Εν όψει των κονδυλίων που προορίζονται για τη χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο πρόκειται να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την ελληνική κυβέρνηση για την προετοιμασία και την προώθηση στρατηγικών έργων, συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην 8η έκθεση αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, ο Μηχανισμός Προετοιμασίας Εργων (Project Preparation Facility), που θα λειτουργεί εντός του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να προετοιμάσει μεγάλα έργα προτεραιότητας, προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ το καθένα, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι τα έργα θα φτάσουν τα 40-45 και πως το μέσο μέγεθος του κάθε project θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να υποστηρίξει έργα συνολικού ύψους 5 με 5,5 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αυτήν τη στιγμή έχει ως μοναδικό σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Η γενική εικόνα
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η έκθεση διαπιστώνει πως ορισμένα έργα προχωρούν, ενώ άλλα καθυστερούν εν μέρει και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
» Στην πρώτη κατηγορία βρίσκεται το Ελληνικό, που, όπως όλα δείχνουν, η σύμβαση για τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development θα υπογραφεί εντός του τριμήνου του 2021, όπου και θα περαιωθεί η χρηματική συναλλαγή των αρχικών 300 εκατ. ευρώ, και έπονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας).
» Στη δεύτερη κατηγορία, των έργων που καθυστερούν, ξεχωρίζει η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία, λόγω της πανδημίας, όπως φαίνεται, μετατίθεται πιθανότατα για τα τέλη του 2021, καθώς και η πώληση των ΕΛ.ΠΕ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τη «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» βρίσκεται στη δεύτερη φάση του και έχει παγώσει προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό τίμημα όταν αποκατασταθεί ο τουρισμός. Από τον περασμένο Ιανουάριο, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε εννέα σχήματα για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
- Εγνατία Οδός: Η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για την οποία σημειώνεται ότι, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν διαχρονικά καταγραφεί, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Υπογραμμίζεται ότι μόνο μια δεσμευτική προσφορά (κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.) υποβλήθηκε για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
- Γούρνες, Ηράκλειο Κρήτης: Είναι κοινός τόπος ότι η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει και την εξέλιξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Ηρακλείου στην περιοχή Γούρνες. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία είναι πιθανό να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η έκταση των περίπου 350 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, 13 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 20 χιλιομέτρων από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη από τον Ιούνιο του 1994 όταν παραδόθηκε στο Δημόσιο.
Στην περιοχή αναμένεται να δημιουργηθεί ένα μικρό Ελληνικό, με τα σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου να προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη υποδομών μικτής χρήσης, οι οποίες περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνα και καζίνο.
- Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, Μαρκόπουλο: Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου έως το λυκαυγές του 2021 να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και για την αξιοποίηση έκτασης 1.000 στρεμμάτων με κτιριακές, αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο.
- Λιμάνια: Υπό εξέταση είναι από τους διοικούντες του Ταμείου η δυνατότητα αξιοποίησης και ορισμένων από τους μικρούς λιμένες ή και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Υπογραμμίζεται ότι ήδη προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας αλλά και για την παραχώρηση ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Καβάλας. Τέλος, η έλευση ενός καλύτερου επενδυτικού κύματος θα σηματοδοτήσει την αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ακινήτων που βρίσκονται στο portfolio του Ταμείου.
Εντός 6μήνου ο διαγωνισμός
Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, δεδομένου ότι η υφιστάμενη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν μπορεί να υπερβεί χρονικά το 2024.
Τους επόμενους μήνες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα εμπορικής αξιοποίησης του οδικού άξονα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων από το 2011, θα προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων.
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Τα νέα πρόσωπα
Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης
Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε η Φώφη Γεννηματά στον «Ευαγγελισμό» [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr