Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή Σταϊκούρα προς Κομισιόν: Θέτει θέμα για μείωση των πλεονασμάτων

Σταϊκούρας: Στόχος μας η υψηλή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τον τελευταίο μήνα, το αναπτυξιακό πρόταγμα της κυβέρνησης, τη ραγδαία αποκλιμάκωση στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και τους δημοσιονομικούς στόχους, ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τυπική επιστολή που απηύθυνε πριν από τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας κατά ένα εξάμηνο.

Ο κ. Σταϊκούρας, αξιοποιώντας την καθιερωμένη αλληλογραφία με την Κομισιόν για την ανά εξάμηνο παράταση της ενισχυμένης εποπτείας, περιέγραψε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με το πλαίσιο που παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της.

Η επιστολή εστάλη τόσο προς τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ήταν έως πρόσφατα επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου μπορεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εξωτερικοί παράγοντες αλλά και εσωτερικές ιδιαιτερότητες επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί.

Η γνώμη της ελληνικής πλευράς ζητήθηκε μέσα στον Ιούλιο με επιστολή της Κομισιόν προς το ΥΠΟΙΚ για το περιεχόμενο της εισήγησης αναφορικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αυτήν καταγράφονται τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοικτά στην οικονομία ή δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τις θετικές προοπτικές που πλέον υπάρχουν.

Η έκθεση και η επιστολή

Ουσιαστικά πρόκειται για την καθιερωμένη ανά 6μηνο διαδικασία απόφασης της Επιτροπής “σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα”. Πρέπει να παρατείνει κατά 6 μήνες κάθε φορά έως τα μέσα του 2022 (σ.σ. με βάση την συμφωνία του 2018) το εν λόγω καθεστώς. Περιλαμβάνει έναν νεότερο απολογισμό “πεπραγμένων” που εκτείνεται έως τον Ιούλιο, ενώ καταγράφει τα μέτωπα που υπάρχουν ή δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Γίνεται αναφορά σε επιστολή που εστάλη από την Κομισιόν στις 16 Ιουλίου 2019. Με αυτή “δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις της σχετικά με την εκτίμηση της Επιτροπής”. Η Επιτροπή αναφέρει ότι “στην απάντησή της στις 19 Ιουλίου 2019, η Ελλάδα συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που η ίδια αντιμετωπίζει η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί τη βάση για την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας”.

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Παγκόσμια επιτυχία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Αυτές είναι οι προτάσεις Σταϊκούρα και 4 ΥΠΟΙΚ για την ενεργειακή κρίση

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για την παρέμβαση Σταϊκούρα: «Ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom