Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν οι ισορροπίες στον τουριστικό κλάδο: Οι Ρώσοι βλέπουν ξανά την Ελλάδα

Με δειγματοληπτικά τεστ και προσοχή «ξανά-ανοίγει» ο τουρισμός τις πύλες του - Ποιες είναι οι πρώτες 29 χώρες που θα μας στείλουν τουρίστες

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Ξαναμπαίνει στον χάρτη η Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες. Το πρελούδιο της νέας εποχής για τις ελληνορωσικές τουριστικές σχέσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα επιχειρηματικό deal, το οποίο θα αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά. Πρόκειται για υψηλού βεληνεκούς επιχειρηματική συμφωνία με άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, στον όμιλο Μουζενίδη εισέρχεται ισχυρός στρατηγικός επενδυτής. Πρόκειται για τον Ρώσο ολιγάρχη κ. Vitaly Vantsev, διευθύνοντα σύμβουλο και κύριο μέτοχο του αεροδρομίου Vnukovo στη Μόσχα.

Ηδη πριν από λίγες ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και επί θύραις βρίσκεται και η τελική συμφωνία για την είσοδο του Ρώσου ολιγάρχη -άγνωστο με ποια εταιρία- στον όμιλο Μουζενίδη.

Γνώστες της ρωσικής αγοράς αναφέρουν ότι αυτή η στρατηγική συμφωνία αναμένεται να φέρει αύξηση στην κίνηση του ομίλου Μουζενίδη από τη Ρωσία προς Ελλάδα τουλάχιστον 30%.

Υπογραμμίζεται ότι ο Vitaly Vantsev ήταν συνιδιοκτήτης της εταιρίας αεροπλοΐας AOC, η οποία στην πραγματικότητα ελέγχει ολόκληρη την επιχείρηση του αεροδρομίου του Vnukovo, παρά το γεγονός ότι πριν από τον Νοέμβριο του 2003 η πλειονότητα των μετοχών της Vnukovo Airport Plc ήταν ιδιοκτησία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρατικής Ιδιοκτησίας. Οι δύο εταιρίες από κοινού σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίδιο συμμετοχής τους σε αυτόν τον τομέα και προσμένουν σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Βνούκοβο επενδύει στην ανάπτυξη του στόλου της Ellinair με σκοπό την τοποθέτηση σε βάση του αεροδρομίου των δύο αεροσκαφών της ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας σε πρώτη φάση.

Αυτό θα επιτρέψει στον αερομεταφορέα να αυξήσει τον στόλο του, ειδικότερα από την καλοκαιρινή περίοδο του 2020, όταν ο στόλος της Ellinair θα συμπληρωθεί με δύο Airbus A-320s. Η πτήση Μόσχα (Βνούκοβο)-Θεσσαλονίκη θα εκτελείται κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς προβλέπεται και η τακτική δρομολόγηση άλλων πτήσεων από το ως άνω αεροδρόμιο, γεγονός που με τη σειρά του θα διευρύνει το δίκτυο δρομολογίων της αεροπορικής εταιρίας με πτήσεις προς νέα αεροδρόμια στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός όμιλος Mouzenidis Group συνδέει σχεδόν δύο δεκάδες εταιρίες, γεγονός που του επιτρέπει να παρέχει έναν πλήρη κύκλο τουριστικών υπηρεσιών. Ο όμιλος Μουζενίδη κατέχει γραφεία εξερχόμενου και εισερχόμενου τουρισμού σε Ρωσία, Ελλάδα, χώρες της ΚΑΚ, βαλτικές χώρες και τα Βαλκάνια, την αεροπορική εταιρία Ellinair, τον δικό της στόλο μεταφορών και τα ξενοδοχεία που ανήκουν και διαχειρίζονται από τον όμιλο υπό την επωνυμία BOMO Hotels.

Στις ημέρες μας, ο όμιλος Μουζενίδη διαθέτει 18 τμήματα, πάνω από 60 γραφεία στην Ευρώπη και τις χώρες της ΚΑΚ, περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πτήσεων και απευθείας πτήσεων σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των βαλτικών κρατών.

Ως θυγατρική του ομίλου Μουζενίδη, η Ellinair Airlines ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 προκειμένου να εξασφαλίσει την αεροπορική μεταφορά των τουριστών της Mouzenidis Travel. Σήμερα, η αεροπορική εταιρία πραγματοποιεί πτήσεις από διάφορα αεροδρόμια της Ελλάδας σε 42 προορισμούς εντός Ελλάδος και στο εξωτερικό.

Ο στόλος της περιλαμβάνει Airbus A319 και Airbus A320. Επί του παρόντος, όλες οι πτήσεις της Ellinair από τη Μόσχα στην Ελλάδα εκτελούνται από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο.

Οι μειωμένες αφίξεις το 2019 και το αυξημένο ενδιαφέρον για βίζα

Την ίδια ώρα που υπογράφηκε η παραπάνω συμφωνία αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που φανερώνουν μείωση των αφίξεων Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας το 7μηνο του 2019 κατά 13,8%, ενώ ο Ρωσικός Οργανισμός Τουρισμού κάνει λόγο για άνοδο της τάξεως 3% έως 5%, τα δε ελληνικά προξενεία αναφέρουν ότι οι βίζες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σημειώνουν άνοδο κατά 10,75% σε σχέση με το 2018.

Οπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operators της Ρωσίας, κ. Maya Lomidze, οι τουριστικοί πράκτορες έχουν θετικά αποτελέσματα το τρέχον καλοκαίρι στον εξερχόμενο και τον εισερχόμενο τουρισμό.

Η κ. Maya Lomidze τονίζει ότι υπάρχει άνοδος κατά 20%-25% στον εισερχόμενο τουρισμό. Οι κύριοι προορισμοί όπου ταξιδεύουν οι ξένοι τουρίστες είναι η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Σημειώνεται αύξηση από Ισπανία κατά 25%, Κίνα, Ιταλία, Γαλλία 10%, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο 1,5%-2%.

Προτιμήσεις

Η εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operators της Ρωσίας σημειώνει ότι στον εξερχόμενο τουρισμό οι κυριότεροι προορισμοί του 2019 είναι Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊλάνδη, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία.
Ειδικότερα η Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση κατά 3%-5%, η Βουλγαρία έχει μικρή μείωση, αλλά λόγω των χαμηλών τιμών κράτησε τη ζήτηση. Η Τουρκία έχει αύξηση 15%-18% και η Ισπανία 18%.

Συνολικά υπάρχει άνοδος 12%-15% σχετικά με πέρυσι υπολογίζοντας την περίοδο από 1 Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την κ. Lomidze, η αύξηση οφείλεται στην ευέλικτη πολιτική των ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων. Για παράδειγμα, κάποια ξενοδοχεία της Τουρκίας ανέβασαν τις τιμές κατά 15%, αλλά τον Ιούλιο ανακάλυψαν ότι όπου υπάρχει αύξηση δεν μπορούν να τα γεμίσουν και κατέβασαν τις τιμές και η ζήτηση έφτασε στο κανονικό επίπεδο. Οπως προσθέτει, οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξένοι συνεργάτες τους παρακολουθούν τη ζήτηση που βοήθησε να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την κ. Lomidze, το 40% των Ρώσων τουριστών προτιμά early booking, ενώ το 35%-40% εξ αυτών περιμένει πακέτα last minute. Καταλήγοντας αναφέρει ότι παρόλο που η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία δεν βελτιώνεται, οι Ρώσοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Στις αεροπορικές συνδέσεις η… τύχη της τουριστικής σεζόν – Ελπίδες από την αραβική αγορά

Ανδρέας Ντίνης

Δημιουργείται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας – «Ταξίδι γεύσεων» για τον επισκέπτη

Kon

Επιχείρηση «ξενοδοχεία»: Ανοίγουν τις πόρτες τους – Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Tinad

Πώς θα γίνεται η υποδοχή των ξένων τουριστών στην Ελλάδα – Όλοι οι κανόνες

Tinad

Με δειγματοληπτικά τεστ και προσοχή «ξανά-ανοίγει» ο τουρισμός τις πύλες του – Ποιες είναι οι πρώτες 29 χώρες που θα μας στείλουν τουρίστες

Μιχάλης Μάρδας

Daily Mail: «Απαγορευτικό» στους Βρετανούς τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα

Tinad

Ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί να μειωθεί κατά 70% το 2020

Ανδρέας Ντίνης

Reuters: Η Ελλάδα ανοιχτή για τουρίστες από 20-25 χώρες στις 15 Ιουνίου

Μιχάλης Μάρδας

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό

Ανδρέας Ντίνης