Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αλλαγή του φορολογικού τοπίου θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας. Η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη -μεσοσταθμικά- κατά 22% και θα αφορά όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν έχουν μεγάλη ή μικρή ακίνητη περιουσία. «Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη.
Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.
- Για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%.
- Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
- Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
- Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%.
Το δεύτερο βήμα θα είναι η ρύθμιση ενός ιδιωτικού χρέους προς την εφορία που φτάνει σήμερα τα 104 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 46% σε σχέση με το ύψος του στο τέλος του 2014. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Σταϊκούρας εξήγγειλε τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα πάει στη Βουλή μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μειωθεί η κατώτερη δόση από τα 30 στα 20 ευρώ ώστε οι φορολογούμενοι να ευεργετούνται από περισσότερες δόσεις. Π.χ. αν ένας φορολογούμενος έχει οφειλή 2.000 ευρώ στην εφορία με ελάχιστη δόση θα πρέπει να εξοφλήσει κατ’ ανώτερο σε 67 δόσεις, ενώ με κατώτερη δόση 20 ευρώ έχει περιθώριο για 100 δόσεις. Επίσης, προανήγγειλε τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%.
Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι εκτός από το κέρδος του επιτοκίου θα μπορούν να εντάσσονται στις 120 δόσεις επιχειρήσεις με οφειλές έως και 1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση θα έχουν ως πρόσθετο όφελος την αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που τους έχουν επιβληθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η τρέχουσα ρύθμιση, η οποία θα βελτιωθεί, θα είναι η τελευταία μακροχρόνια διευθέτηση οφειλών προς το Δημόσιο. Μετά την ολοκλήρωσή της θα είναι διαθέσιμη ένα πλέγμα βραχυχρόνιων ρυθμίσεων πιο δίκαιο από τη σημερινή πάγια 12μηνη που βρίσκεται μόνιμα σε ισχύ.
Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο
Το τρίτο και τελευταίο βήμα που θα γίνει με την κατάθεση του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο θα ξεδιπλώνει όλες τις μειώσεις φόρων για την επόμενη τετραετία.
«Ενα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά μια εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών. Μια μεταρρύθμιση η οποία θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:
1. Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% σήμερα στο 24% το 2020, που θα ισχύσει, όπως τόνισε ο υπουργός, για τα εισοδήματα του 2019, και στη συνέχεια από το 24% στο 20% το 2021.
2. Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.
3. Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
4. Τη μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13 στο 11% και του βασικού από το 24% στο 22%.
5. Τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
6. Τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα συμπληρώνει το στόχο για μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30% ως το τέλος του 2020.
7. Την κατάργηση για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας.
8. Την έκπτωση κατά 40-50% των δαπανών για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
9. Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Παράλληλα, το νέο φορολογικό καθεστώς θα κωδικοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία ανώτατων δικαστηρίων.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και μια συγκροτημένη νομοθετική παρέμβαση για την αγορά παιγνίων, με έμφαση στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό.
Πού θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος
Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε εμμέσως και στο ερώτημα της αντιπολίτευσης σχετικά με την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου που είναι απαραίτητος για την υλοποίηση των μειώσεων φόρων. Οπως είπε, δέσμευση της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΔΟΕ.
Στο μέτωπο των δαπανών, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, θα υιοθετηθούν ρεαλιστικές οροφές δαπανών, με την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ένταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Με τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και με την υψηλότερη μεγέθυνση της οικονομίας, έχοντας άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω, από το 2020, σταδιακή μείωση των φόρων», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την έντυπη έκδοση
Διαβάστε το αφιέρωμα του Ελεύθερου Τύπου, έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι:
- «Το Μάτι μοιάζει με… νεκρόπολη» – Αυτοψία έναν χρόνο μετά την τραγωδία
- Έναν χρόνο μετά το Μάτι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Πυροσβεστική»!
- Μάτι: Σαν να μην πέρασε μια μέρα και το Λιμενικό… πνίγεται στις παθογένειές του
- Αλαλούμ με τις οικοδομικές άδειες στο Μάτι – Λάθη, απραξία και γραφειοκρατία