Σταθμοί για τις τελικές αποφάσεις των δανειστών είναι το Eurogroup του Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί έκθεση της Επιτροπής για την 5η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε στο τυπικό της μέρος χθες στην Αθήνα, και το αντίστοιχο του Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η έκθεση της επόμενης αξιολόγησης.
Μετά και τη χθεσινή τρίτη και τελευταία ημέρα των επαφών που είχαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι θεσμοί έφυγαν έχοντας στις αποσκευές τους πλήρη και αιτιολογημένη επιχειρηματολογία για τρία από τα ελληνικά αιτήματα:
-Τη χρήση των περίπου 4 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα ως το 2022 από τα κέρδη των ομολόγων για επενδυτικές δαπάνες με τη συνέργεια ιδιωτών.
– Τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο με στόχο οι υπεραποδόσεις των προϋπολογισμών να χρησιμοποιούνται για μόνιμα μέτρα και όχι για την απόδοση κοινωνικών μερισμάτων.
– Την απαλοιφή δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την εξυπηρέτηση των προσφυγικών ροών και άρα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις δαπάνες.
Τα άλλα δύο αιτήματα που αφορούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ, αλλά και αυτό που αφορά τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ίδια πηγή χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία πριν τεθούν και επίσημα ως αιτήματα. Πιο συγκεκριμένα για το θέμα των πλεονασμάτων θα πρέπει να υπάρχει επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Μάρτιο οι πρώτες αποφάσεις
Η ίδια πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες τελεσίδικες αποφάσεις για κάποια από τα θέματα τα οποία θέσαμε γραπτώς αυτήν τη φορά. Σίγουρα πάντως το σύνολο των θεμάτων θα εξεταστεί τον Ιούνιο, όταν θα ανοίξει και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να τον διαθέσει κατά 70% σε μειώσεις φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) και τα λοιπά, και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Τέλος, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας οι θεσμοί ενημερώθηκαν αναλυτικά και δεν είχαν κανένα αρνητικό σχόλιο δημοσιονομικής ή άλλης υφής.
Θεσμοί
Για παραγωγικές συζητήσεις που είχαν με τις ελληνικές αρχές μιλούν στη δική τους ανακοίνωση για τις επαφές που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ΕΚΤ.
«Η αποστολή πραγματοποίησε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες πολιτικής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και στη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ», τόνιζε η ανακοίνωση των θεσμών.
Από την έντυπη έκδοση