Μέσα από διαρκείς συσκέψεις και συνεργασία με πρόσωπα που ασχολούνται εδώ και χρόνια με τον αγροτικό τομέα, ο νέος υπουργός έχει εδραιώσει την πεποίθηση ότι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αξίζει στη νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει.
Πεποίθησή τους είναι ότι μέσα από την κατάρτιση των αυριανών αγροτών, θα μπορέσει να υπάρξει το «πάντρεμα» του νέου με το παραδοσιακό ώστε να επιτευχθεί αυτό που έχει θέσει ως στόχο -και βρίσκει σύμφωνο και τον πρωθυπουργό-, την προβολή της μοναδικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Πρόθεση του κ. Λιβανού είναι να ενισχύσει την κατάρτιση και να τη διευρύνει και γεωγραφικά και θεματικά.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, την αναγκαιότητα του οποίου ανέπτυξε στον πρωθυπουργό, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή.
Σήμερα λειτουργούν 6 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), στα Ιωάννινα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη (Μεσσαρά Ν. Ηρακλείου), στη Λάρισα, στο Μαρούσι Αττικής (Κτήμα Συγγρού) και στη Νεμέα, με τις εξής ειδικότητες:
- Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων, με ειδικότητα: Γαλακτοκομία – Τυροκομία
- ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας, με ειδικότητα: Ξυλογλυπτική – Διακοσμητική Επίπλου
- ΕΠΑ.Σ. Κρήτης, με ειδικότητα: Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες
- Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας, με δύο ειδικότητες: α. Ζωοτεχνία & β. Αγροτικά Μηχανήματα
- ΕΠΑ.Σ. Αμαρουσίου, με ειδικότητα: Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις – Αρχιτεκτονική Τοπίου
- ΕΠΑ.Σ. Νεμέας, με ειδικότητα: Αμπελουργία – Οινοτεχνία
Οι ΕΠΑ.Σ. που λειτουργούν έχουν δημόσιο χαρακτήρα και ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η φοίτηση και το διδακτικό υλικό είναι δωρεάν και οι σπουδές διαρκούν δύο έτη.
Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3 κι επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και του Ευρωπαϊκού Πιστωτικού Συστήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) και τους παρέχεται η δυνατότητα να:
- λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος,
- απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες,
- συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ,
- μοριοδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε Προγράμματα Νέων Αγροτών και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης για τη συμμετοχή τους σε αυτά,
- δικαιούνται αναβολή στράτευσης.
Εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για ενίσχυση της κατάρτισης στον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Λιβανός τόνισε στον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο ΥπΑΑΤ:
«Μία από τις βασικές στρατηγικές για την υλοποίηση του φιλόδοξου, αλλά και ρεαλιστικού αυτού σχεδίου μας, είναι η ενδυνάμωση της γεωργικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Βούλησή μας είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων έξι Επαγγελματικών Σχολών, αλλά και η παροχή κινήτρων για αύξηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων, μετά την αναγκαία χαρτογράφηση των εξειδικευμένων αναγκών των αγροτών. Και, βεβαίως, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πλαισίου, με έμφαση στην τεχνολογία, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε πίσω δυστυχώς στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στους νέους αγρότες, αναφέρομαι ενδεχομένως και σε πιο έμπειρους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να συνδυάσουν την πρακτική εμπειρία στο χωράφι με τη νέα γνώση, την οποία οφείλουμε να τους προσφέρουμε. Και εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και να πάμε στοχευμένα.
Ενδεχομένως με πιο σύντομα, πιστοποιημένα προγράμματα που θα δίνουν πρόσθετη γνώση, τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητά μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με δεδομένο ότι στόχος του Σπήλιου Λιβανού είναι να αλλάξει γενικότερα τη νοοτροπία αντιμετώπισης του αγροτικού επαγγέλματος, να αναδείξει τη σημασία του για το σύνολο της κοινωνίας και να μετατρέψει τον αγρότη από απλό παραγωγό σε αγρότη επιχειρηματία, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνέργειες με το υπουργείο Παιδείας ώστε να διευρυνθούν οι προσφερόμενες γνώσεις στους σπουδαστές των σχολών, με περαιτέρω ενίσχυση των σπουδών και με επενδύσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές.
Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Συντάξεις-αναδρομικά: Η «βόμβα» του Πρωτοδικείου φέρνει δικαίωση και για τα Δώρα – Ποιοι ευνοούνται
Επίδομα 534 ευρώ: Αύριο Πέμπτη πληρώνονται οι αποζημιώσεις
Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Δώρο» το 50% για τους τρεις πρώτους κύκλους
H Pfizer περιμένει φέτος έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο της κατά της Covid-19
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr