Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι ο ESM παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης πιστωτικής γραμμής ύψους 2% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί.
Στην περίπτωση, είπε, που δοθεί το δάνειο, η Ελλάδα θα έπαιρνε το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ για μία 10ετία και με τα σημερινά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, καθώς ο ESM δανείζεται με περίπου μηδενικό επιτόκιο.
Επιθεώρηση Εργασίας: Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει Δώρο Χριστουγέννων
Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπέγραψε σήμερα τον μηχανισμό χορήγησης των δανείων (ESM Pandemic Crisis Support), ο οποίος θα είναι διαθέσιμος έως το τέλος του 2022 για όσες χώρες θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 100 δισ. ευρώ, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι απομένει η υπογραφή από τις χώρες – μέλη των εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν, ώστε να δανεισθεί η Κομισιόν από τις αγορές το παραπάνω ποσό.
Το Eurogroup ενημερώθηκε και για την πορεία όσον αφορά το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ, ενώ έγινε συζήτηση και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως είπε ο Σεντένο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης στα τέλη του μήνα και τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Eurogroup θα τη βοηθήσει. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμη ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση πως το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να αποτελέσει μέσο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.