Στις δύο και πλέον ώρες που διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε την ένταση που αναμένονταν αλλά δεν είχε και συμφωνία αφού υπήρχε η διαφοροποίηση των δύο εκπροσώπων που δεν επέτρεπε κοινή απόφαση με αποτέλεσμα όλοι να δώσουν νέο ραντεβού για μια νέα τηλεσυνάντηση σήμερα το απόγευμα.
Βέβαιο είναι μέχρι στιγμής ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιεστεί να παρέχει γραπτές διαβεβαιώσεις πως δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος. Συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να στείλει μια επιστολή στο ΕWG με την οποία θα διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται στο μέλλον να προβεί σε παρόμοια ενέργεια και πως όταν υπάρχει επιπλέον πλεόνασμα σε συνεργασία με τους θεσμούς θα διατίθεται στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Θα δεσμεύεται επίσης ότι εάν οι φετινές παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους οδηγήσουν σε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016, θα καλυφθούν από την κυβέρνηση με πρόσθετα μέτρα.
Για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα δεσμεύεται ότι είναι μέτρο που θα ισχύσει μόνο για το 2017.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή από χθες έχει τεθεί σε ισχύ μια «σιωπηρή» διαδικασία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης εν αναμονή της επιστολής. Εάν καμία χώρα δεν σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία, και κριθεί ότι η επιστολή είναι ικανοποιητική, τότε θα ανακοινωθεί και το «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει της σημερινής συνεδρίασης. Οπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του ΕWG έγινε μια ανταλλαγή απόψεων με εποικοδομητικό τρόπο, η οποία αφορούσε τις συνέπειες των μέτρων που εξήγγειλε και νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. «Εξετάστηκαν διάφορες πιθανές επιλογές προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση, ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη με στόχο να ληφθεί οριστική απόφαση», κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η συζήτηση βασίστηκε στην αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης από τους θεσμούς. Οι θεσμοί όσον αφορά τη διαδικασία θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με τρόπο μη συμβατό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Καταρχήν δεν συνεννοήθηκε για τις εξαγγελίες με τους εταίρους, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν οι παροχές πριν από τον Απρίλιο του 2017, όταν η Εurostat θα επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016.
Μάλιστα ως νέο στοιχείο στην τελική τους θέση οι θεσμοί παραδέχονται ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διανομή μέρους της υπερβάσης του πλεονάσματος είχε συζητηθεί αλλά η πρόταση των δανειστών ήταν τα χρήματα να δοθούν για την απονομή συντάξεων που καθυστερούν ή και μέρος τους να κρατηθούν ως ένα περιθώριο ασφαλείας για μελλοντικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Αμφιβολίες
Στην έκθεσή τους οι εκπρόσωποι των ομάδων που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους για την επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους αμφιβάλλοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την υλοποίηση των παροχών θα είναι 0,75% του ΑΕΠ όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά. Επί της ουσίας η αξιολόγηση αναφέρει ότι για το 2016 μικραίνει το «μαξιλάρι» ασφαλείας στο πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο παραμένει θετική η εκτίμηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Αντίθετα, για το 2017 και το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια μέτρα δεν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια.
αμηλώνουν επίσης και το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των 617 εκατ. προς τους μικροσυνταξιούχους στα 388 εκατ. ευρώ αφού εκτιμούν ότι περίπου το 1/3 θα πάει σε φόρους έμμεσους ή άμεσους.
Γερμανοί και Ολλανδοί
Κοινοτική πηγή ανέφερε ότι οι πιο επικριτικοί χθες ήταν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, ενώ η συμφωνία δεν κατέστη δυνατή για δύο λόγους, ο πρώτος ήταν ότι ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών θα πρέπει να πάρουν οδηγίες από τις πρωτεύουσές τους και ο δεύτερος και βασικός έχει να κάνει με τις διαβεβαιώσεις που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβεβαιώσεις από την Αθήνα πρέπει να δοθούν εγγράφως και να επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να υπάρξει καμία δημοσιονομική ενέργεια με κόστος χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.
Είναι αυτονόητο επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να καλύψει οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό προκύψει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Πάντως, αυτή τη στιγμή ούτε οι θεσμοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2016 λόγω των παροχών.
Οπως είναι γνωστό, τη διαδικασία στον ΕΜΣ «μπλόκαρε» το Βερολίνο, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εurogroup ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του το «πάγωμα» της επεξεργασίας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η ενέργεια αυτή του κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε μια σχετική δυσφορία κάποιων χωρών, κυρίως της Γαλλίας, γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση στο πλαίσιο του Εurogroup.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό και τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ που συνεχίζει να υπάρχει για το 2018 όσο και για τις εκλογές στα εργασιακά. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επαφή ώστε το κενό να κλείσει με στοχευμένες περικοπές δαπανών που θα περιληφθούν και στη γενικότερη ανασκόπηση που έχει προγραμματίσει το ΥΠΟΙΚ μέσα στο 2017.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό και ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητούν επιτακτικά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τόνισε ότι θα συζητηθεί μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου