Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποπληρωμή επιτοκίων στα δάνεια από κρατικό κουμπαρά – Όροι και προϋποθέσεις

Γεωργιάδης: Έως τέλος Μαΐου το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο για ρευστότητα στις επιχειρήσεις

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Για το επόμενο τρίμηνο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων, ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αφορούν σε κλάδους που έχουν «νοσήσει» από τον κορονοϊό. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη των πληττόμενων επιχειρήσεων σε αυτό το μέτρο αποτελεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, η εξαγγελθείσα διευκόλυνση, από πλευράς κράτους, θα αφορά στο χρονικό διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2020. Μάλιστα, δύναται να επεκταθεί χρονικά για ακόμη δύο μήνες (έως τα τέλη Αυγούστου), «εφόσον καταστεί αναγκαίο, σύμφωνα με την εξέλιξη της παρούσης κρίσης», όπως επισήμανε, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του τέταρτου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «επιχείρηση που θα προχωρήσει σε απολύσεις δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση», ενώ υποστήριξε πως σκοπός του μέτρου είναι η ελάφρυνση των επιχειρήσεων και παράλληλα η διατήρηση της ευστάθειας του δανειακού συστήματος της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον «κουμπαρά» του προγράμματος, που επεξεργάζεται το υπουργείο, προς υλοποίηση της παραπάνω δέσμευσης, έχει εξασφαλιστεί ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Δεδομένων, μάλιστα, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και από τις τράπεζες για τους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, κατά τα λεγόμενα του υπουργού, όποιος έχει ενήμερο επιχειρηματικό δάνειο θα τον απασχολήσει ξανά από τον Οκτώβριο.

Συμβολή τραπεζών
Κι αυτό, αφού οι τράπεζες, ήδη, θέτουν σταδιακά σε εφαρμογή την εξάμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεoλύσια), που συμφωνήθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση. Πρόκειται, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, για μία διευκόλυνση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται όσο κορυφώνεται η υγειονομική κρίση. «Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα η έμμεσα από την παρούσα κρίση και έχουν ενήμερες οφειλές έως και τις 31.12.2019, η Alpha Bank -εφόσον ο πελάτης επιθυμεί- μεταθέτει την καταβολή μέρους ή του συνόλου των χρεoλυσίων της περιόδου 1.3.2020 έως 30.9.2020 στη λήξη του δανείου τους», επισημαίνει η τράπεζα με ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Για δάνεια που λήγουν πριν από τις 30.09.2020 παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της λήξης έως και για εννέα μήνες, χωρίς τροποποίηση των λοιπών όρων του δανείου».

Πέραν των επιχειρήσεων, πάντως, οι οποίες βρίσκονται υπό την κρατική… ομπρέλα και, άρα, δικαιούνται τις παραπάνω διευκολύνσεις, οι τράπεζες δηλώνουν πρόθυμες να εξετάσουν τυχόν έκτακτες ανάγκες του συνόλου του επιχειρείν. Υπενθυμίζεται πως το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο αφορά σε δάνεια ύψους 100,2 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων (40,2 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με 32,8 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Στα επτά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Tinad

Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορωνοϊό στην Ινδία

Ανδρέας Ντίνης

Σοβαρές επιπλοκές σε χειρουργεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Απίστευτο!: Προσκαλούν σε «μεταπανδημιακό» όργιο με θέμα τους… Avengers

Tinad

Daily Mail: «Απαγορευτικό» στους Βρετανούς τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα

Tinad

Κορωνοϊός: Ταχεία αναθεώρηση της ρεμδεσιβίρης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Tinad

Μόλις 5 κρούσματα και από αυτά τα 4 από γνωστή συρροή κρουσμάτων και ένα από ταξιδιώτη

Μιχάλης Μάρδας

Το είδαμε και αυτό: Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορωνοϊό στην Ινδία

Tinad

Κορωνοϊός: 232 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Ρωσία

Evanthia Karra