Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» πληρωμές δανείων: Ποιοι δικαιούνται την αναστολή των δόσεων

«Παγώνουν» πληρωμές δανείων: Ποιοι δικαιούνται την αναστολή των δόσεων

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

«Ανάσα» στους δανειολήπτες – νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις – που «νοσούν» το τελευταίο διάστημα από τον κορονοϊό, καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα νέο… τσουνάμι «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πηγές, τα αρμόδια τμήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία και τίθενται σταδιακά υπό την «ομπρέλα» της κυβέρνησης, έχοντας εξοπλίσει τη… φαρέτρα τους με λύσεις, οι οποίες θα έχουν ως βάση τους το πάγωμα (freeze). «Η αρχή θα γίνει από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η επίμαχη λίστα εμπλουτίζεται διαρκώς, οι όποιες αποφάσεις θα καλύπτουν ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες, εξετάζοντας, βέβαια, τις επιπτώσεις του ιού στη ρευστότητα, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα του καθενός», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας και προσθέτει: «Για τις μεν επιχειρήσεις οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αναστείλουν έως τέλη Σεπτεμβρίου την υποχρέωση καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια). Για τα δε φυσικά πρόσωπα (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) θα ισχύσει η τρίμηνη παύση πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι οι επίμαχες αιτήσεις να τίθενται προς αξιολόγηση εντός ενός εύλογου διαστήματος, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν άμεσα τις όποιες διευκολύνσεις συμφωνηθούν».

Οσον αφορά στον ορίζοντα των διευθετήσεων, το ίδιο στέλεχος απαντά: «Εάν χρειαστεί να δώσουμε παράταση, προφανώς και θα το πράξουμε. Ολα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, όπως πολλάκις έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη, την οποία εξετάζουμε ανά τακτά διαστήματα».

Οι servicers

Επικοινωνία με τους δανειολήπτες, με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και οι εταιρείες, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Οπως εξηγεί στέλεχος μίας εξ αυτών, οι λύσεις που προτείνουν είναι οι εξής:

Για τους δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, προτείνονται η δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν άμεσα στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

«Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν σε ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε εταιρεία θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Στις σημερινές συνθήκες, η αποφυγή καταβολής υποχρεώσεων από εκείνους που δεν πλήττονται από την πανδημική κρίση περιορίζει αντικειμενικά τις δυνατότητες στήριξης εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη». Υπενθυμίζεται πως, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το δ’ τρίμηνο του 2019, οι servicers διαχειρίζονται δάνεια, συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ είναι επιχειρήσεων, 3,3 δισ. ευρώ ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων και 13,9 δισ. ευρώ ιδιωτών (11,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα υπόλοιπα στεγαστικά).

Επιστολή Σταϊκούρα

Να εφαρμοστεί η συμφωνημένη αναστολή πληρωμής των χρεολυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι διευκρινίσεις των ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Μέτρα αναφορικά με την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, για να προσθέσει: «Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προέβη σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Και καταλήγει: «Οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί».

Απρόθυμες να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια

Ανησυχητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, το γεγονός ότι οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή, μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες, αν και τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Πιο αναλυτικά, η μείωση κατά 13,8 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων στα τέλη του προηγούμενου έτους οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις ύψους 8,1 δισ. ευρώ και σε διαγραφές ύψους 4,3 δισ. ευρώ. «Υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση αυτή», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας και καταλήγει: «Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα την καθαρή εκροή σε επίπεδο συστήματος».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Αιτήσεις από σήμερα για φθηνά δάνεια κίνησης για μικρομεσαίες πληττόμενες επιχειρήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Προσοχή: Νέα απάτη με την… ανταλλαγή κάρτας SIM – Συναγερμός λόγω e-banking

Ανδρέας Ντίνης

Συνωστισμός επιχειρήσεων για επιχορήγηση τόκων ενήμερων δανείων

Ανδρέας Ντίνης

21,5 δισ. ευρώ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2020

Evanthia Karra

Τα… ψιλά γράμματα στα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου – Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας για Eurogroup: Μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης

Μιχάλης Μάρδας

Επιδότηση δόσεων ή αναστολή πληρωμών για ένα εξάμηνο για 500.000 δανειολήπτες

Ανδρέας Ντίνης

Οκτώβριο ξανατρέχουν οι δόσεις των δανείων – Παράταση της αναστολής για ακόμη ένα τρίμηνο

Μιχάλης Μάρδας

Προστασία α’ κατοικίας: Eπιδότηση δόσης έως και 90% – Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών

Ανδρέας Ντίνης