αυτή τη στιγμή εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου και συνολικές επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ».

Συμπληρώνει, δε, ότι είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά από 35 χρόνια άριστης συνεργασίας και αψεγάδιαστης παρουσίας της εταιρίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα λάμβανε κανείς την απόφαση να προβεί σε «νοθεία» φέτας, όπως επικαλούνται, καταστρέφοντας έτσι εύκολα όλα όσα τόσα χρόνια έχουν επιτευχθεί με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά.

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο υπουργείο και στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και είμαστε βέβαιοι πως είναι σε όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι με αυτή την ιστορία, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εταιρία.

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος  που κυκλοφορεί  με τον Ελεύθερο Τύπο 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα από ντοματίνια, ελιές και φέτα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τι συμβαίνει με τη νοθεία στη φέτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λιβανός από τον Έβρο: Τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσοχή: Ανάκληση βιολογικού κοτόπουλου και δεκάδων χιλιάδων βιολογικών αυγών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιδοτήσεις για τους αλιείς – Όροι και προϋποθέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η συνταγή της ημέρας: Πέννες με ντομάτα & φέτα – Ό,τι πιο νόστιμο και καλοκαιρινό έχετε φάει

Η συνταγή της ημέρας: Αυγά στο φούρνο με φέτα και ντομάτα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές – Φέτα σαγανάκι

Λιβανός: «Στόχος το ελληνικό λάδι να κατακτήσει τον κόσμο»