Τα νοικοκυριά θα κληθούν τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζεσταθούν, ενώ ο ο άμεσος ανταγωνιστής που είναι το φυσικό αέριο, βρίσκεται σε «χαμηλές πτήσεις» με μόλις 5 λεπτά την κιλοβατώρα για τον μήνα Οκτώβριο και εξοικονόμηση που ξεπερνά το 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ). Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:
-Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
-Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
Συμβουλές προς το κοινό από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης για την αποφυγή ελλειμματικών παραδόσεων που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση των νοικοκυριών για τη θέρμανση. Η ογκομέτρηση της δεξαμενής και η μέτρηση του ύψους της στάθμης του πετρελαίου πριν και μετά την παράδοση είναι οι βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας.
Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:
ΑΣΕΠ: 2.213 μόνιμες θέσεις σε φορείς του Δημοσίου – Οι αιτήσεις, οι θέσεις και τα προσόντα
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή
2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
5. Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο
8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25×1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25) .
9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 – 6 λεπτά.
10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).