«Η Αναγέννηση του Πειραιά», όπως ονομάζεται το project, στην επίσημη παρουσίαση του οποίου την προσεχή Πέμπτη θα παραστεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ενώ πέριξ των 250 εκατ. ευρώ ήταν οι επενδύσεις των ιδιωτικών φορέων, όπως η εταιρία Dimand, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και η εταιρία Παπαστράτος. «Η περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι περίπου 4.500 στρέμματα και εκτός από την παράκτια ζώνη -την Ακτή Κονδύλη- έχει και την παλιά βιομηχανική ζώνη.
Σε αυτήν υπήρχαν διάφορες παραγωγικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και η καπνοβιομηχανία του Παπαστράτου. Το 2016 η Dimand αγόρασε τις επίμαχες εγκαταστάσεις, εκ των οποίων οι κύριες, δηλαδή, οι χώροι αποθήκευσης, παραγωγής και το τυπογραφείο – λιθογραφείο εκτείνονταν σε τρία οικοδομικά τετράγωνα. Η πρωτοβουλία της ανάπλασής τους, που διενεργήθηκε σε φάσεις, με την τελευταία να ολοκληρώνεται τον προσεχή Απρίλιο, ήταν δική μας και έγινε πράξη με τη συνδρομή επενδυτών, όπως η EBRD και η Grivalia, αλλά και τον Δήμο Πειραιά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Chief Investment Officer της Dimand, κ. Νίκος Δήμτσας. Πιο αναλυτικά:
- H Dimand ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του πρώτου οικοδομικού τετραγώνου τον Μάιο του 2018 από κοινού με την Grivalia. Πρόκειται για τις πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος, που ανακατασκευάσθηκαν σε σύγχρονο κτίριο γραφείων και μισθώθηκαν στη γαλλική πολυεθνική Teleperformance, στα call centers της οποίας απασχολούνται σήμερα 1.600 εργαζόμενοι.
- Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο αναπτύσσεται από κοινού από τις Dimand – EBRD – Grivalia. Πρόκειται για το ακίνητο, που παλαιότερα στέγαζε το τυπογραφείο της καπνοβιομηχανίας. Το έργο του εκσυγχρονισμού, της αναβάθμισης και της αξιοποίησης παραδίδεται ήδη τμηματικά στην εταιρία Teleperformance και με την ολοκλήρωσή του, η οποία υπολογίζεται το πρώτο τετράμηνο του 2020, θα φιλοξενεί 2.400 εργαζομένους της πολυεθνικής.
- Το τρίτο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής καπνού και τους χώρους διοίκησης των γραφείων της Παπαστράτος, αναπτύσσεται, επίσης, από κοινού από τους ως άνω φορείς και αποτελείται από τέσσερα κτίρια, που ανακατασκευάζονται, αναβαθμίζονται και μετατρέπονται ήδη σε γραφεία, καταστήματα και χώρους στάθμευσης. Βασικοί μισθωτές θα είναι η Αlpha Bank και η Teleperformance και εκτιμάται ότι θα φιλοξενούν 3.200 εργαζομένους.
«Οταν ξεκινήσαμε το 2016 πιστέψαμε στην περιοχή, γιατί είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα και τις υποδομές για να προσελκύσει χρήστες υψηλής τεχνολογίας. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να τους δείξεις τις προοπτικές, στοχεύοντας στους πλέον κατάλληλους. Στα επίμαχα κτίρια, για παράδειγμα, δεν θα πήγαινε ένας εφοπλιστής, ο οποίος θέλει να είναι στην προκυμαία και να βλέπει τη θάλασσα, αλλά μία εταιρία, που χρειάζεται μεγάλους χώρους, για να στεγάσει πλήθος εργαζομένων, σε γραφεία open space», τονίζει ο κ. Δήμτσας και προσθέτει: «Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να προσελκύσουμε χρήστες, δεδομένου ότι έχει διαμορφωθεί μία τάση, υπό την έννοια ότι πλέον έχουν εγκατασταθεί εταιρίες, με περίπου 7.000 εργαζομένους. Αρα, έχουν αναγνωριστεί το project και η περιοχή».
- Οσον αφορά στο τέταρτο οικοδομικό τετράγωνο, η αξιοποίησή του βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των οριστικών μελετών, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2021. «Πρόκειται για 17 στρέμματα στο σύνορο της περιοχής, δηλαδή, πιο μακριά από το λιμάνι. Σε αυτό θα γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα πάρκο, ενώ προγραμματίζονται και οικιστικά έργα. Αποψη, τόσο δική μας όσο και του δήμου, είναι ότι η γειτονιά, όπου θα δημιουργηθεί, πρέπει, εκτός από εργαζομένους ή επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται για την ψυχαγωγία τους, να έχει και κατοίκους. Σήμερα δεν έχει πολλούς», εξηγεί ο Chief Investment Officer της Dimand, υπογραμμίζοντας πως θα πρόκειται για κτίρια με μικρά διαμερίσματα, τα αποκαλούμενα και service apartments. «Στόχος μας είναι να μισθωθούν σε μακροχρόνια βάση, αλλά και αυτό μένει να φανεί. Σαφώς και θα μπορούσαν να διαμείνουν τουρίστες, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχεις μόνιμους κατοίκους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Δήμος Πειραιά, από την πλευρά του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, δημοπράτησε την ανάπλαση, τη λειτουργική αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των βασικών κυκλοφοριακών αξόνων και των οδών, που διαμορφώνουν τον ιστό της περιοχής, με πεζοδρόμηση, αισθητική αναβάθμιση, αναμόρφωση και λειτουργική αναδιάταξη, αλλά και ανακατασκευές οδοστρωμάτων, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, φυτεύσεις, προσαρμογές και επεκτάσεις δικτύου απορροής όμβριων υδάτων κ.λπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Αποδίδει καρπούς η στρατηγική μας
ΑΣΕΠ: 2.213 μόνιμες θέσεις σε φορείς του Δημοσίου – Οι αιτήσεις, οι θέσεις και τα προσόντα
«Από την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Σεπτέμβριο του 2014 και επιθυμώντας να αναπλάσουμε συνολικά και εκ βάθρων μία περιοχή στον Δήμο του Πειραιά, είχαμε επιλέξει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου», τονίζει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και συνεχίζει: «Ηταν σαφές ότι για να υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη ανάπλαση – αναγέννηση της περιοχής θέλαμε και “συμπαίκτες” από τον ιδιωτικό τομέα. Η καλύτερη δυνατή συγκυρία ήρθε το 2016, όταν σημαντικές εταιρίες αποφάσισαν την αγορά των κτιρίων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και τη μετατροπή τους σε σύγχρονα επιχειρηματικά κύτταρα». Και καταλήγει: «Η στρατηγική επιλογή της δημοτικής Aρχής να είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη στην πόλη μας, αποδίδει καρπούς. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, επ’ ωφελεία της πόλης και των κατοίκων και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη μας. Ο Πειραιάς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και του επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Πρόγραμμα-πιλότος για άλλους δήμους
Την άποψη πως το πρόγραμμα ανάπλασης του Πειραιά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλους δήμους της χώρας εκφράζει ο κ. Δήμτσας, υπενθυμίζοντας τον ρόλο της EBRD. «Διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν δημόσιες ή δημοτικές Αρχές, ώστε να διαμορφώσουν μία πολιτική ή να αναχρηματοδοτήσουν κάποιες μελέτες για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα δούμε περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στον Δήμο Τρικάλων».
Το project για τον πύργο της πόλης
Στην αξιοποίηση ενός ακόμη κτιρίου-ορόσημο για τον Πειραιά, τον πύργο, που εδώ και 50 χρόνια παραμένει στα… αζήτητα, προχωρά η Dimand.
Η εταιρία, από κοινού με την EBRD και την Prodea Investments, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου, αναλαμβάνοντας για 99 έτη τη διαχείριση/εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου. Η αξιοποίησή του προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/καταστημάτων, ενώ ο Δήμος Πειραιά θα έχει λαμβάνειν 1.010.000 ευρώ τον χρόνο, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες. «Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, ο δήμος θα έχει στο τέλος ένα κτίριο πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο. Μην ξεχνάμε ότι πέραν του ισογείου και του πρώτου ορόφου, που κάποια στιγμή είχαν λειτουργήσει ως πολυκατάστημα, όλοι οι υπόλοιποι όροφοι (23 – 24 συνολικά) δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ. Εξωτερικά έχουν μία βάση από υαλοπέτασμα και εσωτερικά είναι στα… μπετά», τονίζει ο Chief Investment Officer της εταιρίας.
Η Dimand, πάντως, συνεχίζει να «σκανάρει» την περιοχή, με τον κ. Δήμτσα να παραδέχεται το ενδιαφέρον τους και για άλλα ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα υφιστάμενα projects. «Είμαστε θετικοί, πιστεύουμε στις προοπτικές του Πειραιά, αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα σκαριά, κάποια συμφωνία, δηλαδή, που να έχουμε κλείσει ή επίκειται να κλείσουμε», καταλήγει.
Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής