Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε έχει έκπτωση 25% η εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Tην έκπτωση 25% και για την εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ, αλλά και αναβολή από 30 έως και 60 ημέρες στην επιβολή προστίμων, κατασχέσεων, αλλά και δικαστικής προσφυγής εναντίον αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης θεσμοθετεί, μεταξύ άλλων. η ΠΝΠ που ενεργοποιεί το 4ο πακέτο μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σημειώνεται ότι για όσα ποσά τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εκπίπτει ποσοστό 25% του ποσού της δόσης της ρύθμισης. Από το ευεργέτημα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

Αυτονόητο είναι ότι το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ του πλαισίου 1 και 2 όπως δημοσιεύτηκαν χθες από το ΥΠΟΙΚ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα της αναβολής πληρωμής ΦΠΑ μέχρι και τον Σεπτέμβριο, αλλά θα επιλέξουν να εκπληρώσουν εκπρόθεσμα τη σχετική φορολογική τους υποχρέωση.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, χθες, ξεκαθαριζόταν ότι η έκπτωση του 25% ακόμη και για ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί σε μέσα στήριξης και με το τέταρτο πακέτο μέτρων αφορά:

  1. Οφειλές ΦΠΑ και οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.
  2. ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις, με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.

Μάλιστα, λόγω της έκδοσης της ΠΝΠ την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, οι υποχρεώσεις ΦΠΑ που έληγαν στις 30/3/2020 θα πάρουν αναδρομικά παράταση μέχρι και τις 10 Απριλίου.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρίνιζαν ότι όσοι πλήρωσαν κανονικά τον ρυθμισμένο ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουν την έκπτωση του 24% θα τύχουν αυτόματα της έκπτωσης με αναλογική μείωση του ποσού της επόμενης ή των επόμενων δόσεων.

Σε ό,τι αφορά την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι μισθώνουν τα ακίνητά τους σε επιχειρήσεις ή εργαζόμενους επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης κατά της πανδημίας και πληρώνουν το 60% του μισθώματος η ΠΝΠ δεν δίνει λύση. Παραπέμπει για λεπτομέρειες εφαρμογής της ελάφρυνσης σε έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Νέες προθεσμίες

Στο μεταξύ, νέες προθεσμίες για την επιβολή προστίμων, κατασχέσεων, προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια για αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης, αλλά και παραγραφής αξιώσεων του Δημοσίου φέρνει κατά περίπτωση η κρίση του κορονοϊού. Σε άλλο σημείο της η ΠΝΠ αναφέρει συγκεκριμένα:

  1. Η κοινοποίηση πράξεων προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου και οριστικών πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4174/2013 (Α’ 170) αναστέλλεται έως τις 30 Απριλίου 2020.
  2. Η επιβολή των διασφαλιστικών μέτρων (κατασχέσεων κινητών και ακινήτων και εμπράγματων δικαιωμάτων) σε βάρος φορολογούμενου κατηγορούμενου για φορολογικές παραβάσεις αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55).
  3. Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 28, της παρ. 2 του άρθρου 28Α και της παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 4174/2013 για τη διατύπωση από τον φορολογούμενο απόψεων ή αντιρρήσεων σχετικά με τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου ή προστίμου, αναστέλλεται έως την 31η Μαΐου 2020. Οι προθεσμίες των παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013 σχετικά με πληροφορίες, αντίγραφα βιβλίων και στοιχείων ή άλλα έγγραφα που ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση στο πλαίσιο ελέγχου, αναστέλλονται έως την 31η Μαΐου 2020. Η αναστολή της παρούσας καταλαμβάνει και τις προθεσμίες που δεν είχαν εκπνεύσει κατά την 11η Μαρτίου 2020.
  4. Οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής, για υποθέσεις φορολογικών παραβάσεων που έχουν λήξει ή λήγουν από την 11η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αναστέλλονται για εξήντα (60) ημέρες. Ειδικά οι προθεσμίες των 30 ημερών που δεν έχουν συμπληρωθεί από τις 20 Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020, εφόσον έως τις 20 Μαρτίου 2020 δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση επί ενδικοφανούς προσφυγής ή αιτήματος αναστολής, παρατείνονται κατά εξήντα (60) ημέρες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Χάντρες και καθρεφτάκια αξίας 3,5 δισ.;

Kon

Οι φόροι και η ακρίβεια

Kon

Συγκρατημένες ακόμη οι αυξήσεις στα τρόφιμα – Στα ύψη ο ΦΠΑ [συγκριτικός πίνακας με όλες τις χώρες της ΕΕ]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παράταση στις προθεσμίες πληρωμής επιταγών – ΦΠΑ για πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Εύβοιας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πέτσας: Κατάργηση έκτακτων εισφορών, μειώσεις σε ΦΠΑ και τιμολόγια ρεύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θέλετε έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ; Δείτε τις 18 κατηγορίες επαγγελματιών που συμφέρουν οι e-πληρωμές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκπτωση φόρου για e-πληρωμές – Θα εκπίπτει το 30% των δαπανών σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

10 νέα έργα 4 δισ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Kon

ΕΛΤΑ: Kατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22 ευρώ