Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το ΥΠΕΝ δέχεται πιέσεις για να δώσει μια μικρής διάρκειας ανάσα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να είναι επιφυλακτικός εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν προκύψει αφενός λόγω της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των οικιστικών πυκνώσεων και αφετέρου λόγω του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Σε κάθε περίπτωση, εντός της ημέρας θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Βέρτιγκο…
Οι ίδιες πηγές θέλουν τα στελέχη του υπουργείου να βρίσκονται σε σύγχυση αφού οι συνεχείς εξελίξεις αναφορικά με την άναρχη δόμηση, δημιουργούν πονοκέφαλο στην Κατεχάκη.
Η απόφαση-κόλαφος του ΣτΕ για το φρένο στα δασικά αυθαίρετα και οι αντιδράσεις για τις διατάξεις που ευνοούν την αυθαιρεσία στον αιγιαλό αποτελούν ένα μίγμα που θα χρειαστεί να επιλυθεί άμεσα – αν δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να καταρρίψει το αφήγημα για την επιχείρηση μπουλντόζα που ανακοίνωσε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, αν δηλαδή το ΥΠΕΝ δεν δώσει τελικά το πράσινο φως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν τη δυνατότητα μέχρι και σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με έκπτωση 10%, ενώ από αύριο και έως τις 8 Οκτωβρίου θα υπάρξει αύξηση των προστίμων κατά 10%. Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου (που λήγει ο νόμος) θα έχουν προσαυξήσεις στα πρόστιμα κατά 20%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 4495/17, προβλέπεται επιπλέον μείωση του προστίμου κατά 10% όταν ο αιτών υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.
Παράλληλα, προβλέπεται μειωμένο κόστος παραβόλου με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, το οποίο ξεκινά από τα 250 ευρώ, αλλά και πληρωμή των προστίμων σε 100 μηνιαίες δόσεις. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού του 50% των προστίμων για αυθαίρετα, στα οποία θα γίνουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.
Ελεγκτές
Αν τελικά το υπουργείο δεν αποφασίσει θετικά, στις 9 Νοεμβρίου λήγει η ισχύ των ευνοϊκών διατάξεων και όσοι ιδιοκτήτες δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια θα έρθουν αντιμέτωποι με τους ελεγκτές δόμησης, οι οποίοι έχουν γραμμή από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσουν τις μπουλντόζες.
Οπως έχει κάνει γνωστό το ΥΠΕΝ, σε περίπτωση που έχει διαφοροποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή (ως προς τις διαστάσεις ή το υλικό, τη θέση ή αν έχουν γίνει επεκτάσεις), τότε σε σχέση με το αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέου πρωτοκόλλου.
Τιμές και… προσφορές
Παράβολα προστίμων:
α) 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.
β) 500 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ.
γ) 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.
δ) 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ.
ε) 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.
Μειώσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών:
1. Για ΑμΕΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).
2. Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.:
* Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
* Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.
Διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια:
1. Σε μακροχρόνια ανέργους που καταβάλλουν το 30% του προστίμου
2. Σε δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που καταβάλλουν το 20% του προστίμου.
Σημαντική και για τις δύο ομάδες είναι η απόφαση για διετή αναστολή καταβολής των δόσεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου