Η προαναγγελία αυτή για την υλοποίηση μέτρων με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από το 2021 βασίζεται στις ενδείξεις που έχει το οικονομικό επιτελείο ότι η «δημοσιονομική ελευθερία» που αποφασίστηκε τον Μάρτιο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου. Αυτό τόνισε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί και στο άτυπο Eurogroup/Ecofin στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.
Προαναγγελία
Στην κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε – αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ την επαναφορά της ατζέντας μείωσης φόρων που ίσχυε στις αρχές του χρόνου λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγγείλει ελαφρύνσεις για τους πολίτες. Ειδικότερα είπε ότι στις μειώσεις φόρων που έρχονται περιλαμβάνονται:
* Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ώστε να εφαρμοστεί στο σύνολό της η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση κατά 30% του βασικού φόρου για τα ακίνητα. Ως γνωστόν ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 22% σε μέσα επίπεδα από το 2019 και θα παραμείνει ισόποσα μειωμένος και φέτος.
* Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με το βάρος να πέφτει στην ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων σε μία ή δύο δόσεις.
* Η σταδιακή κατάργηση και του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει ως γνωστόν με έναν μη αναλογικό ετήσιο ποσό από 650 έως και 1.000 ευρώ όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Συνέχιση
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε με τη σειρά του ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κυρίως σε όλες τις περιοχές και των διαδοχικών πακέτων περιοριστικών μέτρων θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτές οι πιέσεις είπε ότι είναι στο τραπέζι η επέκταση ως το τέλος του χρόνου των ήδη υλοποιούμενων μέτρων όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Συνεργασία και η αναστολή πληρωμής των φορολογικών επιχειρήσεων. Τόνισε ότι για όλα αυτά υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα, αφού στο ταμείο του κράτους βρίσκονται 34,7 δισ. €. Πρόσθεσε όμως ότι τα διαθέσιμα αυτά θα ενισχυθούν περαιτέρω με συνεχή επαφή που επιδιώκει να διατηρήσει η Ελλάδα με τις αγορές (προαναγγέλλοντας εμμέσως νέα έκδοση ομολόγου μέσα στον επόμενο μήνα) αλλά και τις κοινοτικές εισροές πόρων από το πρόγραμμα SURE, οι οποίες, όπως είπε, θα φτάσουν τα 2,7 δισ. ευρώ αντί των 1,4 δισ. που δικαιούνταν η Ελλάδα στην κατανομή πόρων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας όταν αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Σε ό,τι αφορά στο μέτρο του κουρέματος κατά 40% των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους είπε ότι είναι υπό συζήτηση η επέκτασή του παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σημείωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος της στήριξης θα αφορά τη διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή:
* Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας έρχεται η επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ μέσω της οποίας θα διατεθούν χαμηλότοκα δάνεια με περίοδο χάριτος άνω του 1 δισ.
* Είναι έτοιμος και ο δεύτερος κύκλος των προγραμμάτων εγγυοδοσίας που θα προσφέρει ρευστότητα ως 3,5 δισ. ευρώ μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας.
Αναδρομικά
Τόνισε επίσης ότι πρόθεση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι να δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ όσο δυνατόν νωρίτερα μέσα στο φθινόπωρο. Είπε συγκεκριμένα ότι τα δύο υπουργεία έχουν συντονιστεί να ολοκληρωθεί η προετοιμασία ώστε μέσα στο φθινόπωρο να καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Κόκκινα δάνεια
Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα γέφυρα που προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο δόσεων σε κόκκινα και πράσινα στεγαστικά δάνεια ή επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 36.687 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα γέφυρα το οποίο επιδοτεί για 9 μήνες τις δόσεις πράσινων και κόκκινων στεγαστικών. Προανήγγειλε επίσης ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη δεύτερη ευκαιρία σε δανειολήπτες, τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και ειδικές πρόνοιες για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Τέλος, δίνοντας μια γενική εικόνα για την πορεία της οικονομίας και τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση, εκτίμησε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου θα είναι κοντά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για ύφεση στο 16% του ΑΕΠ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr