Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι στους δυόμισι μήνες που μένουν μέχρι να ισχύσει το νέο πτωχευτικό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά να έχουν «πρασινίσει» όσο το δυνατόν περισσότερα κόκκινα δάνεια.
Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εποπτεύει τις όλες διαδικασίες είχε χθες συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των εταιριών που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια που έχουν αγοράσει από τις τράπεζες. Το σκεπτικό είναι ότι οι εταιρίες αυτές έχουν μεγάλες δυνατότητες να «πρασινίσουν» πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσφέροντας πολύ συμφέρουσες για τους δανειολήπτες ρυθμίσεις, καθώς τα δάνεια που έχουν σήμερα έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με αρκετά μικρό τίμημα (από 5% έως και 20%, ανάλογα με το ύψος και το είδος του δανείου) και άρα μπορούν να είναι εξαιρετικά ευέλικτοι με την αποπληρωμή τους.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν χθες ότι στην παρούσα φάση το θέμα με τα distress funds είναι δύσκολο λόγω του ότι δεν υπάρχει οργανωμένη επαφή με τους πελάτες-δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το ΥΠΟΙΚ έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών. Πάντως τα περιθώρια είναι μεγάλα, καθώς, όπως ανέφεραν ενδεικτικά, υπήρξε περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που κουρεύτηκε στις 120.000 ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση υπάρχει πρόθεση στο υπουργείο Οικονομικών θέλει να γίνει κίνηση από κοινού με την ΤτΕ έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το ΤΤ) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.
Στο επίπεδο των τραπεζών τα πράγματα προχωρούν και έξω από την πλατφόρμα από την πρώτη κατοικία. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία 43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β’ εξάμηνο του 2019. Για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000-100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου χωρίς να σκεφτούν την ένταξή τους στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρωτοβουλίες
ΙΕΛΚΑ: Αύξηση στις πωλήσεις το Α'εξάμηνο του 2025 «βλέπουν» στελέχη των σούπερ μάρκετ
Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών πήρε πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα.
– Προς τις τράπεζες: Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων. Συγκεκριμένα υπάρχουν στοιχεία που θέλουν τις τράπεζες σε περιπτώσεις που εκτιμούν ότι ο δανειολήπτης που ζητά απευθείας ρύθμιση είναι επικίνδυνος να «ξανακοκκινίσει» το δάνειο που θα ρυθμίσει λίγο καιρό αργότερα τον υποβάλλουν στη διαδικασία της αίτησης στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε να εξασφαλίσουν την κρατική συμμετοχή για ένα μέρος της δόσης που θα οριστεί για τον διανειολήπτη. Τη Δευτέρα 10 του μήνα έκανε σύσκεψη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
– Προς τους δανειολήπτες: ΤΟ ΥΠΟΙΚ προχώρησε μέσω της γραμματείας ιδιωτικού χρέους σε μια μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα και παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. To υπουργείο Οικονομικών θέλει να διευκρινίσει ποια είναι τα προβλήματα που αποτρέπουν τους δανειολήπτες που δείχνουν να θέλουν να έχουν μια ρύθμιση μέσα από την πλατφόρμα τελικά να υπαναχωρούν.
– Προς τα Distress Fund: Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.
Το καθεστώς μετά το τέλος Απριλίου θα αλλάξει ριζικά και όσοι περιμένουν να ευνοηθούν περισσότερο από κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση θα απογοητευτούν, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι η Ελλάδα να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα αίροντας κάθε έννοια προστασίας και διατηρώντας ένα δίχτυ προστασίας μόνο για ακραίες περιπτώσεις ανέχειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου