Ενδεικτική η αναφορά του στα ελλείμματα στο ασφαλιστικό τομέα και στα προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.
Ο κ. Τόμσεν από την Ουάσινγκτον τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Όσον αφορά τα φορολογικά παρουσίασε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.
Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξοι και ότι πραγματικά το Ταμείο «θέλει να δει πως θα κατορθώσουν Ελλάδα και Ευρωζώνη να τους επιτύχουν».
Μιλώντας, τέλος, για το χρέος της Ελλάδας το χαρακτήρισε μη βιώσιμο ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ.