ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικά ταμεία: Ένας μήνας παράταση στις δόσεις για ρυθμισμένα χρέη – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

αναδρομικά κληρονόμων

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Παράταση κατά έναν ακόμη μήνα παίρνουν όλες οι δόσεις για τα ρυθμισμένα χρέη επιχειρήσεων και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τη δόση Ιανουαρίου 2021 που θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου και για κάθε επόμενη (π.χ. η δόση Φεβρουαρίου πάει για Μάρτιο, του Μαρτίου για Απρίλιο κ.ο.κ.).

Προϋπόθεση για να ισχύσει η παράταση είναι οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες να απασχολούν προσωπικό, να μην έχουν κάνει απολύσεις και να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και μετά τη λήξη της παράτασης δόσεων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης, θανάτου εργαζομένου, συνταξιοδότησης ή λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Στην περίπτωση που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, παύει αυτοδικαίως η παράταση καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που κατέστησαν απαιτητές.

Είναι η τρίτη κατά σειρά παράταση που προβλέπεται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που τηρούν τους όρους της ρύθμισης, καθώς, με τις δύο προηγούμενες αποφάσεις του ΕΦΚΑ, οι δόσεις που θα πληρώνονταν τον Νοέμβριο 2020, παρατάθηκαν για Δεκέμβριο 2020, και εκ νέου για Ιανουάριο 2021.

Χωρίς επιβαρύνσεις

Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Ενδέχεται με την επιμήκυνση του «λοκντάουν» ως τα μέσα Μαρτίου, να δοθεί εκ νέου παράταση δόσεων.

Η διευκόλυνση δίδεται σε επιχειρήσεις ή εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζομένους που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, και επίσης, στις 5/11/2020 διέθεταν ενεργό κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή δευτερεύουσας δραστηριότητας με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα έναντι του φορολογικού έτους 2018.

9μηνο πάγωμα των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ

Η νέα παράταση συνδυάζεται και με το 9μηνο πάγωμα των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ προς οφειλέτες για ρύθμιση χρεών που ξεκίνησε από την έλευση της πανδημίας πέρυσι τον Μάρτιο και συνεχίστηκε ως τον Δεκέμβριο του 2020.

Οπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (δ’ τρίμηνο του 2020), «εντός του τέταρτου τριμήνου του 2020 δεν εστάλησαν Ατομικές Ειδοποιήσεις (λόγω έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό)».

Η ίδια επισήμανση γίνεται στις εκθέσεις του γ’ και β’ τριμήνου του 2020. Στο α’ τρίμηνο του 2020 και εν όψει πανδημίας είχαν σταλεί μόλις 7.001 Ατομικές Ειδοποιήσεις, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 (προτού εμφανιστεί ο κορονοϊός) είχαν σταλεί 14.605 Ατομικές Ειδοποιήσεις.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφταναν στα 37,51 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 124,67 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργή ρύθμιση 484.137 οφειλέτες, εκ των οποίων 396.145 είναι επαγγελματίες με ρύθμιση 120 δόσεων κατόπιν επανυπολογισμού και μείωσης χρέους με το νόμο 4611/2019, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούν επιχειρήσεις που κατά κανόνα είναι στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και στις παλιές 100 δόσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Εκπτώσεις: Παράταση έως τις 31 Μαρτίου

Το σχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – Πώς και από πότε θα εφαρμοστεί

Ποιες επιταγές αναστέλλονται για 75 μέρες – Για ποιους μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας

ΑΑΔΕ: Από τις 15 Μαρτίου θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στα χωριά θα τηρηθούν τα μέτρα που δεν τηρούνται στην πόλη;

Kon

Κορωνοϊός: Οι περιοχές που μπαίνουν σε «σκληρό» lockdown – Όλα όσα ισχύουν

Tinad

Κορωνοϊός: Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Οι δύο περιοχές που προβληματίζουν

Tinad

ΓΣΕΒΕΕ: «Καμπανάκι» για… κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας των lockdowns

Evanthia Karra

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων – Μέχρι πότε ισχύουν

Ανδρέας Ντίνης

Λύκεια: Πώς οι Λοιμωξιολόγοι είπαν ναι στο άνοιγμα – Επιφυλακτικός ο Τσιόδρας

Μιχάλης Μάρδας

Λύκεια: Προς άνοιγμα και των τριών τάξεων σε όλη την Ελλάδα στις 12 Απριλίου τείνουν οι Λοιμωξιολόγοι

Μιχάλης Μάρδας

Aντί για άνοιγμα… μην πάμε σε κλείσιμο

Kon

Κορωνοϊός: «Φρένο» Βατόπουλου για Πάσχα στο χωριό – Τα στοιχεία που θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

Tinad