Συμπλήρωσε ακόμη ότι «όταν θέλουμε από εδώ και στο εξής να πάρουμε ένα μέτρο, δεν θα χρειαζόμαστε την άδεια των υπολοίπων ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε.”.
«Η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, καθώς όπως εξήγησε επιτρέπει να «τελειώσουμε με τον φαύλο κύκλο των μέτρων».
Βάσει των αποφάσεων του Eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ο οποίος θα μετατρέπει το χρέος σε βιώσιμο, ένας κόφτης. Η ελληνική οικονομία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Ο ESM θα κάνει παρεμβάσεις και θα προσπαθήσει να μειώσει το ρίσκο του επιτοκίου.
«Το 2018 υπάρχει μία δέσμη μέτρων, θα υπάρξουν και συμφωνίες για εξαγορά χρέους» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν κάναμε όσα θα μπορούσαμε, πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα» κατέληξε ο υπουργός.
Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση είχε και συμβιβασμούς. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καποια σημεία, κάποιες «ουρές», όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, «έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός».
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, υπογράμμισε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προ
Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα του Eurogroup θα εφαρμοστούν άμεσα, διώχνοντας το ρίσκο έδωσε από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι «έκλεισε μια περίπλοκη αξιολόγηση».
Η ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, θα εισπράξει ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 10,3 δισ. ευρώ. Ένα μέρος από αυτά θα πέσουν στην οικονομία. Μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, τον Δεκέμβριο, η χώρα θα εισπράξει και άλλα χρήματα.
«Μετά την αξιολόγηση» συμπλήρωσε ο ίδιος, « βελτιώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Επίσης, αποκαταστάθηκε η ισορροπία, απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα».
Πλέον υλοποιούνται τα επενδυτικά σχέδια που είχαν μείνει πίσω, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές. Μεσοπρόθεσμα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ.